Орешарски избра Писанчев за шеф на ДАНС | webcafe.bg
newscafe

Орешарски избра Писанчев за шеф на ДАНС

Webcafe.bg
18.07.2013, 10:34 (обновена 18.07.2013, 20:25)
парламент

Орешарски трябва да избира между Владимир Писанчев и Недялко Недялков

Парламентът не можа да избере шеф на ДАНС тази сутрин, защото се оказа, че няма внесено предложение от премиера Пламен Орешарски. Той трябваше да направи окончателна номинация за ключовия пост начело на контраразузнаването - между Владимир Писанчев и Недялко Недялков.

Два часа след това обаче в деловодството на парламента беше внесено предложението на министър-председателя за председател на ДАНС - и то е за Владимир Писанчев.

Формално ги препитаха

Комисията за контрол на специалните служби и СРС вече препита двамата кандидати - половин час на открито и час и половина на закрито заседание, които идват от системата и изтъкнаха сходни виждания за приоритетите на ДАНС - борбата с организираната престъпност и корупцията. Депутатите обаче се въздържаха от оценки и оставиха на Орешарски да реши кого да предложи.

След фалстарта с избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС - повратна точка за старта на продължаващите вече 34-и ден протести, управляващите обещаха този път изборът да бъде "прозрачен" и да има дебат.

Откъде било забавянето

От обяснението на шефа на парламентарната комисия за контрол на службите за сигурност и ползването на СРС Димитър Дъбов (БСП) стана ясно, че забавянето дошло поради факта, че днес премиерът Пламен Орешарски и вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев имат ангажименти в Бургас, където се отбелязва една година от атентата на летище Сарафово.

Премиерът иска първо да обсъди с парламентарната група на БСП предложението си за шеф на ДАНС,  а заради ангажиментите си днес в Бургас няма как, заяви пред журналисти лидерът на БСП Сергей Станишев. Той обаче не знаеше, че Орешарски вече е внесъл в деловодството на парламента предложението си.

В момента Владимир Писанчев е изпълняващ длъжността шеф на ДАНС, а Недялко Недялков е директор на "Класифицирана информация" в агенцията.

Парламентът събра кворум, въпреки чувствително нарасналия брой на протестиращите тази сутрин на жълтите павета и блокирането на ключови кръстовища в центъра на София. Първо бе затворено кръстовището с ул. "Георги Раковски", а по-късно това пред Софийския университет и Орлов мост.

Какво искат неправителствените организации

Преди дни 11 неправителствени организации определиха започнатата от парламента процедура за избор и назначение на председател на ДАНС за нелегитимна и искат отмяната й.

От закона трябва да се отстранят разпоредбите, които превръщат ДАНС в чудовище на произвола: прехвърлянето на ГДБОП - звеното, което и без това най-силно се нуждае от граждански контрол - от МВР в ДАНС, където граждански контрол напълно отсъства; по-дългият мандат на председателя на ДАНС от този на парламента; ограничените основания за освобождаване от този пост, които го превръщат в нов връх на институционална безконтролност в държавата, се казва още в писмото.

Неправителствените организации посочват и задължителния минимум от изисквания към процедурата за избор: подробна мотивация на номинациите и обявяването им достатъчно време преди изслушването (поне два месеца); събиране, проверка и публикуване на цялата информация относно професионалните и нравствени качества на кандидатите; изискване на концепции за работата от кандидатите; провеждане на подробни публични изслушвания с възможност за поставяне на въпроси от представители на гражданското общество и обобщаване на цялата събрана информация в подробен аналитичен доклад.

По-късно в Бургас премиерът Орешарски заяви, че Писанчев няма нищо общо с разработката "Галерия", при която бяха подслушвани по време на тройната коалиция журналисти и политици.

Oще: владимир писанчев  данс  народно събрание  недялко недялков  парламент 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани