Жегата ще ни донесе повече войни | webcafe.bg
newscafe

Жегата ще ни донесе повече войни

Webcafe.bg
02.08.2013, 12:39 (обновена 02.08.2013, 12:43)
война в африка

Снимка: © Getty Images

Учени откриха връзка между климатичните промени и насилието

По-високите температури, по-сериозните засушавания и останалите свързани с климатичните промени природни бедствия най-вероятно ще доведат до сериозен ръст на конфликтите по света. Това показват резултатите от мащабно изследване, цитирано от британския в."Индипендънт".

Учени са изследвали 61 подробно описани случая на насилие и са стигнали до заключението, че агресията между отделните хора и по-сериозните търкания вътре в обществата нарастват с промените в климата, например при по-високи температури или при липса на дъжд. Мрачният извод е, че очакваното затопляне на планетата средно с 2 градуса през този век може да донесе до 50-процентов ръст на конфликтите, в това число - и на гражданските войни.

Учените коментират, че жегата не само води до физиологическо натоварване на индивида, но и намалява природните ресурси.

Вече се е случвало

„Искаме в този случай да бъдем изключително внимателни. Не казваме, че затоплянето неизбежно ще доведе до повече конфликти. Казваме, че предишни климатични промени, и особено по-високите температури, са имали такъв резултат", обяснява съавторът на изследването Маршъл Бърк от Калифорнийския щатски университет в Бъркли. По думите му следващите поколения вероятно ще се справят по-добре с екстремния климат от нас, но не бива да приемаме това за даденост.

Учените са работили с исторически източници, в които има информация както за убийства и нападения, така и безредици, етнически сблъсъци, граждански войни и даже разпадане на цели цивилизации от преди хиляди години. Изследването е показало, че промените в климата по-често настройват групи от хора едни срещу други, отколкото индивиди. В 27-те проучвания на модерни общества, затоплянето е било основният климатичен фактор за ръст на насилието.

Бедност и раздразнение

Според Бърк, вдигане на средногодишната температура с 0.4 градуса с Африка или с 3 градуса в западния свят, би довело до 4% по-голям риск от насилие между отделни хора и 14% по-сериозна опасност от по-мащабен конфликт.

„Резултатите показват няколко фактора, които обвързват климатичните промени и агресията. Първият е оскъдицата. Годините на жега и поройни валежи влошават икономическите условия, особено в по-бедните държави. Ако положението е наистина лошо, хората, останали без друг шанс, може да вземат оръжие", обяснява ученият, който допълва, че този сценарий е често срещат в аграрните общества.

„В същото време, високите температури има ефект върху отношенията между хората - по-трудно си вярват, стават по-агресивни и склонни на насилие", допълва Бърк.

Oще: агресия  изследване  климатични промени  конфликти 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани