"Икономист": Още протести, ако пазарът на еленергия не се либерализира | webcafe.bg
newscafe

Либерализация на пазара - иначе още протести

Сп. Икономист, превод БТА
15.02.2013, 22:12 (обновена 15.02.2013, 22:26)
Бойко Борисов и Цветан Цветанов

Снимка: © Бгнес

"Икономист": Правителството на Бойко Борисов се опитва на всяка цена да избегне социалния бунт. Така че той често пъти е готов да успокои протестиращите, като изпълни исканията им

Британското списание "Икономист" посвещава статия на протестите на българите срещу високите сметки за електричество и парно.

Стотици гневни протестиращи скандираха "Мафия" и "Оставка" и хвърляха снежни топки по българския министър на икономиката и енергетиката Дилян Добрев преди няколко дни, когато той излезе от сградата на ведомството си, за да говори с тях.

То отбелязва, че хората демонстрират срещу двойно по-високите си сметки за парно и ток в сравнение със същия период на миналата година.

Електроразпределителните дружества обясняват покачването на сметките с повишаването на цените на тока с близо 14 % миналото лято, с по-дългия период на отчитане на данните за потребената енергия и с необичайно студената зима.

Цените на комуналните услуги са чувствителна тема в България, защото за плащане на сметките отива голяма част от месечните доходи на домакинствата. В България цените на електричеството са най-ниските в ЕС, но и средната заплата е също най-ниската в съюза.

С наближаване на парламентарните избори, които са това лято, правителството на Бойко Борисов се опитва на всяка цена да избегне социалния бунт. Така че той често пъти е готов да успокои протестиращите, като изпълни исканията им.

Но призивите за национализация на електроразпределителните дружества, отправяни от социалистическата опозиция и от крайнодясната партия "Атака", изглежда е прекалена стъпка за Борисов. Министър Делян Добрев казва, че идеята на социалистите ще спечели на България само възхищението на Северна Корея.

Национализацията на комуналните услуги не решава проблемите в България, но правителството все още има много възможности за действие. Първо, държавният енергиен регулатор трябва да следи по-внимателно разходите на енергоразпределителните дружества, тъй като те се плащат от клиентите.

Според информации в българските медии джипове и други луксозни коли, купени от тези компании, са отчитани като инвестиции и са влизали в сметките на абонатите. От компаниите са опровергали тези твърдения.

по повод твърденията за загуба на енергия по пътя от доставчика до крайния клиент, според българските ЕРП-та загубите са близо 25 процента и цитира експерта Георги Касчиев, който казва, че в други източноевропейски страни тези загуби са от порядъка на 8-9 процента.

Друг начин за намаляване на сметките за потребената енергия, както и за по-конкурентоспособен енергиен пазар са бързите либерализационни процеси в тази насока - идея, спомената от президента Росен Плевнелиев.

Макар на българския пазар на електричество да действат три компании, българите имат ограничен избор, защото трите компании работят в строго определен район от страната. Така те се превръщат в регионални монополисти.

Европейската комисия вече предупреди България, че само частично е съобразила законодателството си с директивите на ЕС за електроенергията и газа и предложи да й се наложи глоба от 8488 евро на ден за всяка директива.

Докато енергийният пазар на България не бъде напълно либерализиран и българите не получат възможност за реален избор на доставчик, може да се очакват още протести.

Oще: енергетика  ерп  избори  либерализация  правителство  протести  ток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.03.2012, 14:21

2 на майка ти пИтката | 18.02.201317:31

Не знам какво значи "либерализация" в сектора на естествените монополи. Явно статията от която са преписвали уеб кафеджиите е дело на неграмотник. Дали ЕРП-то ще е частно или държавно, не виждам къде в случая е свободната пазарна конкуренция.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 12.01.2013, 23:45

1 Bezpartien | 16.02.201317:17

Либеризацията ще доведе до още по голям грабеж!Тъй като масите,народа ,нямат контрол над властта,и фирмите се спускат от горе!Така че властта ще опорочи и либеризацията!Само национализация и никакви други декори! Лош или много луд
   

оценка

+1 -1

Най-коментирани