Дъщерна компания на "Газпром" строи "Южен поток" в Сърбия, иска и у нас | webcafe.bg
newscafe

Дъщерна компания на "Газпром" с интерес да строи "Южен поток"

Webcafe.bg, по БТА, Фокус
09.07.2014, 10:58 (обновена 09.07.2014, 11:42)
газ

Миналата седмица се появиха първите слухове, че „Центъргаз" може да замени „Стройтрансгаз" като строител на "Южен поток" в България

„Центъргаз", дъщерното дружество на „Газпром", което ще строи сръбския участък на газопровода „Южен поток", планира да открие филиал в България. Въпросът ще се обсъди на 10 юли от директорите на дружеството.

Москва не изключва „Центргаз" да бъде строител и на българския участък от тръбата, замествайки консорциума „Стройтрансгаз" на близкия до Путин олигарх Генадий Тимченко, който попадна в списъка със санкции на Брюксел и Вашингтон, наложен заради кризата в Украйна.

Именно изборът на „Стройтрансгаз" стана една от причините Европейската комисия да поиска замразяване на проекта в България, докато не се изчистят всички съмнения за нередности и противоречия на европейското законодателство.

Сега строежът на газопровода в България може да бъде възложен на „Центъргаз". Компанията спечели търга за изпълнител на сръбската отсечка от стратегическия за Русия газопровод, който заобикаля Украйна като транзитна страна.

Тази информация изтече предварително в руските медии, както Reuters съобщи в аванс, че консорциумът на Тимченко ще бъде избран за изпълнител на проекта за газопровод в България.
"Центъргаз" има опит в строителството на магистрални газопроводи, а и не попада в списъка с руски фирми, подлежащи на икономически санкции.

Два дни по-рано сръбският премиер Александър Вучич се срещна с Владимир Путин, а след това обяви, че са „отстранени всички пречки за газопровода".

Така се стигна до официалното подписване на споразумението, като двете страни представляваха директорът на "Южен поток Сърбия" и ръководител на "Сърбиягаз" - Душан Баятович, и заместник-началникът на департамента по управление на проекти на "Газпром" - Александър Сиромятин.

По думите им първият газ по сръбския участък ще потече по график - до края на 2016 г. Дължината на магистралния тръбопровод от "Южен поток" в Сърбия трябва да бъде 422 км.

"Газпром" планираше през юли да започне строителството по сухоземната част на "Южен поток" в България и Сърбия. Засега ситуацията "не е критична", коментира наскоро шефът на "Газпром" Алексей Милер.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани