До 100 милиарда евро помощ за Испания | webcafe.bg
newscafe

До 100 милиарда евро помощ за Испания

Webcafe.bg
10.06.2012, 10:50 (обновена 10.06.2012, 11:00)
еврозона, флаг, гърция, португалия, испания, италия

Снимка: © Getty Images

След Гърция, Ирландия, Португалия сега и Испания...

Финансовите министри на еврозоната се споразумяха в конферентен разговор в събота вечерта да отпуснат на Испания до 100 милиарда евро, за да помогнат за стабилизирането на банките й.

Испанските власти обявиха, че ще посочат точната сума след като приключи пълният одит на банковия сектор до 21 юни.

В изявлението на Еврогрупата се казва, че договорените милиарди ще покрият капиталовите изисквания с допълнителен буфер за повече сигурност. 

Министърът на икономиката Луис да Гиндос декларира намерението да се поиска европейско финансиране и посочи, че сумата на помощта е напълно управляема. Спасяване на затиснатите от лоши дългове - предимно от спукалия се имотен балон - испански банки, ще означава, че четвърта страна от еврозоната иска помощ от избухването на кризата.

Със спасяването на Гърция, Ирландия, Португалия и сега с далеч по-голямата от тях Испания, от Европейския съюз и Международния валутен фонд са се ангажирали общо с около 500 млрд. евро за финансиране на помощни програми.

В случая с Испания обаче МВФ няма да участва с никакви пари и именно заради степента на участието му в тази програма е била най-разгорещената част от споровете на 17-те министри от страните от еврозоната.

Мадрид е настоявал да не се допуска фонда в помощта за испанските банки. Компромисът е екипи на МВФ да наблюдават реформите в испанския банков сектор, а институциите на ЕС да гарантират, че Испания ще спазва по-широкия кръг от икономически ангажименти. "Каним МВФ да подкрепи прилагането и наблюдението на финансовата помощ с редовни доклади", се казва в изявлението на Еврогрупата.

Лидерите в еврозоната искат да се изясни испанската позиция преди изборите в Гърция на 17 юни, които може да тласнат страната към излизане от еврозоната с последваща вълна от проблеми в закъсалите периферни икономики от зоната на единната валута. 

От Еврогрупата засега казват, че милиардите за Испания може да са от временния антикризисен фонд EFSF, или от постоянния помощен механизъм за стабилност ESM, който трябва да заработи през юли (по неофициални данни вероятно от 9 юли). Финландия заяви, че ако се използва EFSF, тя иска допълнителни гаранции.

Еврогрупата посочи, че парите може да бъдат насочени към испанския фонд за преструктуриране на банките, макар че правителството "ще запази пълна отговорност за финансовата помощ", защото фондът е част от правителствени антикризисни помощи и се води като част от държавния бюджет. 

Испанските власти нарекоха операцията "финансово подпомагане, а не спасяване" и че условията важат само за банковия сектор, а не за по-широката правителствена политика, която трябва да отговаря единствено на фискалните и бюджетни изисквания на еврозоната. 

Малко по-късно във Вашингтон шефът на МВФ Кристин Лагард заяви, че фондът е готов да помогне за наблюдение на помощта за испанските банки. Според нея договорената сума изглежда достатъчна. По думите й споменатите 100 милиарда евро съответстват и на оценките на фонда за нуждите на испанските банки от капитали.

Oще: банки  дългове  евро  еврогрупа  еврозона  испания  мвф  министри  помощ  финансиране 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани