От вдигане на ДДС като антикризисна мярка кабинетът чака над половин милиард лева | webcafe.bg
newscafe

Кабинетът вдига ДДС на 22%

Webcafe.bg
22.03.2010, 16:46 (обновена 23.03.2010, 17:26)
симеон дянков

Снимка: © БГНЕС

ДДС се вдига от 20 на 22% и ще действа с тази ставка поне до края на 2011 г.

Това е най-голямата тесла в антикризисния план на правителството, пратен на синдикатите преди заседанието на Националния съвет по тристранно сътрудничество във вторник.

В него са описани 39 мерки.

От това увеличение кабинетът очаква да получи и най-много приходи в бюджета - 540 млн. лева, показват сметките на екипа на Симеон Дянков.

Най-странното е, че 150 млн. лева Министерството на финансите очаква да дойдат от т.нар. данък лукс, който ще е местен данък и ще се събира от общините. Той ще бъде въведен от 1 май.

Увеличението на ДДС, който се начислява във всяка стока и услуга, засега изглежда като най-големият удар.

В същото време фирмите имат да си получават над 1.2 млрд. лева - невъзстановен данъчен кредит.

Държавата им бави връщането на ДДС-то и използва тези пари, за да запушва пробойните, които непрекъснато се явяват.

Иначе плановете на правителството, описани в пратената в Брюксел конвергентна програма, са през 2011 г. ДДС да падне до 18 на сто, а до края на мандата - на 16%.

Това обаче не е всичко. Намаляват се обезщетенията за временна нетрудоспособност, като кабинетът се кани да прехвърли плащането на първите три дни от тях на работодателите.

Срещу тази мярка е записан ефект от 15 млн. лева.

Увеличава се количеството извънреден труд, който работникът може да полага. Колко - в правителствения проект не пише.

Според синдикалните източници чест прави на правителството поне това, че спира намалението на осигурителните вноски до края на 2011 г.

Няма и дума обаче по искането на синдикатите да се замразят цените на ток, вода, парно, за което в неделя уж синдикати и власт се бяха споразумели.

Освен това като мерки "АнтиКриза" е записано и намаление на 90% на фонд "Работна заплата" в държавните учреждения и ведомства - с изключение на МВР и Министерството на отбраната.

Това означава, че там, където не са минали 15% намаления на разходите, ще има на практика намаления на заплатите. 

В пакета е предвидена приватизация на НДК и Топлофикация-София.

Правителството продължава да държи на мярката си за двойно увеличение на наказателната лихва за невнесени данъци и осигуровки - от 10 на 20%.

Oще: антикриза  ддс  синдикати 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани