След 100 дни - управленска програма | webcafe.bg
newscafe

След 100 дни - управленска програма

Webcafe.bg, по БНР, Фокус
20.09.2013, 14:42 (обновена 20.09.2013, 18:23)
250713

Снимка: © Явор Николов

„Ние не сме написали големи думи в програмата, но ще ги направим – реформите ще ги направим“, обеща премиерът

Премиерът Пламен Орешарски представи в парламента управленската си програма, в която не попада предизборното обещание на БСП за 250 000 нови работни места, но пък важно място е отредено на борбата с монополите и връщането на държавността.

Мерки срещу корупцията не фигурират, защото правителството я възприема като „следствие", така че ще се бори с „причините и предпоставките, а такива мерки изпълват всички раздели на програмата".

В нея отсъстват и обичайните за такъв тип документи описания на завареното финансово-икономическо положение на страната.

Ревизия на управлението на ГЕРБ няма да има. Ден по-рано Орешарски се отчете за първите сто дни на власт, като един от успехите - може би най-големият - е "освобождаването на страната от страха".

„Задоволили сме се само с най-обща характеристика на т.нар. наследство", коментира Орешарски, изтъквайки разликата с правителството на ГЕРБ, което „обясняваше всички свои неблагополучия със своите предшественици от последните 60 и повече години".

„Опитите за каквато и да е реалистична оценка на стартовата база биха рискували да попаднат в сюжетите на приказката за лъжливото овчарче", допълни той.

Орешарски гарантира прозрачно, отговорно и диалогично управление. Програмата на кабинета е сведена основно до три големи раздела - икономическо възстановяване и насърчаване на предприемачеството, социална политика и укрепване на държавността.

„Никой никога не си е представял, че с магическа пръчка на следващия ден ще се създадат 250 000 работни места", коментира той на въпрос как ще се покрие обещанието на БСП преди изборите.

„Истински работни места разкрива частният сектор. За да ги разкрие, ние трябва да му създадем съответните предпоставки, за което е необходимо време, законодателни изменения и добри практики и изпълнение на законите", допълни министър-председателят.

Какво ще се прави

Борбата с монополите, подобряване на конкурентоспособността и насърчаване на дребните производители - това са само част от мерките, които кабинетът ще предприеме в икономиката.

„Възнамеряваме да отменим или смекчим на първо време над 100 лицензионни режима и утежнени условия за развитие на стопанска дейност", посочи Орешарски.

Специално внимание ще бъде отделено на иновативните и експертно ориентираните бизнеси. Приоритет са още селското стопанство, енергетиката, инфраструктурата, туризма и др.

В социалната сфера се очакват увеличение на детските надбавки, а от следващата година пенсиите отново ще се индексират.

„Акцентът е поставен на мерките за заетост. Безспорно днес държавата ни е в състояние да покрие дори минималните финансови критерии за подпомагане на всички социално слаби домакинства. Затова нашите усилия ще се насочат към подкрепа на най-уязвимите групи", разясни Орешарски.

Oще: корупция  пенсии  пламен орешарски  правителство  работни места 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.