Неутрино отново изпревариха светлината | webcafe.bg
newscafe

Неутрино отново изпревариха светлината

Webcafe.bg
19.11.2011, 12:29 (обновена 19.11.2011, 12:39)
колайдер

Снимка: © БГНЕС

Сноп от неутрино беше насочен от CERN към подземната лаборатория „Гран Сасо" в Италия, на разстояние от 732 километра

Учените от европейския център за ядрени изследвания CERN проведоха повторна серия експерименти, при които беше регистрирано движение на частици неутрино със скорост по-висока от тази на светлината, съобщават информационните агенции, цитирани от News.bg.

Първите подобни резултати бяха отбелязани през септември, когато беше проведена аналогична серия от експерименти.

Сноп от неутрино беше насочен от CERN към подземната лаборатория „Гран Сасо" в Италия, на разстояние от 732 километра. Потокът от елементарни частици пристигна в крайната точка с няколко милиардни от секундата по-рано, отколкото ако се движеше със скоростта на светлината.

Приемането на резултатите за достоверни би довело до преразглеждане на същностни положения от съвременната физика, базирани на Теорията на относителността на Алберт Айнщайн. Затова учените обявиха, че ще проведат нова серия от експерименти.

При повторението на опитите бяха „изстреляни" къси снопове от частици, с продължителност една или две наносекунди, с големи интервали между сноповете.

Така бяха избегнати критиките на някои физици при първата серия от експерименти, че дългите снопове от частици може да са причина за грешка при отчитането на резултатите.

Изследванията се провеждат в рамките на проекта OPERA (Oscillation Project with Emulsion-Tracking Apparatus), целящ да докаже хипотезата за превръщането на един вид неутрино (електронно, мюонно, тау-неутрино) в друг.

Скоростта на частиците неутрино е измерена около 15 000 пъти. Подобна статистика позволява на физиците да смятат, че става дума за научно откритие.

Oще: cern  алберт айнщайн  неутрино  светлина  частици 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.05.2011, 21:24

2 Deyan Savov | 19.11.201119:17

Д бе сигурно са си разни неутрино дето са си се мотали и са тръгнали на пиктник^^
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 19.11.201113:00

Ако физиците не лъжат,че неотриното са еднакви и неразличими микро частици,от къде произтича убеждението,че на финала са стигнали тъкмо онези от тях,които са били изстреляни?Или медиите отново ни мамят с желанието си да пишат за неща,които сами не разбират? Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани