Съкращения в здравеопазването от вчера за утре | webcafe.bg
newscafe

Съкращения в здравеопазването от вчера за утре

Webcafe.bg
21.08.2013, 16:52 (обновена 22.08.2013, 07:06)
Таня Андреева

До утре на обяд всички управители на структури, финансирани от здравното министерство, трябва да изпратят конкретни предложения за намаляване на щатния състав. Това съобщи bTV по повод намаляването на работещите в спешната помощ, кръвните центрове и психиатричните болници с 10%.

Съкращения ще има във всички регионални здравни инспекции, психиатричните болници, центровете за спешна медицинска помощ, домовете за медико-социални грижи, националните центрове по обществено здраве, наркомании, паразитни болести, агенциите по лекарства, трансплантации и медицински одит. Писмо е изпратено и до фондовете за лечение на деца и асистирана репродукция, като в последния всички служители, заедно с директора са общо петима.

Преди около месец здравният министър д-р Таня Андреева беше обвинена, че прави чистка в админстрацията, след като десетки служители на институцията загубиха работата си, включително целият пресцентър.

Министърката обясни, че служителите не са уволнени, а са съкратени заради икономии. Спестените заплати трябваше да отидат в помощ на психиатричните болници и спешната помощ, които сега са любезно поканени да съкращават персонал.

Въпреки че държавният бюджет бе актуализиран, което означава, че и парите за здраве са увеличени, все още няма становище защо се налага драстичното съкращение на служители на здравното министерство.

От години спешната медицина, психиатрията и трансфузионната хематология се водят изчезващи специалности, а средната възраст на медиците в сектора минава 50 години.

Реформата в спешната помощ е приоритет за няколко поредни здравни министри. Заради изключителната й непривлекателност, от миналата година беше създадена и специалност "парамедицина", която трябваше да компенсира недостига на кадри.

Както стана ясно преди няколко месеца, дори и този опит за реформа боксува. От първия завършил випуск само един парамедик работи в системата на спешната помощ и то като шофьор на линейка. Причината - МЗ не е отпуснало щатни позиции за новата длъжност.

В края на миналата година страната беше на ръба на невиждана криза заради колективните оставки, които подадоха служителите в кръвните центрове в страната. Те бяха продиктувани от недобрите условия на труд и ниските заплати. Средните месечни възнаграждения на медицинските сестри бяха 410 лева, а на лекарите - 680 лева. Персоналът настояваше за незабавно увеличение на заплатите с 20%.

Ако дори само един център спре работа, ще има проблеми с осигуряването на кръв и кръвни продукти в цялата страна. Плановите операции ще се наложи да бъдат отлагани, ще се усложни и логистиката при осигуряване на кръв за спешни случаи.

Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ изпрати официално писмо до министър Андреева, в което настоява незабавно бъде оттеглено искането за 10-процентно съкращение в структурите, финансирани от Министерството на здравеопазването. В противен случай КНСБ ще поиска оставката на главния секретар на МЗ Теодора Андреева, разписала писмото до директорите на държавните структури.

Основният мотив на синдикатите е, че намаляването на екипите на спешната помощ и на броя на работещите в другите лечебни и здравни заведения ще влоши качеството на медицинската помощ в държавата.

По-късно през деня здравното министерство публикува уточнение на официалния си сайт. От институцията твърдят, че писмото няма задължителен характер и няма да бъдат съкращавани специалисти, а само обща администрация. Оптимизацията се налага заради препоръка на Министерския съвет за съкращаване на администрацията до края на август.

По-късно по БНР министър Андреева обясни, че 10% съкращение няма да засегне лекарите, медицински кадри и всички занимаващи се с лечебна дейност. То е само и единствено в контекста на политическото решение за съкращаване броя на администрацията, заяви  Андреева.

"През последните четири години в държавната администрация са назначени повече от 10 000 човека", допълни тя.

Министърът на здравеопазването направи уточнение, че се касае само за администрацията и не може да каже колко точно души ще бъдат съкратени.

Oще: болници  здравеопазване  инспекции  медицински сестри  министър  съкращения  таня андреева 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 21.08.201319:31

Комунягите се опитват да съсипят напълно държавното здравеопазване. Тази министърка по безпардонност май надминава всичките си предшественици от последните 20тина години. Не прави публични гафове, а работи тихо и подмолно, но последователно.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани