МВФ с мрачна прогноза за следващата година | webcafe.bg
newscafe

МВФ с мрачна прогноза за следващата година

Webcafe.bg
09.10.2012, 10:50 (обновена 09.10.2012, 11:05)
пари, долар

Според МВФ, ЕС трябва бързо да развие своите спасителни фондове, да започне да взема мерки за постигане на банков съюз и по-голяма бюджетна интеграция и да продължи с оздравителните мерки за публичните финанси

Цялостното състояние на световната икономика се влошава, а рисковете се повишават. Така изглеждат прогнозите на Международния валутен фонд (МВФ) за следващата година. Като цяло, прогнозният растеж е оценен на 3.3% за 2012 г. и все още слабите 3.6% за 2013 г.

Според МВФ, ЕС трябва бързо да развие своите спасителни фондове, да започне да взема мерки за постигане на банков съюз и по-голяма бюджетна интеграция и да продължи с оздравителните мерки за публичните финанси. В случай, че нещата продължат да се движат по инерция, скорошните признаци на подобрение, които последваха, след като бе обявена програма за обратно изкупуване на държавни облигации от Европейската централна банка, може да се окажат "ефимерни" предупреждава МВФ.

МВФ прогнозира растеж от 1% за България за тази година, а за догодина очакванията са той да бъде 1.5%. В своя доклад от организацията посочват, че през тази година се очаква безработицата у нас да бъде 11.5%, а за 2013 г. прогнозите са тя да падне до 11%. Общо за региона за 2012 г. ръстът ще бъде 2%, а през 2013 г. той ще се повиши до 2,6%.

Фондът очаква свиване на икономиките на еврозоната с 0.4% през тази година. Прогнозите са, че при намаляване на бюджетните икономии и въвеждане на общи политики са подобряване на финансовите условия, през втората половина на 2013 г. ще има лек растеж.

Германската икономика се очаква да отбележи растеж от по 0.9% през следващите две години. Франция също избягва рецесията и се очаква да приключи годината на +0.1% (при предишни прогнози за ръст от 0.3%).

Рецесията ще има в Италия, където икономиката ще с свие с минус 2.3% за 2012 г. и минус 0.7% за 2013 г. В Испания свиването ще е 1.5% през 2012 г., а през 2013 г. ще бъде 1.3%, вместо прогнозираните само 0.7%.

Закъсалите страни от еврозоната, разчитащи на помощи, ще продължават да имат проблеми. В Гърция рецесията ще е 6% през настоящата година и през 2013 г. от 4%. В Португалия свиването ще е 3% през настоящата година и 1% през 2013 г.

Извън еврозоната, но в пределите на ЕС, МВФ предвижда за Великобритания растеж от -0.4% за 2012 г. и +1.1% за 2013 г.

По отношение на САЩ, от МВФ посочвачт, че във Вашингтон трябва много бързо "да отстранят заплахата, поставена от "фискалната скала" - израз, въведен от Бен Бернанке, с който се означава влизането в сила до края на година на високи данъци, съчетано с драконовско орязване на публичните разходи.

"Ако американските законодатели се провалят, американската икономика може да потъне отново в рецесия с катастрофални последици за целия останал свят", подчертава МВФ в доклада си.

В представения в Токио доклад на МВФ се посочва, че при развитите икономики тазгодишният растеж ще е едва 1.3% на фона на 1.6% през миналата година и 3% през 2010 г. Експертите от фонда посочват, че икономиите в публичния сектор и слабата финансова система са причина за негативните прогнози.

При развиващите се страни (в т.ч. И водещите сред тях Китай, Индия, Русия и Бразилия) МВФ също коригира надолу прогнозата си спрямо април и юли - 5.3% спрямо 6.2% през 2011 г.

Забавяне ще има и при растежа на световната търговия, която се очаква да се свлече до +3.2% за 2012 г. при достигнати нива от 5.8% преди година и 12.6% - преди две.

Oще: криза  мвф  прогноза  рецесия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани