Министърът на външните работи Николай Младенов заяви, че МВнР подготвя промени, които да регламентират конкурсното начало | webcafe.bg
newscafe

Външният министър мисли, че Шкумбата ще се справи

Webcafe.bg
25.08.2010, 12:40 (обновена 25.08.2010, 13:25)
николай младенов

Тази идея дойде от ...извън министерството, но аз не виждам нищо лошо в нея, ако трябва да бъда честен, заяви външният министър Николай Младенов по повод изпращането на Шкумбата като консул в Чикаго

Връщането на ромите ни от Франция няма да ни развали отношенията, а и няма нищо лошо в това като дипломати да заминават и "външни" хора - като Шкумбата например. Това стана ясно от изявата на  министъра на външните работи Николай Младенов по Нова тв днес.

По темата за ромите

Няма опасност да се ограничи правото на свободно придвижване в ЕС, както се твърди в някои медии, заяви Младенов. Той е разговарял с френския министър по европейските въпроси Пиер Льолуш, за да го увери, че всички български граждани в чужбина са длъжни да спазват законите на дадената страна и европейските изисквания. Младенов обясни, че отношенията ни с Франция са отлични.

От 2004-а има директива, която казва, че има свободно движение на хора в ЕС, но всеки, който отиде в друга страна, след един период трябва да може да се издържа, да има адресна регистрация и да не нарушава законите, каза външният ни министър. На базата на тази директива, ако това се случи в България, страната ни има правото да върне чужди граждани в други страни, както и други страни към България, уточни Младенов.

Ситуацията, която имаме в момента във Франция, засяга много по-малко български граждани, отколкото граждани на други страни от ЕС, заяви още той. Според министъра целият проблем се експонира по неправилен начин, защото това е вътрешнополитически дебат във Франция.

За посолства, дипломати, Шкумбата и прочие

Министърът потвърди, че ще има закриване на български дипломатически представителства в чужбина, но отказа да каже бройката. Цифрата 30 била пресилена.

Има варианти капацитетът на Външно да се концентрира в няколко регионални посолства, които да са акредитирани в различни страни - по примера на Великобритания. Друга възможност е въведената от Швеция практика посланикът да бъде акредитиран в съответната страна, но да пътува до нея само при необходимост.

Външно министерство подготвя законови промени, които да регламентират конкурсното начало при назначаването на външни за системата кадри на високи нива в МВнР. Младенов обясни, че конкурсите ще бъдат съобразени с определените длъжности и би трябвало да са по-тежки от конкурсите за начинаещите кадри, които постъпват на работа във Външно.

В същото време Младенов, макар и с половин уста, защити предложението за изпращане на консулска работа в Чикаго на зевзека Димитър Туджаров - Шкумбата, но каза, че все още не е подписал назначението.

"В рамките на българското законодателство, дали на мен ми харесва - или не е отделен въпрос, но има възможност външни хора да влизат в системата. Значи, на ниво посланици трябва да са 20% външни назначения.

Има логика това да се направи, но това е възможно и надолу в системата., т.е. няма проблем ти да влезеш на ниво. . . не знам първи секретар, втори секретар, работиш в министерството, но пак влизаш с конкурс. Тогава имаш, както имаш отдолу критерии за влизане в системата, така имаш и отстрани критерии за влизане в системата на всички нива", заяви Младенов.

Според него това е един от начините да се обновява системата с нови хора и да се създава конкуренция, но и да се запази конкурсното начало.

Външно вече излезе с идея по отношение на посланиците, назначени по линия на 20-процентната квота за политически назначения - да си отиват заедно със съответните правителства. Друга идея е в Закона за дипломатическата служба или в Устройствения правилник да се конкретизира понятието "политическа квота".

Това може да стане като се формулират определени длъжности, влизащи в обхвата на политическите назначения, или обратно - длъжности, които не могат да се отнасят за тях. Няма срокове обаче, нито индикации дали и кога тези идеи ще се реализират.

Младенов заяви още, че му станало "изключително неприятно" как се коментира Шкумбата, без коментиращите да са погледнали въобще какви са неговите реални качества или способности.

"Мисля, че той може да се справи с тази работа, пак казвам, нямаме, все още не е подписана заповедта за неговото заминаване. Тя ще бъде разгледана след като приключим процеса на съкращения, което в момента тече", добави Младенов.

Преди време и премиерът Бойко Борисов защити назначението на Шкумбата, тъй като бил "далеч, далеч над капацитета на хората, назначени в българската дипломация през последните години".

Oще: дипломати  ес  назначения  николай младенов  посланици  посолства  роми  франция 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани