Владимир Путин пред 1226 журналисти | webcafe.bg
newscafe

Владимир Путин пред 1226 журналисти

Webcafe.bg
20.12.2012, 15:58 (обновена 20.12.2012, 18:16)
Владимир Путин

Снимка: © Getty Images

Президентът на Русия Владимир Путин: Ако смятах, че тоталитарната или авторитарната система е за нас най-предпочитаната, просто щях да променя Конституцията. Разбирате ли, това можеше лесно да се направи

Руският президент Владимир Путин защити предложената забрана за това американци да осиновяват руски деца. Държавният глава даде пресконференция в Москва, на която присъстваха 1226 журналисти.

По думите на Путин, проектозаконът, подкрепен вчера от руските депутати, е "адекватен". Той е в отговор на американския закон "Магнитски", който забранява влизането в САЩ на руснаци, обвинени в нарушения на човешките права и идва след няколко случая, при които руски деца бяха тормозени от осиновителите си в Америка.

Руският президент също така подчерта, че законът "Магнитски" се отразява лошо на отношенията между Москва и Вашингтон.

"Това безусловно не е акт, който е приятелски по отношение на Руската федерация. Въпросът е в това, че те замениха един антисъветски и антируски закон с друг. Всички се опитват да останат в миналото. Това е много лошо. Това само по себе си отравя нашите отношения", смята Путин.

Гарантирахме стабилността в страната, заяви руският президент Владимир Путин, който е трети мандат президент, в отговор на журналистически въпрос дали през годините му във властта не е изградил авторитарен режим.

Той не е съгласен с твърденията за авторитарна система и подчерта, че демокрацията не е анархия. Редът, дисциплината и следването на буквата на закона не противоречат на демократичната форма на управление, заяви още Путин.

"Смятам, че осигурихме тази стабилност, която е задължително условие за развитие. Смятам това за изключително важно. Но не мога да наричам тази система авторитарна. Най-яркият пример, че не е, представлява решението ми да отида на втора позиция след два мандата като президент (Путин беше един мандат премиер - бел.р.). Ако смятах, че тоталитарната или авторитарната система е за нас най-предпочитаната, просто щях да променя Конституцията. Разбирате ли, това можеше лесно да се направи", каза Путин.

Конституцията беше променена, за да бъде увеличен на 6 години мандатът на държавния глава.

Русия се интересува от съдбата на Сирия, а не от бъдещето на президента Башар ал Асад, каза още президентът.

"Не сме разтревожени за съдбата на режима на Асад. Разбираме какво се случва там, че семейството е 40 години на власт и че, разбира се, е необходима промяна. Безпокои ни нещо друго - какво следва? Просто не искаме настоящата опозиция, след като дойде на власт, да започне борба с настоящата власт, която ще премине в опозиция и това да продължи вечно", каза Путин. 

Москва настоява за стабилност в региона. "Ние настояваме да се намери такъв вариант за решение на проблема, който да избави региона и тази страна, на първо място, от разпад и от продължаваща гражданска война", допълни Путин.

Междувременно ООН предупреди, че войната в Сирия придобива все повече характер на религиозна вражда. В конфликта се противопоставят управляващата алауитска общност и сунитите, които са мнозинство сред населението, пише в доклада на световната организация, който проучва нарушенията на човешките права в арабската страна.

Според доклада бунтовници от цял свят влизат в Сирия, за да се присъединят към гражданската война. В резултат на това все повече цивилни граждани също се въоръжават. "През последните няколко месеца открихмне, че малцината, които са искали да стоят далеч от конфликта, са започнали да се въоръжават, за да се защитят", заявява Карен Абузаид, един от авторите на доклада.

Разследващите съобщават също, че чуждестранни бойци подпомагат и двете страни в конфликта - към бунтовниците се присъединяват въоръжени сунити, проникващи на територията на Сирия, а на страната на правителствените сили се бият шиити от Ирак.

Oще: башар ал асад  владимир путин  деца  закон  магнитски  сащ  сирия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани