Арестуваха синът и адвоката на осъдената на смърт иранка | webcafe.bg
newscafe

Арестуваха сина и адвоката на осъдената на смърт иранка

Webcafe.bg
11.10.2010, 14:01 (обновена 11.10.2010, 14:29)
сакине

22-годишният син на иранката Сакине Аштиани и адвокатът й са били арестувани в иранския град Табриз. Новината е била съобщена от местни източници на Даниел Салваторе Шифър - френският интелектуалец, който основа едно от движенията в защита на Сакине, които се борят за освобождаването на осъдената на умъртвяване с камъни иранка. Впоследствие Иран издаде нова присъда - смърт чрез обесване вместо екзекуцията с камъни.

Според източници арестът на сина на Сакине Саджад Гадерзадех и на адвоката й Хоутан Киан се е състоял вчера около 19:00 часа местно време. Иранската полиция е нахлула в офиса на адвоката, който заедно със Саджад се е готвел да даде интервю на двама германски журналисти, които също са били отведени.

Мина Ахади, говорител на Международния комитет срещу екзекуцията с камъни, на която бе осъдена Сакине, е трябвало да превежда от Франкфурт.

Шифър напомни, че от Сакине няма никакви новини от 11 август, откакто бе заключена в затвора в Табриз и отправи нов призив: "Трябва да действаме бързо. Случаят е спешен".

Само към публикувания на сайта на италианското издание La Repubblica апел, иницииран от Шифър, са се присъединили 140 000 души. Призивът за освобождение на Сакине бе първоначално разпространен от френския седмичник Le Nouvel Observateur и бе публикуван и от белгийския вестник Le Soir и френско-немския вестник Tageblatt в Люксембург.

Сакине обаче продължава да стои в затвора в Табриз, който се намира в северната част на Иран, където по думите на сина й Саджад е подложена на непрестанен психологичен тормоз. В края на август Саджад заяви, че майка му е била помолена да отправи своите последни желания и е била принудена да напише завещанието си и да прегърне близките си през решетките.

Сакине е обвинена през 2006 г. в две извънбрачни връзки след смъртта на своя съпруг и осъдена на 99 удара с камшик - наказание, изпълнено същата година. След това тя е обвинена и в съучастие в убийството на своя съпруг (в крайна сметка е оправдана по това обвинение) и в прелюбодейство по време на брака, заради което е осъдена на убиване с камъни.

В отговор на международната подкрепа за Сакине преди две седмици главния прокурор на Иран Голам Хюсеин Ежей заяви, че 43-годишната иранка няма да бъде умъртвена с камъни, а ще бъде обесена.

Тогава Хюсеин напомни, че Сакине, която е осъдена на умъртвяване с камъни заради прелюбодейство, е обвинена и в друго престъпление - съучастие в убийството на съпруга си, за което присъдата в Иран е бесилка.   

"Според решението на съда, тази жена е осъдена за съучастие в убийство, и този процес има предимство пред другия", съобщи говорител на министерството на правосъдието. 

Той допълни, че"съдебната власт в Иран не може да бъде разколебана от международната критика и пропагандната кампания, стартирана на Запад" . 

Oще: екзекуция  иран  камъни  обесване  сакине 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.