Държавата прогледна за незаконните къщи в "Аспарухово" | webcafe.bg
newscafe

Държавата прогледна за незаконните къщи в "Аспарухово"

Webcafe.bg
27.06.2014, 18:16 (обновена 27.06.2014, 18:30)
Варна

Снимка: © petel.bg

50 имота по деретата са застроени без разрешение

Една седмица след наводнението във Варна, което отне живота на 13 души, и предизвика бедствено положение, Дирекцията за национален строителен контрол установи, че е налице незаконно строителство в деретата на кв. "Аспарухово".

След разпореждане от ресорния министър Иван Данов (МИП), екипите на районната ДНСК започнаха проверка на територията, засегната от приливната вълна.

Установено е, че 10 имота между ул. "Горна студена" и ул. "Гривица" (завършек на т.нар. западно дере) са почти напълно застроени с едноетажни полумасивни постройки, като първата по посоката на ударната вълна е напълно съборена. За нито една от тях няма издадено разрешение за строеж, нито одобрен проект. Премахването на обектите е в компетенциите на общинската администрация.

Проверяващите са констатирали още, че около 40 поземлени имота по границата на източното дере са застроени с едноетажни и двуетажни жилищни сгради с пристройки, за които също няма документи.

В същата зона ДНСК установила премостване на дерето с канализационни тръби, бетонови блокове и пътна настилка. Към настоящия момент от строителния надзор не са установили дали преграждането на дерето е законосъобразно.

По данни, предоставени от районна администрация, част имотите в този район са общинска собственост и се ползват от физически лица, обезщетени през 70-те години при строителството на язовир "Цонево".

Проверката потвърждава документално, че една от причините за бедствените последици от пороите е затлачването с незаконни къщи и пристройки на територията на двете дерета в района.

Община Варна вече започна събарянето на опасни постройки в квартала. Бяха издадени заповеди за евакуация на 80 адреса, на които са регистрирани 773 жители.

Oще: аспарухово  бедствие  варна  днск  иван данов  министерство на инвестиционното проектиране  наводнение  незаконно строителство 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани