"Титан" взема 10-12 млн. лева от Българската банка за развитие, тъй като общините не могат да им платят за чистене | webcafe.bg
newscafe

Държавата плаща за чистене на "Титан", вместо София и още 15 общини

Webcafe.bg
07.01.2011, 13:23 (обновена 07.01.2011, 17:31)
Боклук

Снимка: © Sofia photo agency

Откъде-накъде Българската банка за развитие ще се разплаща за чистотата на София и още 15 общини...

Фирмите за чистене около "Титан интернешънъл холдинг", собственик и на футболния клуб ЦСКА, ще получат чрез цесия 10-12 млн. лева от държавната Българска банка за развитие, съобщи "Дневник", като се позова на един от собствениците на компанията Димитър Борисов.

Прехвърлят се дълговете за чистота на 15-16 общини, сред които София, Кърджали, Смолян, Видин, Хасково, Бургас и др. Най-голямото задължение е на столицата - 4 млн. лева, а на Бургас - 1.2 млн. лева.

Държавата няма право да извърши подобно нещо - не само защото ще наруши принципите на финансова децентрализация, и за целта използва банка, през която да извърши подобна безпрецедентна сделка. И тъй като дълговете на столицата са най-големи като дял от общата сума, както и на Бургас (и в двете общини управляват кметове на ГЕРБ), очевидно затова е направена подобна врътка. Кметът на Видин също е на ГЕРБ, в Кърджали управлява ДПС, в Смолян - БСП, в Хасково е четвърти мандат Георги Иванов, започнал като син кмет, в този си мандат управлява като независим, подкрепен по формулата от широка местна коалиция. 

Дали обаче банката е на печалба? От цесия се печели по следната схема: една фирма откупува дълговете на друга с някаква отстъпка (дисконт), и след което тя придобива правото задължената страна да й ги изплати по номинал. От това се печели. Но ББР не обявява никакви подробности по схемата.

Държавната банка обаче няма как да придобие задълженията на общините с отстъпка от реалната им стойност. Следователно каква е печалбата на Българската банка за развитие от тази операция, освен че се изчистват задълженията на местните власти към "Титан"? И не създава ли това неравнопоставеност между фирмите, с които местните власти/държавата не са се разплатили, и тези, на които са се издължили... 

Преди дни, пише изданието, Борисов е заявил, че дълговете на част от общините, в които "Титан" чисти, се прехвърлят на банката. Тогава обаче е назовал сумата от 20 млн. лева.

Целта е чистачите да получат сега дължимите суми, за да се разплатят с кредитори и доставчици. Общините пък ще върнат парите на банката до края на април, когато вече ще имат постъпления от местни данъци и такси.

"Става въпрос за 10-12 млн. лева, които цедирахме през Българската банка за развитие, защото ни предложи най-изгодни условия", казва Борисов пред "Дневник". 

Българската банка за развитие е платила досега задълженията само на пет общини към фирмата - София, Видин, Хасково, Кърджали и Смолян. Става въпрос за сумата от 4 милиона лева, съобщиха днес от банката, която е създадена за съвсем други цели...

Oще: ббр  дългове  общини  софия  титан  цесия  чистене 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.10.2010, 00:35

1 Anton Andonov | 07.01.201116:09

За кво ви е чиста София. Братята Роми ровят в кофите и събарят целия боклук около кофите. Той слепва. Пукат се торбите и се изсипват, току що изхвърлената манджа със соса, който се разстила като мазутно петно върху паважа. Почва да тече и образува делтата на Амазонка близо до вашия вход! После идва боклукджийската кола от ТИТАН. Взимат торбичките ама са си забравили лопатата! И така си остава. Ами мисля, че вината е ясна. Проблема е, че те просто ще ни удавят до 2050г. Ако има бял българин, ела да ми звъннеш, хахаха
   

оценка

+0 -0