Президентът Георги Първанов е опростил 14 жени за неправомерно получени майчински | webcafe.bg
newscafe

Социалният президент опрощава майки "мошенички"

Webcafe.bg
19.05.2011, 13:01 (обновена 19.05.2011, 13:30)
Георги Първанов

Снимка: © БГНЕС

Не бива младите майки да плащат част от цената на кризата, написа президентът Георги Първанов във Фейсбук-а си

В изпълнение на правомощията си да опрощава несъбираеми държавни вземания (чл.99, т. 9-12 от конституцията) президентът Георги Първанов е удовлетворил до момента молбите на 14 майки, поискали от него да им опрости връщането с лихва на неправомерно получавани майчински.

Подадените молби са 157, разгледани са 24.

Миналата година стотици майки бяха изненадани от съобщението, че трябва да връщат парите, получени за отглеждане на дете, тъй като са записали децата си в ясла. По информация на НОИ над 2100 майки са получавали неправомерно обезщетение за отглеждане на малко дете през периода 1 януари 2007 г. - 15 юли 2010 г. Общата сума, която жените трябва да върнат, е над 2 млн. лева.

"Смятам, че не бива младите майки да плащат част от цената на кризата. Социалната роля на държавата е важна именно в такива случаи", пише Първанов в страницата си във "Фейсбук". Той напомня, че опрощаването на тези задължения може да стане само след подаване на индивидуална молба до упълномощената за това комисия към президентството.

Процедурата е описана подробно на сайта на институцията. Държавният глава взима решението си въз основа на становище на работещата към институцията Комисия по опрощаване на несъбираемите държавни вземания.

"Необходимо е да се знае, че процесът на изготвяне на всяка преписка продължава няколко месеца поради заложените в закона процедури, които трябва да бъдат спазвани. Срокът на практика зависи от времето, за което органите на общинската администрация могат да съберат нужните сведения за материалното и имотното състояние на лицата, подали молби за опрощаване", казват още от прессекретариата на президента.

Този период включва и разглеждането на молбата от общинския съвет, както и от териториалните поделения на НОИ. Едва след това комплектованите преписки се внасят за разглеждане в Комисията по опрощаване на несъбираемите държавни вземания, която също изразява писмено предложение по всяка една молба.

"Решението се взема на базата на факти и обстоятелства, станали известни в процеса на проучването на молбата. В тази връзка няма как да бъде изразено принципно становище по този или друг случай независимо от това, че засяга много хора, без да е извършено предварително и според закона проучване на всеки индивидуален случай", обясняват още от "Дондуков" 2.

Oще: георги първанов  дете  майки  майчински  нои  обезщетение  опрощаване  президент  ясли 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

2 иван | 20.05.201122:59

Майки „мошенички” - от редакцията сте сложили мошенички в кавички, така че е ясно, че не смятате майките за престъпнички, въпреки че са извършили нарушение.
Но отново се политизира тяхната „амнистия”.
Тези ли 2100 млади майки са причината за срива на нашата държава и, ако се дават условни присъди или амнистират хора , които са обявени от съда за престъпници , защо да не се прояви снизхождение към тях.
Още повече, че тези пари са похарчени и за децата им и за да ги възстановят, ще са необходими жертви от които ще страдат същите тези деца.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 12:45

1 stg | 20.05.201110:58

добре е решил президента а пише ли там кой ще приведе парите на НОИ щото това не са негови пари все пак
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани