Отказ от показания, свидетелстване и експертизи по делото "Белнейски" | webcafe.bg
newscafe

Отказ от показания, свидетелстване и експертизи по делото "Белнейски"

Webcafe.bg
23.03.2011, 12:40 (обновена 23.03.2011, 12:48)
лазар колев

Снимка: © dariknews

Защитата на Лазар Колев иска провеждането на видеоконферентна връзка с експертите от Великобритания и Австрия, по което в днешното съдебно заседание се очаква съдът да се произнесе

Съдебното заседание на Пазарджишкия окръжен съд по делото „Белнейски" с единствен обвиняем Лазар Колев днес включва разпит на 13 свидетели.

Една от призованите свидетелки не се явява, тъй като е напуснала страната, а бащата на Лазар Колев - Петко Колев, който беше доведен в съда, отказа да бъде свидетел по делото. Съдът разпореди да бъде заличен от списъка на свидетелите.

Назначената да извърши съдебно-медицинска експертиза за полово заболяване д-р Петруна Трифонова си е направила отвод заради лошо здравословно състояние. По делото е постъпила и молба от три вещи лица, назначение от Националния институт по криминология и криминалистика, че не са в състояние в оказания срок да извършат експертиза. Тримата специалисти молят за нова дата за представяне на експертизата.

Свидетелката Нина Стаматова, която в досъдебното производство е дала показания, че познава Росица и Христина и че са ходили в местността „Грамадите", за да извършват сексуслуги срещу заплащане, се отказа от показанията си. Тя каза, че когато е дала тези показания, е била малка.

С приятелката й Елена Кепова, която днес не се яви на съдебното заседание, са решили да се пошегуват с полицаите, които „им се вързали". Стаматова каза също, че се познава с Росица Белнейска, тъй като са учили в едно училище един срок, а е виждала Христина само веднъж.

Заради противоречие с предишните й показания, съдът прочете казаното нея пред следовател. В първоначалните си показания тя е разказала, че двете с Росица са ходили на „Грамадите" с мъж с прякор Калоян и друг с прякор Колцо. В последвалите показания тя твърди пред полицията, че си е измислила тези срещи, но потвърждава, че мъжът с прякор Калоян е упражнявал насилие по време на полов акт с приятелката й Елена, което се изразява в душене и ползване на различни предмети. Свидетелката потвърди, че подписите, поставени под полицейските протоколи, са нейни.

Съдът изслуша и експертизата, извършена за психологичното състояние на Нина Стаматова от психолозите Антони Иванов и Илияна Кирилова. Според вещите лица, показанията й не могат да бъдат приети като достоверни. Защитата на Лазар Колев поиска експертизата да не бъде приемана по делото, тъй като вещите лица не могат да правят заключения относно истинността на показанията. Съдът отхвърли искането на защитата и продължи с разпит на свидетелите Димитър Русинов с прякор Калоян и Николай Кънев с прякор Колцо

Първият каза, че не познава сестрите Белнейски, а само свидетелките Нина Стаматова и Елена Кепова. Вторият свидетел потвърди същото като определи двете момичета Нина и Елена като леки момичета и потвърди, че с Нина е имал полови контакти.

Окръжният съд разпита и свидетелят Атанас Петърнейчев, който каза, че е разпитван по делото като свидетел, но не познава никой от свидетелите.

Изслушан беше и пастирът, намерил телата на двете момичета - Георги Демиров. Той обясни, че за пръв път е минал по този маршрут, за да пасе стадото си, тъй като трябвало да ги напои с вода. Каза също, че мястото е гористо, с големи камъни и е забелязал най-напред единия труп. На въпрос на съда за мястото, Демиров обясни, че е видял трупа в по-ниската част на местността „Грамадите". Той не можа да определи по кое време на деня се е случило това, каза също, че наблизо по пътя са преминали няколко младежи в спортни екипи, на които той е съобщил за видения труп, а те чрез мобилен телефон са повикали полиция.

Пастирът каза също, че не е видял втория труп, тъй като се е изплашил от гледката, не се е доближил и до първия. Съдът разпита и свидетеля Красимир Димитров, охранител във фирмата, в която е работил и Лазар Колев. Той каза, че има строг пропускателен режим и е невъзможно с частен автомобил да се влезе във фирмата. Всички коли на работещите в нея се паркират навън.

Съдебното заседание продължи с разпит на бившия зам.-кмет на Пещера Атанас Стоилов. В началото на разпита окръжният прокурор Димитрия Ганчева представи на съда D VD-диск с надпис „Летовище Св. Константин 15 януари". Атанас Стоилов представи оригинала на записа, направен с видеокамера от него в курорта Св. Константин. Той го е представил на полицията след като е разбрал за убийството на Росица и Христина, тъй като на записа се виждат силуетите на две момичета, които вървят по пътя към ски-пистата на курорта. Стоилов обясни, че е представил записа, за да помогне за разкриването на истината за убийството след като решил, че двете момичета приличат на Росица и Христина.

Съдът разпореди да се използва видеостената в залата, за да бъде пуснат записът. Атанас Стоилов потвърди, че това са кадрите, които е представил, а на стоп-кадъра, който беше оставен, за да бъде разгледан от свидетеля, съдебния състав и майката на Белнейски, се виждат две момичета в спортни екипи - червен и бял. По-високата е с по-къса коса и лента на главата, а по-ниската е с дълга коса и по-пълна.

При повторен разпит майката Фани Белнейска потвърди, че това е записът, който е гледала в полицията и на него не са не нейните деца. На кадрите не се вижда датата, на която е направен записът, като свидетелят Стоилов обясни, че дата може да се види само на оригиналния запис. На въпрос извън съдебната зала как първоначално твърденията на Стоилов са били, че записът е от 27 януари, а сега той казва, че е от 15 януари, Атанас Стоилов отговори, че никога не е казвал 27 януари като дата, на която е правен записът.

От Ловешкия затвор беше доведен свидетелят Рашид Хасанов, който потвърди дадените в досъдебното производство показания, че е бил в една килия с осъдените за трафик на проститутки във Франция Петър Вергиев и Васил Телбизов. Според Хасанов те са си говорили една вечер късно в килията с Петър Вергиев, който е казал „Те само ако знаеха за това какво сме направили с тея сестри Белнейски ще ни обесят на центъра на Пазарджик". Свидетелят Хасанов каза също, че е разказал за чутото още на третия ден след разговора с Вергиев в Софийски затвор пред следовател. Потвърди, че сега поддържа показанията, дадени в досъдебното производство.

Според адвокат Марковски, адвокат на Лазар Колев, делото Белнейски няма да приключи след определените за 23 и 24 март съдебни заседани, тъй като е поискал и провеждането на видеоконферентна връзка с експертите от Великобритания и Австрия, по което в днешното съдебно заседание се очаква съдът да се произнесе. „Ще продължим да настояваме и да ни бъдат предявени веществените доказателства, които не видяхме досега, а именно изрезките от ноктите на двете момичета.

Освен това имаме право и на повторна експертиза, която да провери има ли още останал епителен материал под ноктите. Искаме да направим проверка, защото всички веществени доказателства се пазят именно за това, за да бъдат подлагани на експертизи", допълни Марковски.

Oще: белнейски  лазар колев  обвиняем  показания  разпит  свидетели  съд  убийство 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.