И в енергетиката ще дойде токът | webcafe.bg
newscafe

В енергетиката може и да светне

Webcafe.bg
16.03.2013, 12:50 (обновена 18.03.2013, 13:47)
Ток

Снимка: © БГНЕС

Амбициите на служебното правителство са да осветлят какво се случва в държавната ни енергетика. Дано не ги препънат тези, чиито интереси биха накърнили

До края на март ще бъде определен международен одитор за държавната енергетика, обяви по БНТ  вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева, в чийто ресор като вицепремиер е и този сектор.

Нужен е пълен финансов анализ на всички в енергийния сектор, за което ще поискаме помощ от Европейската комисия, за да няма спекулации по отношение на резултатите от него, обясни Захариева.

На база резултатите от одита ще се определи промяната в ценовата структура на електроенергията, заяви иминистърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев пред Нова телевизия. Той посочи като свой приоритет още при назначаването си започването на дебат за промени в енергетиката и в модела за ценообразуване.

"От един лев, който българските граждани плащат за ток, ЕРП са с дял от девет стотинки, 16 стотинки е ДДС, 75 стотинки са държавните монополи. Обещах проверки и прозрачност по цялата верига", заяви вчера в Брюксел президентът Росен Плевнелиев.

Промени за регулатора

Според президента служебният кабинет също така може да подготви поправки в закона за енергетиката, които да превърнат Държавната комисия за енергийно и водно регулиране от непрозрачен администратор в ефективен регулатор.

Макар и да няма възможност за законодателни промени, служебният кабинет заяви амбиции в тази посока. Правителството ще работи върху изготвянето на изменения в закона, които да предвиждат назначаването на членовете на енергийния регулатор от парламента, а също и правила, при които мандатът им може да бъде прекратяван. Докато е толкова свързан с изпълнителната власт е съмнителна неговата независимост, смята Захариева, добавяйки, че за около 3 месеца няма как да се преборят с монополите.

А може би и наредбите по Третия енергиен пакет

В Брюксел вчера президентът напомни, че България не си е написала домашното - не е подготвила регулациите по Третия енергиен пакет на ЕС, и бързо трябва да го направи. Това трябваше да стане още преди 2 години, но тъй като регулациите биха засегнали руските енергийни проекти, ДКЕВР и МИЕТ разтягаха процеса във времето и Брюксел преди месец обяви, че започва наказателна процедура.

Именно с Третия енергиен пакет е свързано и либерализирането на пазара на електроенергия, както и разделяне на преноса от доставката. Регулациите засягат и проекта "Южен поток", тъй като изискват достъп до тръбата да имат и трети страни. Газопроводът тепърва предстои да се изгражда в България, като първоначално обявените намерения са първата му копка у нас да е през юни.

Плевнелиев заяви: "Много хора в последните 15-20 години, които са имали думата в българска енергетика, трябва да отговорят защо сме още на опашката, и защо вече започват да ни глобяват за неспазване на европейски закони и регулации.

Служебното правителство ще трябва много бързо да промени и приеме наредби, които да дадат възможност за въвеждане на третия либерализационен пакет. Трябва да се извърши и много техническа работа, служебното правителство ще я свърши - отделянето на енергийния системен оператор от НЕК, отделянето на отделни дружества в ЕРП-а за пренос и отделни дружества за доставка. Огромен обем организационна работа - трябва и ще бъде свършен."

Следващата седмица делегация от нашата страна, включително вицепремиер и министърът на икономиката, ще посетят Брюксел, за да се запознаят в подробности как точно да бъдат предприети необходимите промени, които са изцяло в интерес на протестиращите, на всички български граждани и на предприятия - да не зависим от един доставчик и от една тръба, заяви държавният глава.

Както вече беше заявено, служебното правителство ще търси резерви в целия бюджет, за да помогне финансово на най-уязвимите групи в обществото. До края на март ще започнат работа и гражданските съвети към администрацията.

Oще: асен василев  екатерина захариева  енергетика  либерализация  общество  одит  пазар  трети енергиен пакет 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

3 Mile Manolov | 17.03.201307:49

служебното правителство ще търси резерви в целия бюджет, за да помогне финансово на най-уязвимите групи в обществото
------------------------------

цел живот да даваш на социалния траш... едва ли ще го направиш на ора. факт е, че в бантустана мързела е по-силен и от гладо и от тока. немало да работи за 500 кинта.. ми стани шеф на лукойл бе ти еба майката!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

2 pepe | 16.03.201321:44

Какъвто и "одит" да назначат, това е само финансова проверка, проверка на цифричките, не на целесъобразността, т.е. няма да направят нищо полезно.
И пак ще ни замажат очите.
Проблема не е в счетоводните сметки, проблема е в целесъобразността и въобще разумността на вземаните решения, а това никакъв "одит" не може да го провери.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.03.2013, 17:02

1 Nics Poverti | 16.03.201315:49

ГЕРБ превърнаха Бъллгария от фактор в енергийния пазар на Балканите в безгласна буква, която е заплашена от ансолютна зависимост. Прокуратурата да се засили!
   

оценка

+0 -0