Средно по 1.585 милиарда долара незаконни пари са напускали България | webcafe.bg
newscafe

$16 млрд. от корупция и укрити доходи за 10 години

Webcafe.bg
18.12.2012, 22:46 (обновена 18.12.2012, 23:02)
долари, пари

Рекордът за България е достигнат през 2007 г. с 1.166 млрд. долара само от манипулиране на сделки и несанкционирано повишаване на цени

Средно по 1.585 милиарда долара незаконни пари са напускали България в периода 2001-2010 г. към офшорни сметки и територии, които са данъчен рай. Това става ясно от доклад на американския неправителствен институт Глобал Файненшъл Интегрити, предаде БГНЕС.

Това са средства, натрупвани чрез корупция или укриване на доходи, без да се вземат предвид печалбите от организираната престъпност, наркотрафика, трафика на хора и оръжие или проституция.

Основната част от средствата идват от несанкционирано повишаване на цени и манипулиране на търговски сделки - по 477 млн. долара всяка година в първото десетилетие на новия век. Рекордът за България е достигнат през 2007 г. с 1.166 млрд. долара незаконни пари само от тези сделки.

Докладът за незаконно придобити средства, които изтичат от развиващите се икономики, обхваща общо 143 държави. Останалите няколко десетки, предимно развити икономики не попадат в него, защото при тях няма отлив на такива средства.

Рекордьор по изтичане на незаконни средства в разглеждания период е Китай с 2.74 трилиона долара за десет години. Следват Мексико и Малайзия съответно с 476 милиарда долара и 285 милиарда долара. Русия е пета със $152 млрд.

България е поставена на 38-о място след Гватемала и Аржентина и преди Хърватия и Конго. Черна гора е на 50-то място, а Румъния - на 55-то. Турция е на 25-то място в класацията с 2.8 млрд. долара.

Авторите на доклада предупреждават, че изчисленията им са доста консервативни и реалните суми всъщност са вероятно много по-големи. Според тях около 80% от тези средства са формирани чрез счетоводни манипулации, неплатени мита, "кухи" фирми, изкуствено завишени цени и особено от слаб контрол на това какво се случва с ценообразуването по веригата фирми на голям холдинг или международна корпорация.

Така не е задължително "черните пари" да са от корупция или укрити доходи, а може да са от източени към офшорни сметки средства още по веригата преди една стока или услуга да е реализирана в България.

Oще: българия  доклад  офшорки  пари 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани