Министър Добрев не е бягал от парламента заради цената на тока | webcafe.bg
newscafe

Министър Добрев не е бягал от парламента заради тока

Webcafe.bg
29.06.2012, 16:00 (обновена 29.06.2012, 16:30)
делян добрев

"Връщам се, защото някои писаха, че съм офейкал"

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев се върна в Народното събрание, за да задоволи журналистическия интерес по повод голямото увеличение на цената на тока - 13% от 1 юли.

Новината беше съобщена днес от шефа на ДКЕВР Ангел Семерджиев - и коментирана надълго от парламентарната трибуна. След като оттам говориха депутати от различни политически сили, и Добрев отвори уста.

"Излязох по коридора, вие как не ме видяхте? Излязох си по коридора, по най-обикновения начин. Връщам се, защото някои писаха, че съм офейкал, други - че съм избягал", каза на брифинг в парламента министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. "Никога не съм бягал от никого и от нищо и винаги съм стоял с лице към проблемите. Всъщност, излъгах - веднъж избягах като дете, много ме беше страх от кучета, от кучета съм бягал", каза министърът.

Имах среща със синдикатите от ТЕЦ "Марица-Изток 2", за която закъснях достатъчно. В 11 часа нямах парламентарен контрол и затова тръгнах", обясни министърът. "Говорих от трибуната и мислех, че това е достатъчно, за да вземете моята позиция. Явно не е. Тук съм, за да отговоря на всички ваши въпроси по отношение повишаване цената на електроенергията", подчерта Добрев.

Едни сметки, които не се оказали съвсем верни

От парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева обясни, че от 2007 г. до средата на 2011 г., когато правителството на ГЕРБ промени закона за ВЕИ, са подписани ангажименти на държавата за около 12 000 мегавата инсталирана мощност, която се равнява на около шест атомни електроцентрали.

Ако законът не е бил променен, сега увеличението на цената на тока е щяло да бъде не с 13, а с 28 на сто. По думите на Караянчева с влизането в сила на промените, предложени от ГЕРБ през май м.г., договорите са намалели до 4000 мегавата, а от тях са допуснати да се построят едва 600 мегавата - т.е. 5% от подписаните по реда на стария закон договори. Няма подписан нито един нов договор за ВЕИ с цел да се защити общественият интерес и бизнесът, категорична беше тя.

Върнати са правомощията на ДКЕВР, за да може комисията да ограничава чрез определяне на преференциални цени инвеститорския интерес, обясни Караянчева.

По думите й, в закона от 2007 г. - освен гаранция за изкупуването на електроенергията за десетилетия, е била фиксирана цената на тази енергия, и така реално са отнети всички правомощия на ДКЕВР да се намеси и да "охлади" инвеститорския интерес.

Какво обясни министърът? ДКЕВР се оплел в прогнозите и сметките.

"При предварителната прогноза регулаторът бе сметнал около 300 мегавата ВЕИ мощности, впоследствие се оказаха над 600. ДКЕВР можеше още преди 2 месеца да прогнозира достатъчно добре мощностите, които ще влязат в експлоатация, и това да не става изненада в последния момент. Още от март се виждаше, че договорите, които ще бъдат завършени в срок преди 30 юни, са над 600 мегавата", каза Делян Добрев.

Той не се бъркал в работата на регулатора, понеже е независим орган - въпреки че виждал, че прогнозата е грешна, това стана ясно от изявлението на министъра. В потвърждение на думите си Добрев припомни, че от трибуната Ангел Семерджиев казал, че "истинската цифра се разминава с първоначалната прогноза, тъй като не е достатъчно добре изчислил новите мощности".

Управляващи и опозиция влязоха в остър спор кой е виновен. ГЕРБ го обясниха с лобисткия закон за ВЕИ на тройната коалиция, а десницата ги подкрепи, че кабинетът "Станишев" е водил грешна политика за ВЕИ сектора. От БСП видяха причината в безхаберното управление на ГЕРБ и поискаха компенсации за доходите на най-уязвимите социални групи.

Oще: ангел семерджиев  веи  делян добрев  дкевр  зелена енергия  мощности  парламент  ток  цена 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани