ЕК няма да спира еврофондовете за България заради мониторинга | webcafe.bg
newscafe

ЕК няма да спира еврофондовете за България заради мониторинга

Webcafe.bg
04.04.2014, 18:39 (обновена 04.04.2014, 19:21)
Евро

Ще продължим да работим с българското правителство, за да укрепим допълнително системата за управление и контрол на фондовете, заяви еврокомисарят за данъчното облагане и митническия съюз, одита и борбата с измамите Алгирдас Шемета

Европейската комисия няма да спира еврофондовете за България, както препоръча вчера Европарламентът. ЕП призова Брюксел да преосмисли дали в България средствата от ЕС могат да бъдат използвани по правилата.

ЕС цени механизма за сътрудничество и проверка, той е отлично средство за наблюдение на напредъка на България и Румъния. Механизмът обаче няма пряка връзка с изразходването на средствата от ЕС, заяви еврокомисарят за данъчното облагане и митническия съюз, одита и борбата с измамите Алгирдас Шемета

Това означава, че не можем да предприемем действия за спирането на европейските фондове на основата на заключенията от докладите по механизма, допълни комисарят.

"Ще продължим да работим с българското правителство, за да укрепим допълнително системата за управление и контрол на фондовете", посочи той.

Доколкото знам, представители на екипа на еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хаан ще посетят България и ще разговарят с българските власти за подобряването на системите за ръководство и управление на използването на европейските средства. В тази посока виждаме следващите си стъпки в подобряването на изразходването на европейските фондове в България, заяви Шемета.

В приетата преди ден резолюция от Европарламента, депутатите изразиха дълбока загриженост от липсата на напредък по мониторинговия механизъм, продължаващото силно разпространение на корупцията и наблюдаваното в страната принципно затруднение за разпределяне на отговорности и коригиране на грешки.

Очаквано, вицепремиерът Зинаида Златанова допусна, че текстът може да е писан в България. Тя подчерта, че текстът няма законодателен характер, както и че препоръките в доклада са стотици и засягат по един или друг начин всички страни от ЕС.

Oще:   българия  еврофондове  еп  мониторинг 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.04.2014, 00:53

1 Никой | 05.04.201423:31

Ехххх..... нищо неочаквано от европейските боклуци Отегчен

Само е тъжно, че толкова млад Европейският съюз толкова наподобява Османската империя в периода на разпада й. Събирачите на комисионни ходат и мислят повече за собственият си интерес отколкото за благото на народа Реве или много тъжен
   

оценка

+0 -0