Без надписи "лайт" по цигарите | webcafe.bg
newscafe

Без надписи "лайт" по цигарите

Webcafe.bg
19.06.2013, 14:47 (обновена 19.06.2013, 15:50)
пушене

Снимка: © Getty Images

Европейската комисия ще забрани надписите "лайт" и "ултралайт", които подвеждат, че пушенето е по-малко вредно

Европейската комисия ще забрани надписите "лайт" и "ултралайт", които подвеждат, че пушенето е по-малко вредно. По-строги ще са новите правила за кутиите - най-малко 70% от повърхността им трябва да съдържа одобрени от Брюксел предупреждения за вредата от пушенето.

Това предвиждат част от мерките в проекта за ревизия на Директивата за тютюневите изделия. ЕК отстъпи от забраната на цигарите "слим".

България беше сред държавите, които настояваха тънките цигари да останат. Ментолът обаче ще бъде спрян от производство, както и ароматизиращите и оцветяващите добавки, които водят до по-лесно пристрастяване.

Ще бъдат ограничени също никотинът, катранът и карбон моноксидът. Продукти с над 1 мг никотин на цигара ще се произвеждат с разрешение на национално ниво.

Комисията поиска и нова система за проследяване на тютюневите продукти от производителя до крайния потребител, за да се ограничи контрабандата в ЕС.

Вече произведените цигари, които не отговарят на новите правила, ще могат да се продават до 36 месеца след влизането на директивата в сила.

Тя ще бъде приета в края на 2013 г., а държавите членки ще имат две години за въвеждането й на национално ниво.

Oще: брюксел  директива  ек  надписи  одобрение  цигари 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани