До края на годината млечните ферми по евростандарти | webcafe.bg
newscafe

Имаш крава, (не) пиеш мляко

Webcafe.bg
07.01.2013, 13:54 (обновена 07.01.2013, 14:43)
Мляко

През 2011 г. според официалните данни само около 50% от произвежданото мляко у нас отговаряше на европейските хигиенни и санитарни изисквания

До края на 2013 г. всички млечни ферми от ІІ-ра и ІІІ-та група у нас и в Румъния трябва да достигнат стандарта на ЕС за качество на суровото мляко, за да могат да го продават.

Втора и трета група са на практика хората, които гледат по две-три или по една крава в стопанствата си, което като дял е около половината от всички млечни крави у нас. Такива са повечето ферми в Родопите и в другите планински региони, където хората трудно ще се справят с необходимите инвестиции, които трябва да направят, за да подобрят хигиенните изисквания.

Вариант за това е селата, където има по неколкостотин крави, да се снабдят с общи доилни инсталации, където млякото да се събира под надзора на ветеринар, но такива примери не са известни.

Млечното говедовъдство в България бе в дерогационен период, който изтече на 31 декември 2011 г. През ноември 2011 г. обаче с пълно мнозинство държавите членки на ЕС приеха удължаването с още 2 години на срока за преструктуриране на млечните ферми в България и в Румъния.

За да се изкупува, според европейския регламент 853/2004, суровото мляко трябва да съдържа под 100 000 броя микроорганизми на милилитър и под 400 000 броя на милилитър соматични клетки.

Броят на микроорганизмите е определен след сериозни научни изследвания. Ако те са повече, това е знак за проблем с технологията на доене или със здравния статус на животните.

Още в началото на 2013 г. Агенцията по безопасност на храните започва да работи по проблемите, свързани с качеството на българското мляко, тъй като изтича гратисният период, заяви шефът на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов, цитиран от "Фокус".

"Изтича дерогацията за качеството на млякото, това е един много сериозен проблем. Има вероятност, ако не се изпълнят всички изисквания, една голяма част от млякото да излезе извън хранителната верига. Трябва да се впрегнат всички усилия, за да може в края на годината млякото, което се произвежда, да е по европейските стандарти", уточни Войнов.

Той не обясни дали има процес на окрупняване на стопанствата.

През 2011 г. според официалните данни само около 50% от произвежданото мляко у нас отговаряше на европейските хигиенни и санитарни изисквания. Само количествата, отговарящи на европейските изисквания обаче ще могат да се продават на пазара. Останалите животновъди трябва да преструктурират своите ферми и да покрият нормите, за да могат да предават млякото на мандрите.

По данни на Министерството на земеделието и храните към 1 ноември 2011 г. в България има около 330 000 крави, като по-малко от половината от тях са млекодайни. През 2011 г. у нас са произведени 1 247.7 млн. литра мляко, като делът на кравето мляко е 87.6%.

Ако съпоставим литрите мляко с количествата произведени млечни продукти, ясно ще си дадем сметка колко други съставки освен мляко - нишесте, палмово масло и др., се влагат в тях.

За направата на 1 кг сирене, ако трябва да е само от мляко, са необходими 6-7 литра, в зависимост от маслеността на млякото, а за 1 кг кашкавал - между 10 и 11 л мляко.

Oще: ес  йордан войнов  мандри  мляко  стандарти  ферми 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.08.2010, 14:58

1 don Pozo | 07.01.201321:15

Връщаме се към 90-те.Ще си купуваме мляко на улицата
   

оценка

+0 -0