Кабинетът отмени такса компакт диск | webcafe.bg
newscafe

Кабинетът отмени такса компакт диск

Webcafe.bg
08.07.2010, 12:05 (обновена 08.07.2010, 12:28)
CDs

Празните дискове няма да бъдат облагани с такса "компакт диск"

Правителството отмени таксите върху празните компакт дискове и други информационни носители, върху които могат да се записват музика и филми, съобщи „Труд". Парите от приходите трябваше да отидат за компенсация на авторите, чиито произведения хипотетично биха могли да бъдат записвани от потребителите за лична употреба.

Срещу тази такса имаше много силен натиск от страна на производителите и вносителите на битова електроника, някои организации и граждани. За въвежданито й пък имаше натиск от страна на авторите и техните браншови сдружения, включително и от лобистки международни организации.

Таксата и досега съществуваше в ЗАПСП, но цели 6 години по различни причини се оказа несъбрана и несъбираема. С промените в закона се очакваше тя да бъде чувствително намалена и окончателно регулирана, за да може да бъде събирана.

Решението на правителството поставя България сред много малкото страни в Европа, в които такава такса не съществува.

Премахването й от закона обаче ще даде възможност в реална сила да влезе член от Наказателния кодекс, според който копирането на музика, филми и софтуер дори за лични нужди и с нетърговска цел без изричното разрешение на авторите е престъпление.

Въпросният член 172 от НК е приет през 2006 г., но досега не можеше да бъде прилаган именно защото в ЗАПСП съществуваше таксата „компакт диск". Тя индиректно автоматично „глобяваше" протребителите за всяко нарушене на авторското право, което не позволяваше да им се търси последваща наказателна отговорност.

Ако решението на правителството бъде утвърдено от НС, такса „компакт диск" няма да се събира, но практически всеки български гражданин, използващ компютър или почти каквото и да е друго електронно устройство, е заплашен от 5 години затвор и глоба до 5000 лв. - за нарушаване на авторски права.

Други промени в одобрения от МС проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП) се отнасят предимно до дейността на организациите за колективно управление на авторски права.

Oще: авторско право  закон 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.