Изяждаме 100 000 тона ГМО соя в различни продукти | webcafe.bg
newscafe

Изяждаме 100 000 тона ГМО соя в различни продукти

Webcafe.bg, по bTV
07.12.2012, 11:12 (обновена 07.12.2012, 11:49)
Йордан Войнов

Снимка: © В. Класа

Според шефа на Агенцията за безопасност на храните д-р Йордан Войнов в българските продукти ГМО е в рамките на разрешените 0.9%

100 000 тона генномодифицирана соя влиза на територията на България за нуждите на българската хранително-вкусова промишленост и земеделието, но според шефа на Агенцията по безопасност на храните д-р Йордан Войнов у нас не е установено наличие на соя в храните над допустимите 0.9%.

Соята се използва във всякакви хранителни продукти - от колбаси и месни продукти до вафли и изделия на захарната промишленост. В бебешките храни обаче влагането й е забранено.

Пред bTV Войнов обясни, че при проверени 100 продукта в нито един не било установено наличите на повече от 0.9% ГМО. Преди време имало нарушения със салами и вафли.

Войнов припомни законовите разпоредби, че при наличие на ГМО 25% от повърхността на опаковката трябва да бъде покрита с надпис, че храните в нея съдържат генномодифицирани организми, а цветът й трябва да констрастира с фона, ако съдържанието на ГМО е повече от 0.9%. Това обаче не се спазва.

Европейската комисия е възложила на Европейския орган по безопасност на храните в Парма проверката на такива храни, които се внасят в ЕС, посочи Войнов, който не се притеснява от ГМО.

Причината - вносът на такива храни обикновено е от трети страни и те се изследват два пъти: на влизане на първа европейска граница и след това в България.

Същото се отнася и за млечните продукти с растителни мазнини, добави директорът на хранителната агенция. От 1 януари на опаковките им ще пише, че са продукти, имитиращи млечните, отбеляза Йордан Войнов.

Преди време еколози призоваха за по-голям граждански контрол върху властите по отношението на съдържанието на ГМО в хранителните продукти и фуражите.

Повод за призива стана допълнение в закона за фуражите, предложено и прието от земеделската комисия в парламента. То позволява информацията за съдържанието на ГМО във фуража да не бъде посочвана на етикетите, а само в придружаващата стоката документация, която често пъти се игнорира от по-дребните животновъди.

От земеделската комисия към НС отричат допълнението в Закона за фуражите да е лобистко, а дори напротив - значело повече затягане на изискванията и повишен контрол.

"Става въпрос за нов текст в закона, който въвежда изискване за правене на лабораторен анализ за съдържание на ГМО, задължение за създаването на система за записване на този анализ, създаване на регистър и 5 години съхранение на тази информация - откъде е купено, на кого е продадено и т.н. Предвиждат се и завишени глоби - от таван 3000 лева той става 45 000, т.е. ще има по-голям контрол", коментира Христина Янчева, депутат от ГЕРБ.

Тя обясни, че предложението на комисията е информацията за наличие на ГМО да е само в придружаващата документация при насипните фуражи, защото няма как да се сложи етикет, а при пакетираните да е на етикета. Все още предложението не е прието на второ четене от парламента.

Oще: гмо  йордан войнов  продукти  соя  фуражи  храни 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани