Платеният годишен отпуск ще може да се използва до края на съответната календарна година | webcafe.bg
newscafe

Още 6 месеца да похарчим отпуската за 2010

Webcafe.bg
23.06.2010, 15:00 (обновена 23.06.2010, 17:00)
Христина Митрева

Снимка: © БГНЕС

С предимство трябва да се използва първо отпуската за 2010-а, заяви в парламента управителят на НОИ Христина Митрева

Платеният годишен отпуск вече ще се използва само в рамките на съответната календарна година. Натрупаните от предишни години почивки ще трябва да се похарчат до 31 декември 2011 г. Това предвиждат приетите окончателно днес от парламента промени в Кодекса на труда.

"С предимство трябва да се ползва първо отпуската за 2010-а, а след това да се направи график за изчистването на натрупаните дни от платения годишен отпуск от предходните години", обясни в парламента управителят на НОИ Христина Митрева.

В началото на всяка година работодателите от частния сектор трябва да утвърждават график за ползването на отпуските. Кодексът ги задължава да дадат възможност на всички работници да почиват до края на годината. В държавните институции график няма да се прави.

Ако работодателят не е разрешил ползването на отпуска за периода в графика, работникът има право сам да определи времето за ползването му, като го уведоми с писмо две седмици предварително. Държавните служители няма да имат повече право на допълнителен платен отпуск до 15 работни дни.

Бизнесът вече има законно право да праща работниците си без тяхно съгласие в неплатен отпуск за не повече от 60 работни дни, но само за тази година. Условието е по време на неплатената отпуска дружеството да ползва финансирани от бюджета мерки за запазване на заетостта, а преди това да е работило на непълен работен ден.

Не повече от 10 дни от отпуската може да се отлагат за ползване за следващата година при важни производствени причини.

Платеният отпуск може да се отложи за следващата календарна година само ако работникът е бил в продължителни болнични или отпуск по майчинство, но ще трябва да се вземе наведнъж.

По-леки санкции за работодателите

След дълги препирни парламентът намали долната граница на глобите при нарушения на трудовото законодателство. Близо 10 пъти падна долната граница на някои от тях. В момента някои са от 10 000 до 15 000 лева, а с промените стават от 1500 до 15 000 лева. За други нарушения санкциите са от 2 500 до 10 000 лева, а с промените стават от 1000 до 10 000 лева.

Мотивът на управляващите е, че тези санкции не са за да се пълни хазната. БСП се обяви против мярката, тъй като целта не е тя да пълни хазната, а да се спазва законодателството. Соцдепутати заявиха, че властта застава само на страната на работодателите.

Когато работникът не може да подаде писмено молба за напускане до работодателя си, тъй като  не може да го намери на посочения адрес, заявлението може да се подаде директно в Инспекцията по труда. След това следва проверка от контролните органи на инспекцията, НОИ и НАП. Ако се окаже, че фирмата наистина е преустановила дейността си, трудовият договор се смята за прекратен от момента, в който е заведен в Инспекцията по труда.

Oще: график  институции  кодекс на труда  отпуски  работници  работодатели  санкции 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани