Руски инат за "Южен поток" | webcafe.bg
newscafe

Руски инат за "Южен поток"

Webcafe.bg, по БНР и Блогът на Веселин Желев
13.01.2014, 22:26 (обновена 14.01.2014, 13:24)
Кремъл

Русия не отстъпва от договорките за газопровода "Южен поток", постигнати с шестте държави-членки на ЕС, през които минава тръбата

Русия няма да преговаря с Европейската комисия за анулиране или прекратяване на валидността на междуправителствените споразумения за "Южен поток", подписани с шест държави членки на Европейския съюз, сред които е и България. Това обяви в Брюксел постоянният представител на Руската федерация към Евросъюза Владимир Чижов.

По думите му, ако наистина шестте страни са упълномощили Еврокомисията да преговаря по темата от тяхно име, то ще се водят разговори за възможностите Третият европейски енергиен пакет да бъде адаптиран към вече сключените междуправителствени споразумения, а не обратното.

Владимир Чижов заяви, че правителствата на страните, подписали такива споразумения с Русия, са били изцяло наясно както с последиците от тях, така и с усложненията, които могат да възникнат.

Европейската комисия заплашва България, Австрия, Гърция, Словения, Унгария и Хърватия с процедура за нарушение и евентуални глоби, ако не променят споразуменията в съответствие с изискванията на Третия енергиен пакет - разделяне на производството от преноса на енергия, равен достъп на доставчиците до тръбата и неазависим управител на газопровода.

Първите разговори по темата се очакват между руското правителство и европейския комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер в средата на този месец в Москва. Те ще са част от подготовка за редовна среща на върха ЕС-Русия в края на януари.

През декември Йотингер обеща Комисията да е "адвокат" на шестте държави в разговорите с Русия. Дипломати обаче изразиха скептицизъм, че това ще накара руснаците да отстъпят от условията на вече подписаните договори.

Външният министър: Русия е стратегически партньор на Евросъюза

Русия е стратегически партньор на България и София разчита "руската страна да е по-активна в развитието на контактите". Това заявява българският външен министър Кристиан Вигенин в интервю за руската информационна агенция ИТАР-ТАСС. Според него от активните отношения между София и Москва "печели не само нашата страна, а и целият Европейски съюз".

"Русия е стратегически партньор на Евросъюза. Русия води преговори, за да сключи с ЕС споразумение за сътрудничество и партньорство, смекчаване на визовия режим. Тези въпроси са важни и за България, затова активно участваме в дискусии по тези теми, полагаме усилия да съдействаме за ускоряване на този процес", казва министърът, цитиран в информация на БТА.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

2 pepe | 14.01.201422:14

Няма такова нещо кочо. Няма и окончателно подписани договори. А Газпром ще трябва да се нагоди към изискванията на Европейската комисия, защото май около 80% от дейността му е с европейски партньори.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.01.2014, 09:39

1 кочо | 14.01.201409:43

“Владимир Чижов заяви, че правителствата на страните, подписали такива споразумения с Русия, са били изцяло наясно както с последиците от тях, така и с усложненията, които могат да възникнат.”

Както се казва – „кьорав карти не играе....”. Договорът си е договор. Поетите задължения са приети. Неустойките при тяхното неизпълнение – също. Ако някой си въобразява, че ЕС ще плати масрафа – много се лъже.

Така или иначе „Газпром” ще си възстанови загубите, а и нещо отгоре, - за сметка на балъците.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани