Дъщерна компания на "Газпром" строи "Южен поток" в Сърбия, иска и у нас | webcafe.bg
newscafe

Дъщерна компания на "Газпром" с интерес да строи "Южен поток"

Webcafe.bg, по БТА, Фокус
09.07.2014, 10:58 (обновена 09.07.2014, 11:42)
газ

Миналата седмица се появиха първите слухове, че „Центъргаз" може да замени „Стройтрансгаз" като строител на "Южен поток" в България

„Центъргаз", дъщерното дружество на „Газпром", което ще строи сръбския участък на газопровода „Южен поток", планира да открие филиал в България. Въпросът ще се обсъди на 10 юли от директорите на дружеството.

Москва не изключва „Центргаз" да бъде строител и на българския участък от тръбата, замествайки консорциума „Стройтрансгаз" на близкия до Путин олигарх Генадий Тимченко, който попадна в списъка със санкции на Брюксел и Вашингтон, наложен заради кризата в Украйна.

Именно изборът на „Стройтрансгаз" стана една от причините Европейската комисия да поиска замразяване на проекта в България, докато не се изчистят всички съмнения за нередности и противоречия на европейското законодателство.

Сега строежът на газопровода в България може да бъде възложен на „Центъргаз". Компанията спечели търга за изпълнител на сръбската отсечка от стратегическия за Русия газопровод, който заобикаля Украйна като транзитна страна.

Тази информация изтече предварително в руските медии, както Reuters съобщи в аванс, че консорциумът на Тимченко ще бъде избран за изпълнител на проекта за газопровод в България.
"Центъргаз" има опит в строителството на магистрални газопроводи, а и не попада в списъка с руски фирми, подлежащи на икономически санкции.

Два дни по-рано сръбският премиер Александър Вучич се срещна с Владимир Путин, а след това обяви, че са „отстранени всички пречки за газопровода".

Така се стигна до официалното подписване на споразумението, като двете страни представляваха директорът на "Южен поток Сърбия" и ръководител на "Сърбиягаз" - Душан Баятович, и заместник-началникът на департамента по управление на проекти на "Газпром" - Александър Сиромятин.

По думите им първият газ по сръбския участък ще потече по график - до края на 2016 г. Дължината на магистралния тръбопровод от "Южен поток" в Сърбия трябва да бъде 422 км.

"Газпром" планираше през юли да започне строителството по сухоземната част на "Южен поток" в България и Сърбия. Засега ситуацията "не е критична", коментира наскоро шефът на "Газпром" Алексей Милер.


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани