Скоро - и кредитните милионери от ДС | webcafe.bg
newscafe

Скоро - и кредитните милионери от ДС

Webcafe.bg
10.09.2012, 10:51 (обновена 12.09.2012, 16:48)
Ръце

Снимка: © Getty Images

Комисията по досиетата ще обяви кои от кредитните милионери са били хора на ДС веднага след като парламентът приеме промените в закона

Над 10 500 фирми подлежат на проверка за принадлежност на кредитните милионери към бившата Държавна сигурност (ДС). Tова съобщи Евтим Костадинов, председател на Комисията по досиетата по БНР. Каквато и проверка да се обявява, трябва да се знае, че близо 50% от досиетата на ДС бяха унищожени, а също и изнесени през 90-те години.

Костадинов и колегите му имат готовност да обявят имената на кредитните милионери и на бизнесмените, работили за бившите тайни служби, веднага след като необходимите законови промени влязат в сила. Тяхното второ четене предстои през тази сесия.

По предложение на Синята коалиция бяха приети на първо четене следните текстове: 
В чл. 9, се създава нова т. 3 със следното съдържание:
"3. разкрива и обявява имената на лица, които са посочени, като длъжници в бюлетина по чл. 3, ал. 2 от Закона за информация , относно необслужвани кредити, за които е установена принадлежност към органите по чл. 1."

Чл. 26, ал. 1, т. 4 придобива следната редакция:
"4. лица, които са посочени като длъжници в бюлетина по чл. 3, ал. 2 от Закона за информация, относно необслужвани кредити. Обект на проверка са еднолични търговци, управител/и/ и членове на управителен или контролен орган на дружества към момента на теглене на кредита."

Костадинов призова да бъде извадена наяве истината за финансовите престъпления по време на прехода. Според него важно е да се разбере по какъв начин е била получавана финансова информация в годините на прехода, как са получени кредити, кой ги е получил.

"Правени са доста опити да се ограничи работата на Комисията или да се отмени закона за дейността й. Ние искаме да отваряме документите и повече хора да посещават читалнята", заяви още председателят на Комисията по досиетата.

Евтим Костадинов обяви намерението в края на втория мандат да информират обществото, че са подготвили обстановката за създаването на институт. "Това ще допринесе за по-голямо обществено достояние на тези архивни документи", подчерта Костадинов. 85% от архива вече е прибран в сградата на Комисията, предстои попълването му от служба "Военна информация" (военното разузнаване) догодина, съобщи той. 

Евтим Костадинов припомни, че той, от името на Комисията по досиета, е предложил в парламента проверката на принадлежността на журналисти към тайните служби да се разшири от 1989 г. досега. Според сега действащия закон, заемащи ръководни постове в медиите се проверяват от 2006-а насам.

Лустрацията - отхвърлена

На първото си заседание тази сесия парламентът с "въздържал се" управляващите от ГЕРБ отхвърлиха идеята на Синята коалиция за временно въвеждане на ограничения за бивши сътрудници на ДС да заемат ръководни постове в администрацията и държавни институции.

Текстовете предвиждаха лица, които са били щатни или нещатни сътрудници на бившата ДС и военното разузнаване да не могат да заемат ръководни длъжности в държавната и общинската администрация за период от 10 години от влизането на закона в сила.

Това трябваше да важи и за ръководството на Висшия съдебен съвет, Министерство на отбраната, БНБ, съвременните служби за разузнаване и сигурност, МВР, институцията на Омбудсмана и ръководните органи на НЕК ЕАД и Българския енергиен холдинг ЕАД, както и за дружествата с преобладаващо държавно участие.

Oще: архив  евтим костадинов  закон  комисия по досиетата  милионери  промени 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

1 Vankata_820 | 10.09.201211:10

Е, ама чакайте сега, повечето кредитни милионери бяха бушончета, дайте кредитните инспектори, които отпуснаха тези кредити, за да види народът каква бурна кариера са претърпели именно те, след великодушието си, независимо че началниците им на повечето отнесоха последствията, но и придобивки за бушондризма си(стоицизма си)!!!Усмивка Усмивка Усмивка
   

оценка

+0 -0