Банковата цензура мина на първо четене | webcafe.bg
newscafe

Банковата цензура мина на първо четене

Webcafe.bg
16.07.2014, 11:58 (обновена 16.07.2014, 12:29)
парламент

Снимка: © webcafe.bg

Законът за внасяне на смут около банките мина на първо четене

Народното събрание прие на първо четене промените в Наказателния кодекс, свързани с внасяне на смут в банковата система.

Предложението беше подкрепено от гласовете на ГЕРБ и ДПС, депутатите от "Коалиция за България" гласуваха "въздържал се". Според промените, който разпространява заблуждаваща или невярна информация, или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на смут и страх в населението, се наказва с лишаване от свобода от 2 до 5 години. Когато с тази дейност са причинени другиму значителни вреди или са получени значителни неправомерни доходи, наказанието е лишаване от свобода от 5 до 10 години и глоба от 5 до 10 хиляди лева.

По време на дебатите за закона Янаки Стоилов и Екатерина Заякова от "Коалиция за България" бяха категорични, че няма как да подкрепят така предложения текст, тъй като крие опасности за свободата на словото и създава впечатление, че има определени институции, които не могат да бъдат подлагани на никакви критика.

Този текст навява на мисълта, че някой се опитва да създаде закон за защита на банките, които в условията на финансов капитализъм играят основна роля, коментира Стоилов и попита означава ли това, че този сектор от властта трябва да се ползва със свръх защита.

"Излагайки пред нас вашето становище, цитирате само и единствено този случай с КТБ, което е прецедент. Смятам, че тази промяна е преждевременна, тъй като законодателството се променя, дописва тогава, когато са установени трайни изменения в обществените отношения, които следва да бъдат нормативно уредени", каза Заякова.

Спорният закон предизвика тревога у експерти, според които формулировката му при липсата на достатъчно информация за банката крие риск всяко съобщение или новина, свързано с банка, да крие рискове от затвор.

Oще: банки  банкова система  бнб  бсп  герб  дпс  забрана  закон  ктб  наказателен кодекс  нк  смут  финанси  янаки стоилов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани