"Титан" взема 10-12 млн. лева от Българската банка за развитие, тъй като общините не могат да им платят за чистене | webcafe.bg
newscafe

Държавата плаща за чистене на "Титан", вместо София и още 15 общини

Webcafe.bg
07.01.2011, 13:23 (обновена 07.01.2011, 17:31)
Боклук

Снимка: © Sofia photo agency

Откъде-накъде Българската банка за развитие ще се разплаща за чистотата на София и още 15 общини...

Фирмите за чистене около "Титан интернешънъл холдинг", собственик и на футболния клуб ЦСКА, ще получат чрез цесия 10-12 млн. лева от държавната Българска банка за развитие, съобщи "Дневник", като се позова на един от собствениците на компанията Димитър Борисов.

Прехвърлят се дълговете за чистота на 15-16 общини, сред които София, Кърджали, Смолян, Видин, Хасково, Бургас и др. Най-голямото задължение е на столицата - 4 млн. лева, а на Бургас - 1.2 млн. лева.

Държавата няма право да извърши подобно нещо - не само защото ще наруши принципите на финансова децентрализация, и за целта използва банка, през която да извърши подобна безпрецедентна сделка. И тъй като дълговете на столицата са най-големи като дял от общата сума, както и на Бургас (и в двете общини управляват кметове на ГЕРБ), очевидно затова е направена подобна врътка. Кметът на Видин също е на ГЕРБ, в Кърджали управлява ДПС, в Смолян - БСП, в Хасково е четвърти мандат Георги Иванов, започнал като син кмет, в този си мандат управлява като независим, подкрепен по формулата от широка местна коалиция. 

Дали обаче банката е на печалба? От цесия се печели по следната схема: една фирма откупува дълговете на друга с някаква отстъпка (дисконт), и след което тя придобива правото задължената страна да й ги изплати по номинал. От това се печели. Но ББР не обявява никакви подробности по схемата.

Държавната банка обаче няма как да придобие задълженията на общините с отстъпка от реалната им стойност. Следователно каква е печалбата на Българската банка за развитие от тази операция, освен че се изчистват задълженията на местните власти към "Титан"? И не създава ли това неравнопоставеност между фирмите, с които местните власти/държавата не са се разплатили, и тези, на които са се издължили... 

Преди дни, пише изданието, Борисов е заявил, че дълговете на част от общините, в които "Титан" чисти, се прехвърлят на банката. Тогава обаче е назовал сумата от 20 млн. лева.

Целта е чистачите да получат сега дължимите суми, за да се разплатят с кредитори и доставчици. Общините пък ще върнат парите на банката до края на април, когато вече ще имат постъпления от местни данъци и такси.

"Става въпрос за 10-12 млн. лева, които цедирахме през Българската банка за развитие, защото ни предложи най-изгодни условия", казва Борисов пред "Дневник". 

Българската банка за развитие е платила досега задълженията само на пет общини към фирмата - София, Видин, Хасково, Кърджали и Смолян. Става въпрос за сумата от 4 милиона лева, съобщиха днес от банката, която е създадена за съвсем други цели...

Oще: ббр  дългове  общини  софия  титан  цесия  чистене 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.10.2010, 00:35

1 Anton Andonov | 07.01.201116:09

За кво ви е чиста София. Братята Роми ровят в кофите и събарят целия боклук около кофите. Той слепва. Пукат се торбите и се изсипват, току що изхвърлената манджа със соса, който се разстила като мазутно петно върху паважа. Почва да тече и образува делтата на Амазонка близо до вашия вход! После идва боклукджийската кола от ТИТАН. Взимат торбичките ама са си забравили лопатата! И така си остава. Ами мисля, че вината е ясна. Проблема е, че те просто ще ни удавят до 2050г. Ако има бял българин, ела да ми звъннеш, хахаха
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани