Изяждаме 100 000 тона ГМО соя в различни продукти | webcafe.bg
newscafe

Изяждаме 100 000 тона ГМО соя в различни продукти

Webcafe.bg, по bTV
07.12.2012, 11:12 (обновена 07.12.2012, 11:49)
Йордан Войнов

Снимка: © В. Класа

Според шефа на Агенцията за безопасност на храните д-р Йордан Войнов в българските продукти ГМО е в рамките на разрешените 0.9%

100 000 тона генномодифицирана соя влиза на територията на България за нуждите на българската хранително-вкусова промишленост и земеделието, но според шефа на Агенцията по безопасност на храните д-р Йордан Войнов у нас не е установено наличие на соя в храните над допустимите 0.9%.

Соята се използва във всякакви хранителни продукти - от колбаси и месни продукти до вафли и изделия на захарната промишленост. В бебешките храни обаче влагането й е забранено.

Пред bTV Войнов обясни, че при проверени 100 продукта в нито един не било установено наличите на повече от 0.9% ГМО. Преди време имало нарушения със салами и вафли.

Войнов припомни законовите разпоредби, че при наличие на ГМО 25% от повърхността на опаковката трябва да бъде покрита с надпис, че храните в нея съдържат генномодифицирани организми, а цветът й трябва да констрастира с фона, ако съдържанието на ГМО е повече от 0.9%. Това обаче не се спазва.

Европейската комисия е възложила на Европейския орган по безопасност на храните в Парма проверката на такива храни, които се внасят в ЕС, посочи Войнов, който не се притеснява от ГМО.

Причината - вносът на такива храни обикновено е от трети страни и те се изследват два пъти: на влизане на първа европейска граница и след това в България.

Същото се отнася и за млечните продукти с растителни мазнини, добави директорът на хранителната агенция. От 1 януари на опаковките им ще пише, че са продукти, имитиращи млечните, отбеляза Йордан Войнов.

Преди време еколози призоваха за по-голям граждански контрол върху властите по отношението на съдържанието на ГМО в хранителните продукти и фуражите.

Повод за призива стана допълнение в закона за фуражите, предложено и прието от земеделската комисия в парламента. То позволява информацията за съдържанието на ГМО във фуража да не бъде посочвана на етикетите, а само в придружаващата стоката документация, която често пъти се игнорира от по-дребните животновъди.

От земеделската комисия към НС отричат допълнението в Закона за фуражите да е лобистко, а дори напротив - значело повече затягане на изискванията и повишен контрол.

"Става въпрос за нов текст в закона, който въвежда изискване за правене на лабораторен анализ за съдържание на ГМО, задължение за създаването на система за записване на този анализ, създаване на регистър и 5 години съхранение на тази информация - откъде е купено, на кого е продадено и т.н. Предвиждат се и завишени глоби - от таван 3000 лева той става 45 000, т.е. ще има по-голям контрол", коментира Христина Янчева, депутат от ГЕРБ.

Тя обясни, че предложението на комисията е информацията за наличие на ГМО да е само в придружаващата документация при насипните фуражи, защото няма как да се сложи етикет, а при пакетираните да е на етикета. Все още предложението не е прието на второ четене от парламента.

Oще: гмо  йордан войнов  продукти  соя  фуражи  храни 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани