Кредитите за саниране на блоковете с евросредства ще са потребителски, а очакванията на строителния министър са лихвите по тях да са наполовина по-ниски | webcafe.bg
newscafe

Плевнелиев чака ниски лихви по кредити за саниране

Webcafe.bg , по БТА
25.07.2011, 18:51 (обновена 25.07.2011, 19:08)
Росен Плевнелиев

Снимка: © БГНЕС

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев не спира да рекламира схемата за санирането

Кредитите за саниране на блоковете с евросредства ще са потребителски, а очакванията на строителния министър са лихвите по тях да са наполовина по-ниски. Това стана ясно от изявление на министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, който инспектира днес как върви обновяването на жилищна сграда на ул. "Цар Самуил" 2 в София.

Дали ще се сбъднат очакванията на Плевнелиев не е ясно. Средното ниво на лихвата по потребителските кредити в момента е между 13 и 15% годишно.

Потребителските кредити са по-високорискови спрямо ипотечните и затова МРРБ прави гаранционен фонд, за да се отпускат максимално изгодни заеми на желаещите да санират апартаментите си, заяви министърът.

Схемата за обновление на жилищните сгради се финансира с 63 млн. лева по оперативна програма "Регионално развитие". От тях 50 млн. лева са безвъзмездната помощ. С тези пари ще се покриват половината от средствата по един проект, останалите трябва да се наберат от собствениците.

Половината от останалите 13 млн. лева са за кредити за хора, които не могат да намерят пари за съучастието си в проектите за саниране. Останалата сума е за гаранционния фонд за банките, които ще дават заемите с ниски лихви, обясни Росен Плевнелиев. Неговите очаквания са между 300 и 500 сгради да бъдат санирани по програмата, която тръгва идната пролет.

Банките, които ще работя по програмата, ще бъдат избрани по основен критерий за ниските лихви. Ако една или две банки дадат "драматично по-ниски нива на лихвите" и по този начин "отпушат" милиардна програма за саниране, ще работим с тях, каза строителният министър. Ако дойдат повече банки, ще работим с повече финансови институции, допълни той. Плановете са банките да бъдат избрани до края на годината.

Ако искате да обновите блока си по програмата, е необходимо да сте регистрирали сдружение на етажната собственост. След това трябва да потърсите проджект мениджъра, който ще ви помогне при подготовката на проекта и неговото изпълнение. Необходимо е още да сте събрали необходимите ви 50% за съфинансирането.

Безплатни са енергийният и конструктивният одит, както и услугата на проджект мениджърите. Допълнителен бонус за обновилите блока си е озеленяването на площите около него. Това ще става по проект между МРРБ и Столичната община.

Сградата на Столичната улица "Цар Самуил" 2 се санира по проекта "Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради". Той е съвместна инициатива на министерството на регионалното развитие и Програмата за развитие на ООН. Ремонтът й трябваше да започне през 2009 г., но първо беше отложен заради парламентарните избори, а след това правителството на ГЕРБ спря временно тази програма поради липса на пари в бюджета за 2010 г.

Едва тази година бяха отпуснати средства по проекта. Жилищна сграда е въведена в експлоатация през 1932 г. и е на пет етажа. В нея живеят 16 домакинства. Договорът за ремонтно-обновителните работи е за 171 402 лв.

Средно на апартамент съучастието е по 50 на сто от проекта за саниране и е излязло между 3000 и 5 хиляди лева. Останалата сума е добавена от държавата. Ремонтите са продължили три месеца.

Oще: банки  кредити  мррб  росен плевнелиев  саниране  софия  столична община 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.12.2010, 12:50

4 newmind | 26.07.201115:17

Остъкляване-усвояване на балкон - ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ документи за да си законен !

-Разрешение за строеж-четвърта категория*!
*(четвърта строителна категория са обекти от 1000 - 5000 кв.м. РЗП като бизнес центровете, но понеже 5кв.м. балкон се намира в кооперация се третира като бизнес център от 5000 кв.м.)Абсурд по ЗУТовски! Много щастлив
-Надзорна фирма- ДОГОВОР С НЕЯ !
-Строител за обекти четвърта категория!
-20 документа за съгласуване и одобрение:
1.Заявление по образец (за регистриране на изпълнен строеж и издаване на удостоверение за въвеждането му в експлоатация – чл. 177 от ЗУТ);
2. Документ за собственост или документ за учредено право на строеж в чужд имот или документ за право да се строи в чужд имот по силата на специален закон;
3.Окончателен доклад на лицето, упражняващо строителен надзор, придружен
от лиценз за упражняване на дейността (задължителен за строежи IV категория);
4.Разрешение за строеж (акт за узаконяване);
5.Протокол за определяне на строителна линия и ниво, с резултатите от проверките на достигнатите контролирани нива (чл. 159 от ЗУТ);
6.Заверена заповедна книга;
7.Акт образец 14 за приемане на конструкцията (Наредба N 3/2006 г.);
8.Констативен акт по чл.176, ал.1 ЗУТ за установяване годността за приемане на
строежа, с приложени към него протоколи за успешно проведени единични изпитвания на машини и съоръжения;
9.Документи, удостоверяващи съответствието на вложените строителни продукти със съществените изисквания към строежите;
10.Документ от Агенцията по кадастъра за изпълнение на изискванията по чл.
175, ал. 5 ЗУТ за предадена екзекутивна документация, ако такава е необходима;
11.Договор с експлоатационните дружества за присъединяване към мрежите на
техническата инфраструктура;
12. Нотариално заверено пълномощно (когато заявлението се подава от пълномощник);
13. Технически паспорт на строежа;
12.Други документи, изискващи се по закон, съобразно спецификата на строежа;
Услугата се извършва от Дирекция "Контрол по строителството". Заявление можете да получите от деловодството на Дирекция "Архитектура и Градоустройство".

-Удостоверение за въвеждане в експлоатация.-финален документ за да си законен./цена:250лв./

Приблизителна цена на ВСИЧКИ документи,ПРОЕКТИ,СЪГЛАСУВАНИЯ - 2000 лв. за 5 кв.м.БАЛКОН.

Фактите:
НЯМА НИТО ЕДИН ОСТЪКЛЕН-УСВОЕН БАЛКОН с Удостоверение за въвеждане в експлоатация! Затова списъкът с незаконните остъклени балкони качен на сайта на ДНСК расте, остава и да започнат да ги разрушават преди да започне санирането. може и първо да се санира по европрограмите и после да се разрушават по нормалните правила на Плевнелиев!

Затова предлагам Плевнелиев да даде награда от 2000лв. ако се намери поне един в България законен остъклен,усвоен/приобщен/ балкон! Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.12.2010, 12:50

3 newmind | 26.07.201115:12

Плевнелиев се издъни отдавна за мен защото излъга,че на 1.1.2011г. ще има работещо решение за узаконяване на незаконните остъклени балкони!

Обещанието!
http://www.mrrb.government.bg/index.php?lang=bg&do=interview&id=2702

Докато не се узаконят незаконните остъклени балкони не може да се прави и никакво саниране защото ще имаме незаконни части в архитектурните проекти на санираните блокове,както и не може да има незаконни части в бъдещите ТЕХНИЧЕСКИ ПАСПОРТИ! Или ще санираме незаконно? Пък после нека съседите се съдят и ДНСК разрушава балконите,фасадите !

ПЛЕВНЕЛИЕВ БЯГА КАТО ДЯВОЛ ОТ ТАМЯН ОТ ВЪПРОСИТЕ ЗА ОСТЪКЛЕНИТЕ БАЛКОНИ И Е ПОМОЛИЛ ИЗРИЧНО ДА НЕ ГО ПИТАТ ЗА ТОВА! Както виждате никой не го пита /вече 7 месеца/, а това е най-голямата издънка на министъра. не можеш да си достоен министър и да лъжеш,не можеш да не си спазваш обещанията,не може да не спазваш собствените си срокове....но сега е ясно как министърът ще се измъкне от тази драматична за него ситуация - като отиде в Президенството и остави на Прегьов министерството!


Най-големите "компромати" си ги пише сам министъра със собствените си /без/действия....

Не може да се прави саниране със сдружаване защото ще се сдружават изрядни с неизрядни платци, такива с незаконни остъклени балкони и такива които искат законно да си остъклят балкона но ЗУТ не го позволява. Сдружаването означава - правенето на едно ООД което ще получава вече една сметка за целия вход за ток,вода,парно,интернет,кабелна ТВ,една сметка за данък сгради и една сметка за такса смет и докато не се плати цялата сметка ВХОДЪТ ООД ЩЕ БЪДЕ НЕИЗРЯДЕН! Отново сметката ще се плаща само от изрядните съседи!
Още един въпрос остава неизяснен що е многофамилна кооперация? С 2,3,4,5,6....собственика или?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.12.2010, 12:50

2 newmind | 26.07.201115:10

/продължение/

ГОРДОСТТА НА ПЛЕВНЕЛИЕВ-Учителят !
остъклените балкони за разрушаване качени в сайта на ДНСК
. . . . . . .
25. РД-14-199/20.04.2007 Покритие и остъкляване на тераса към ателие №17 в жилищна сграда
гр.София, общ.Столична, обл.София-град В процедура по избор на изпълнител на премахването
26. ДК-02-БД-29/16.04.2010 Остъкляване на лоджия на ап. 12 гр.Благоевград, общ.Благоевград,
обл.Благоевград Покана за доброволно изпълнение
27. ДК-02-СИР-63/29.03.2011 Преустройство на кухня-трапезария и остъкляване на балкон с
иззиждане на стена гр.Варна, ж.к.Вл.Варненчик,, общ.Варна, обл.Варна покана за доброволно
изпълнение
28. ДК-02-ВТ-05/18.03.2008 Козирка над външна стълбищна площадка и остъкляване на същата
гр.Свищов, общ.Свищов, обл.Велико Търново Сключен договор с изпълнител на премахването
20.04.-30.04.2011 премахнат
29. ДК-02-СЦР-12/09.11.2010 Остъкляване на южен балкон към стая в апартамент гр.Русе, общ.Русе, обл.Русе в процедура
30. ДК-02-СЦР-17/17.12.2010 Остъкляване на североизточен балкон към кухня в апартамент гр.Русе, общ.Русе, обл.Русе В процедура
31. ДК-02-СЦР-01/03.01.2011 Остъкляване на северен балкон гр.Русе, общ.Русе, обл.Русе В
процедура
32. ДК-02-СЦР-03/12.01.2011 Иззиждане и остъкляване на тераса в апартамент №15 гр.Разград,
общ.Разград, обл.Разград Покана за доброволно изпълнение
33. ДК-02-СЦР-04/02.02.2011 Иззиждане и остъкляване на тераса в апартамент №3 гр.Разград,
общ.Разград, обл.Разград Покана за доброволно изпълнение Премахнат
34. ДК-02-СЦР-05/09.02.2011 Иззиждане и остъкляване на балкон в апартамент №18 гр.Разград,
общ.Разград, обл.Разград Покана за доброволно изпълнение Премахнат
35. ДК-02-ВД-4/30.03.2010 Остъкляване на тераса гр.Видин, к-с Крум Бъчваров, общ.Видин,
обл.Видин Покана за доброволно изпълнение Премахнат
36. Дк-02-Пд-28/27.06.2008 Преустройство и приобщаване към апартамент 25 на част от общия
коридор на етажа, остъкляване и преустройство на терасата към апартамента гр.Лъки, общ.Лъки, обл.Пловдив В процедура
37. ДК-02-РС-20/17.11.2008 Остъкляване на балкон пред кухня гр.Русе, общ.Русе, обл.Русе В
процедура по Наредба №13/2001 г.
38. ДК-02-07/27.08.2009 Остъкляване на балкон пред кухня гр.Русе, общ.Русе, обл.Русе В
процедура по Наредба №13/2001 г.
........
.... и така нататък !
....всеки ден се усвояват около 200 балкона в цяла България, докато

общината,МРРБ,съветници,деутати си отвличат вниманието с друго,но не и с работа в полза на
народа и народните проблеми,които те са създали като липса на законов механизъм и липса на
контрол и липса на отговори какво ще се прави със сегашното положение? Представете си само как се санира един блок и след месец се установява,че 90% от балконите са незаконно остъклени и ще бъдат разрушени от ДНСК? За това преди да се прави каквото и да е хората не трябва да бъдат подвеждани и давани напразни надежди,че държавата им мисли доброто!

БРАВО ПЛЕВНЕЛИЕВ БРАВО ГЕЧЕВА !

МРРБ и лично Плевнелиев да даде награда от 2000 лв. /поне ще покрие разходите за документи / на всеки който си остъкли или си е остъклил балкона с Разрешително за строеж -4-та категория и има също и Удостоверение за въвеждане в експлоатация! Има ли поне един в цяла България? Ето това е кауза която може да осъществи БТВ която разчита сегашния законодателен абсурд и ще стане и шоу.
Шоу ще стане защото е време да попитаме какви обекти вкарва в прословутите списъци като
незаконно строителство другаря Плевнелиев и другарите от ДНСК?
Както и кога ще видим Публичният списък с незаконното държавно/общинско строителство,обекти без акт 16 и инфраструктура?Хаинбоаз е незаконен според съда! Кога ще го премахват от ДНСК? Шоуто предстои!
....а дотогава ще наблюдаваме узаконяване на незаконните писти на Юлен на Банско, защото
другарката Караджова и другаря Плевнелиев казват,че животът е пъстър и трябва да се променят законите в полза на обществения интерес и България....!...а истината е,че законите се променят само в интерес на лобитата и милионерите.

Плевнелиев ще използва единственото за себе си решение-изход - в Президентството!
Но това знаем само аз и Бойко ...и Цветанов разбира се :-) ...време е и България да разбере това и да се успокои
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 26.07.201110:56

Новата далавера набира скорост ^^
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани