Нов взрив в японска АЕЦ, спря охлаждането на трети реактор | webcafe.bg
newscafe

Нов взрив в японска АЕЦ, спря охлаждането на трети реактор

Webcafe.bg
14.03.2011, 09:37 (обновена 14.03.2011, 12:23)
Фукушима

В неделя от компанията TEPCO съобщиха, че заради петъчното земетресение и удара от цунами върху крайбрежната атомна централа не работят аварийните охладителни системи на три от четирите реактора в АЕЦ "Даиичи"

Режим на ток, затруднено снабдяване с хранителни стоки, издирване на хора и нови взривове в японска АЕЦ. Такава картина предават световните агенции от Япония, която пострада от най-силното земетресение в историята си, последвано от цунами, на 11 март.

Експлозия на водород, който се е натрупал в сложната конструкция около трети реактор на японската АЕЦ  "Фукушима 1" ("Даиичи"), разтърси тази нощ (българско време) централата. Става дума за взрив, аналогичен на този в събота, но според експерти на Токийската електрическа компания експлозията в трети реактор е била много по-мощна от подобния взрив в събота в първи реактор, предизвикал падане на покрива.

Четирима войници и седем служители на централата са били ранени, по време на взрива в трети енергоблок по-рано днес.

Японските телевизии показаха силна експлозия сградата на трети реактор с огромно огнено кълбо и стълб дим, който се издига на десетки метри (виж клипчето вдясно). Взривът изглежда по-силен от първия и видимо при него във въздуха се издигат големи части от конструкцията на сградата.

Обвивката на реактора не е пострадала, както и контролната зала на реактора, но властите предупредиха всички, които не са евакуирани от 20-километровата зона около централата, да не излизат от домовете си. По данни на властите след евакуацията на близо 140 000 жители в зоната са останали за евакуиране около 600 души. След сутрешния инцидент обаче те също са били изведени в по-безопасно място.

Властите очакваха експлозията и отчаяно се опитват да предотвратят безконтролно разтапяне на реакторите, което би предизвикало катастрофа от типа на тази в Чернобил.

В неделя от компанията TEPCO съобщиха, че заради петъчното земетресение и удара от цунами върху крайбрежната атомна централа не работят аварийните охладителни системи на три от четирите реактора в АЕЦ "Даиичи". В първи и трети реактори започна изливане на морска вода като крайна мярка за намаляване на температурата. Това обаче очаквано повиши налягането и нивата на радиация в обвивката на реакторите и за втори взрив бе отправено предупреждение преди около 12 часа.

Според агенция "Джиджи" в понеделник е спряло охлаждането и на проблемния втори реактор в АЕЦ "Даиичи" и нивото на водата е започнало да намалява. Ако не бъде възстановено аварийното охлаждане, и тук събитията би трябвало да се развият по същия сценарий и да последва трета експлозия в следващите 24 часа.

Използването на морска вода за охлаждане бе обяснено от ядрени експерти като крайна мярка, сигнализираща, че компанията TEPCO и властите буквално ликвидират цялата АЕЦ, защото солената вода поврежда металните части в съоръженията.

Специалисти предупредиха, че охлаждането чрез морска вода и борова киселина "може да стане безпрецедентна операция, вследствие на която АЕЦ-ът ще бъде разрушен". А ако този план се провали и активната зона на реактора се разтопи, единственото възможно нещо, което ще може да се направи, е реакторът да бъде запечатан под бетонен "саркофаг", смятат експертите.

Радиацията е на ниски равнища

Според Джон Кийли от Инситута за ядрена енергия във Вашингтон "Японските власти заслужават похвала за бързата реакция. Засега според тях няма значително изтичане на радиация - да стискаме палци и да се надяваме, че е точно така и че просто имаме повторение на събитията с реактор №1".

Извън реакторите на АЕЦ "Даиичи" е засечена радиация, но засега на много ниски равнища. Преди да има основания за сериозни опасения, тези равнища трябва да се повишат хиляди пъти, твърдят ядрени експерти.

Всеки изминал ден без наистина сериозна авария и повишаване на радиацията е добра новина, защото сочи, че събитията се развиват така, както ги очакват специалистите, смята Мари Дженекс от щатския университет на Сан Диего. При изключването на един реактор има значително количество остатъчна топлина, която трябва да бъда намалена и първите 4 до 7 дни са съдбоносни. Според Дженекс след като са минали 4 дни от труса и цунамито, все по-вероятно е, че намалява вероятността за сериозен инцидент.

Истинският сигнал за тревога ще е изхвърлянето на плутоний от реактор №3, защото той е единственият, използващ това гориво. Това би било признак, че се е разтопила стоманената обвивка и е в ход разтапяне на ядрото.

За останалите два проблемни реактора тревожният знак би било изхвърлянето на уран-235 или цезий. В събота бе засечено наличие на цезий, но с ниска концентрация, поради което има хипотеза, че той може да е дошъл от друг източник, а не от топенето на реактора.

Ако обвивката на ректорите се пробие, ще последва рязко увеличение на радиацията. Дори да започне безконтролно топене на активната част, докато стените издържат, няма опасност от изхвърлянето на потенциално опасно количество радиоактивни материали във въздуха.

Взрив във вътрешността на реактора може да повреди обвивката му, но засега няма засечен такъв. Защитната конструкция е изградена така, че да изведе топящото се гориво в специално отделение, изградено така, че да не позволява натрупване на опасно количество температура.

Централата край Фукушима се намира на около 240 км от Токио и губернаторът на столичния район нареди да започне непрекъснато измерване на нивата на радиация.

Въздушните течения засега отнасят радиацията от АЕЦ "Даиичи" към океана и не са пряко застрашени съседите на страната.

Сингапур обаче съобщи, че започва да тества за радиация вносните стоки от Япония, а американският самолетоносач "Роналд Рейгън", който пътува към Япония с други кораби на помощ на пострадалите, е преминал през радиоактивен облак. В рамките на 1 час персоналът му е получил доза радиация, което е безопасно да се получава за 1 месец, съобщиха от Пентагона.

Ситуацията в страната

В Токио и други японски градове отмениха плановото изключване на тока за по три часа, за да може страната да се справи с недостига на ток.

Главният секретар на правителството Юкио Едано съобщи обаче, че електрическата компания призовава японците да пестят тока. Много хора са без питейна вода. Бавно вървят и доставките на храни за най-тежко пострадалите райони. На купувачите е позволено да купуват не повече от 10 артикула от магазините, които работят в пострадалите райони.

По БНР българинът Владимир Джурджев, който е в Япония, описва ситуацията в Токио така: "Режим на тока засега няма специално в Токио. Не се усеща паника специално за радиацията. Но в магазините може да се забележи, че някои продукти като минерална вода, продукти като ориз, мляко вече няма по щандовете. Бяха затворени магистрали след земетресението. Предполагам, че снабдяването на много магазини е било затруднено. Затова липсват стоки. Хората купуват много повече неща от първа необходимост. Няма свещи, батерии. Усеща се напрежение".

Oще: аец  взрви  даиичи  експлозия  земетресение  радиация  цунами  япония 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани