Сърбия първо ще се запознае с документацията на проекта за Втора атомна, после компетентните органи ще решат | webcafe.bg
newscafe

Сърбия тепърва ще решава влиза ли в АЕЦ "Белене"

Webcafe.bg
23.11.2010, 16:31 (обновена 23.11.2010, 17:54)
АЕЦ Козлодуй

Снимка: © Sofia photo agency

А ще има ли 7 блок на АЕЦ "Козлодуй"...

Белград първо ще се запознае с документацията на проекта АЕЦ "Белене", после "компетентните органи ще вземат окончателно решение" за участие.

Това е написано в писмо на премиера на Република Сърбия Мирко Цветкович до министър-председателя  Бойко Борисов, за което съобщи днес правителствената информационна служба.
По разпореждане на Борисов, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма ще предостави на сръбските си колеги необходимата информация в най-кратък срок. 

По-рано стана ясно, че София предлага на Белград до 5% акционерно участие във Втора атомна.

И Македония получи официална покана за участие в АЕЦ "Белене", предаде македонската телевизия "Сител". Тя е била изпратена преди два дни от българския посланик в Скопие до вицепремиера Владимир Пешевски, за партньорско участие в АЕЦ "Белене". Пешевски е заявил, че Македония няма лесно да изпусне предложението, а ще го разгледа сериозно. 

България търси инвеститори за "Белене" от септември 2009 г., когато избраната за стратегически инвеститор германска компания RWE се отказа от 49% дял в централата.

Наскоро Българският енергиен холдинг (БЕХ) избра консултант за проекта "Белене" - банката HSBC. Все още не е ясен срокът на договора с институцията и цената, срещу която ще бъде направена консултацията. Консултантът трябва да даде отговор има ли смисъл да се прави атомната електроцентрала или не.

България покани за участие в АЕЦ "Белене" Сърбия заедно с Хърватия, но Загреб отказа. "Ние няма да участваме в този проект, Хърватия има своя енергийна стратегия и проекти", заяви Ядранка Косор, премиер на Хърватия, след срещата на върха за Дунавската стратегия в Букурещ. 

"Трябва да разберем всички детайли, а има и други аспекти, които трябва да бъдат разгледани. В този момент не сме в състояние да дадем сериозен отговор", казал Пешевски. 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани