В България са внесени гръцки домати, заразени с молец, който поразява и българската продукция | webcafe.bg
newscafe

Тез молци с домати кой грък ни ги клати

Webcafe.bg
10.05.2010, 17:44 (обновена 10.05.2010, 19:31)
Домати

Земеделският министър Мирослав Найденов каза, че гръцките домати, заразени с молец, не били опасни за здравето...Обаче са опасни за оранжериите ни

*В България се внесени „известни" количества гръцки домати, заразени с молец, който поразява и българската продукция. Взети са мерки по случая със заразените гръцки домати, успокои земеделският министър Мирослав Найденов, който не каза нито какви са мерките, нито колко тона са доматите. Случаят е констатиран от Регионалната служба за растителна защита в Благоевград. Но пък Найденов увери, че тези домати не представляват опасност за здравето на хората.

*Голям масов гроб, в който се намират останките на около 250 косовски албанци, убити по време на конфликта през 1998-99 г., е бил открит в Южна Сърбия, съобщи сръбският прокурор за военните престъпления Владимир Вукчевич. Сръбската прокуратура за военни престъпления и европейската мисия ЕУЛЕКС откриха заедно гроба, в който  вероятно има около 250 тела на албанци от Косово. Масовият гроб е бил открит близо до град Раска, в  югозападната част на Сърбия, на десетина километра от Косово. Ексхумацията на телата трябва да започне съвсем скоро.  Телата на стотици цивилни, убити в Косово са били пренесени и погребани на различни места в Сърбия, най-вече близо до Белград, от силите на бившия югославски президент Слободан Милошевич. В конфликта в Косово загинаха около 13 000 души, повечето косовски албанци.

*Инженерите на British Petroleum започнаха строителството на нов купол, който да спре изтичането на нефт в Мексиканския залив.  Конструкцията ще бъде готова в средата на седмицата. Предишният купол трябваше да бъде свален, тъй като в него се натрупаха лед и мръсотия. Компанията се надяваше, че с него ще може да спре до 85% изтичането на нефт в залива. В същото време нефтеното петно нанесе сериозни поражение на екообстановката там. Замърсени са много острови, загиват животни и птици.

Американските застрахователни компании оценяват загубите от взрива на платформата Deepwater Horizon и изтичането на нефт в Мексиканския залив на около 10 млрд. долара, но положението може да се усложни, ако петното достигне бреговете на Флорида или на Алабама и Тексас, които се намират на крайбрежието на Мексиканския залив.

*България е с най-ниски показатели по конкурентоспособност в Европа, а Швеция е най-конкурентната икономика, показва докладът World Economic Forum's Lisbon Review 2010, представен по повод откриването на Световния икономически форум, посветен на Европа. Основните показатели, разгледани от доклада, са: създаване на информационно общество за всички; развитие на европейска зона за иновации, либерализация, създаване на ефективни и интегрирани финансови услуги, подобряване на бизнес средата, подобряване на социалното приобщаване и разширяване на устойчивото развитие.

Дори потенциалните бъдещи членки на ЕС - Хърватия и Черна Гора, са се представили по-добре от четирите страни на дъното на класацията - Полша, Италия, Румъния и България. Съседките ни Турция и Македония също имат по-добри показатели. Швеция остава най-конкурентната икономика в ЕС, следвана от Финландия, Дания и Холандия. Именно тези страни са най-силни в иновациите и въвеждането на нови технологии, както и ефективното сътрудничество между университетите и частния сектор при провеждане на изследвания.

*"Газпром" и турската държавна компания „Боташ" се договориха за изчисляване по нова формула на цените на руския природен газ за Турция, според която цените на синьото гориво за страната ще се понижат с поне 10%.  Това съобщи турският вестник „Сабах", допълвайки, че меморандумът е предвиден за подписване утре, по време на визитата в Турция на руския президент Дмитрий Медведев. 62% от доставките на синьо гориво за Турция идват от Русия, която е и най-големият външнотърговски партньор на Турция. Медведев заяви, че амбициите са в следващите 5 години търговският оборот между двете страни да се увеличи 3-5 пъти, т.е. годишният му обем е възможно да достигне 100 млрд. долара.

В момента "Булгаргаз" също преговаря за нов дългосрочен договор с „Газпром" за доставки на природен газ от началото на 2011 г., тъй като срокът на настоящия, подписан от министър Румен Овчаров, изтича. Засега обаче няма обявен официално някакъв напредък в преговорите. Преди време президентът Георги Първанов предложи да се включи в преговорите.

*Сръбското правителство ще разгледа възможността за участие в строителството на българската АЕЦ Белене и ще вземе решение след подробен анализ, пише белградският в. "Вечерне новости", позовавайки се на правителствен източник.        
Според изданието българският премиер Бойко Борисов настоява за такъв анализ и в момента се избират консултанти, които да подготвят доклад и да докажат, че Сърбия ще има полза от „Белене". Българският премиер смята, че АЕЦ "Белене" трябва да стане и балкански, и европейски проект, за да се намерят по-скоро инвеститори, пише "Вечерне новости". "Проектът може да бъде изгоден за сръбската енергийна система, защото бихме могли да получаваме от АЕЦ "Белене" енергия, равна на участието на Сърбия в изграждането на централата", казва председателят на Сдружението за енергетика в сръбската Стопанска камара Слободан Петрович. 
Ако Сърбия реши да участва в строителството на "Белене", нейният дял ще бъде 200 млн. евро от планираните общо 4 милиарда евро, пише "Вечерне новости".

*Компанията NEC съобщи, че вече разполага с нова технология, която открива нелегално видео съдържание. Потенциалното супероръжие срещу пиратството открива копията на филми и клипове за секунди и има 96% гарантирана успеваемост. Технологията на практика създава миниатюрна версия на оригиналното съдържание и я сравнява с видео файловете в световната мрежа. Тя е в състояние да открие както копия 1:1, така и променени видео материали като например заснет с камера в киносалона филм. Супер кратките откъси също не са проблем - фрагменти с дължина 2 секунди също могат да бъдат засечени от разработката на NEC.  Творението на NEC е супер ефективно - то допуска грешка едва в 5 пет случая на един милион, сочи статистиката от проведените тестове. Технологията е одобрена от ISO като част от MPEG-7 видео стандарта.

Oще: газ  газпром  гроб  гърция  домати  залив  косово  молец  нефт  сърбия  турция 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани