Министерство на външните работи отзова посланика ни в Тайланд Камен Величков | webcafe.bg
newscafe

Мисия Тайланд: сексскандал

Webcafe.bg
10.06.2010, 15:55 (обновена 10.06.2010, 16:06)
николай младенов

Министърът на външните работи Николай Младенов подписа заповедта за отзоваване на посланика ни в Тайланд Камен Величков

Министърът на външните работи Николай Младенов е подписал заповед за отзоваване на българския посланик в Тайланд Камен Величков заради дисциплинарни нарушения. Процедурата трябва да мине през Министерския съвет и да бъде одобрена от президента Георги Първанов.

Името на Величков стана известен тази седмица с това, че е обвинен в сексуален тормоз от служителка в посолството. Тя подаде жалба в Комисията за защита от дискриминация, която ще се произнесе до месец. От Външно обаче не потвърдиха, че това е основната причина за отзоваването на дипломата.

Според говорителя на МВнР Весела Чернева сред дисциплинарните нарушения няма констатирано нарушение по дискриминация, тъй като Министерство на външните работи не е орган, който регистрира нарушения от подобен характер. "Дисциплинарните нарушения, за които става дума, са в качеството му на ръководител на мисията и на функциите, които изпълнява като такъв", каза тя.

Бившият консул в Тайланд Красимира Трифонова обяви, че е подала жалба срещу Величков в Комисията за защита от дискриминация заради упражнен към нея сексуален тормоз. Според нея той я преследвал от идването си като посланик през 2008 г. От медийни публикации обаче стана ясно, че преди Величков да дойде в Банкок, на практика Трифонова е управлявала посолството и идването на титуляр не й се понравило.

Камен Величков е дипломат от кариерата. Той беше съветник по външнополитическите въпроси на президента Желю Желев, посланик в Холандия и др.

Това ще бъде третият случай на отзоваване на посланик по дисциплинарни причини, откакто правителството на ГЕРБ е на власт.

Решението на бившия външен министър Румяна Желева да уволни посланиците ни в Турция и САЩ бяха бламирани от президента Първанов, който отказа да подпише указите.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.