По-скъпо зимно чистене за сметка на кърпене на дупките | webcafe.bg
newscafe

По-скъпо зимно чистене за сметка на кърпене на дупките

Webcafe.bg
06.12.2011, 16:23 (обновена 06.12.2011, 16:26)
магистрала люлин

Бюджетът за 2012 г. за зимно чистене на пътищата е 52 млн. лв., докато през последните две години беше по 35 млн. лв.

Зимното поддържане на републиканските пътища за този сезон поскъпва със 17 млн. лв. заради новите договори с фирмите, които са за четири годишен период, пише Mediapool.

Бюджетът за 2012 г. за зимно чистене на пътищата е 52 млн. лв., докато през последните две години беше по 35 млн. лв., каза Димитър Петков, директор на дирекция "Бюджет и финанси" в агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Той обясни, че на основание на новите договори за зимно почистване фирмите са защитили по-високи цени заради поскъпването на горивата и материалите.

Няма да се използва пясък срещу замръзването на снега, а специални химикали, което допълнително е оскъпило услугата, обясни Петков. Министерството на околната среда и водите забрани опесъчаването на улиците през зимата, за да не се повишава запрашаемостта в градовете.

За всичките 28 области вече има избрани фирми за зимно почистване на републиканските пътища. GPS-системи ще бъдат монтирани на почистващите машини, за да може АПИ да контролира количеството и качеството на свършената работа, каза Лазар Лазаров, председател на управителния съвет на АПИ.

По-скъпото зимно чистене е за сметка на кърпене на дупките

Поскъпването на зимното почистване на републиканските пътища е за сметка на средствата за кърпене на дупките, посочи Димитър Петков.

Бюджетът на пътната агенция за 2012 г. е без промяна спрямо тазгодишния и остава 240 млн. лв. Предвидените средства за капиталови разходи са 75 млн. лв. От тях 25 млн. лв. са за основен ремонт, а 10 млн. лв. за ново строителство на пътища.

Значителна сума тази година ще бъде заделена за проектиране на пътища за основен ремонт - 10 млн. лв. С тях, както и с още 2 млн. евро от техническа помощ по оперативна програма "Регионално развитие" ще се подготвят пътните проекти за следващия програмен период 2014 - 2020 г.

Общини без пари за чистенето на снега

Някои общини обаче нямат достатъчно средства за чистенето на снега и искат увеличаване на държавната субсидия. Това поискаха няколко кмета на общини в Силистренска област, предаде БНР.

На прага на зимата повечето общини в района имат неразплатени задължения за снегопочистване и аварийни дейности още от 2009 г. и са в затруднено финансово положение. С най-много дългове е община Силистра, съобщи кметът Юлиян Найденов.

Имаме задължения към доста фирми, които в предишни години са чистили снега, като към момента неразплатени са 212 хил. лева, каза Найденов.

Държавната субсидия на общината за посрещане на зимата е 49 хил. лева и не е променяна от доста години. В същото време цените на горивата, материалите и труда са се увеличили, а заради специфичните зимни условия в района на практика са необходими над два пъти повече средства през зимата, посочи Найденов. Той иска държавната субсидия да бъде актуализирана.

От всички общини в Силистренска област единствено Главиница влиза в новия зимен сезон без стари задължения.

Справяме се с зимното чистене на Монтана с отпуснатата държавна субсидия, като дофинасираме дейността със собствени средства, каза кметът на Монтана Златко Живков.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани