Започва узаконяването на ромските махали | webcafe.bg
newscafe

Започва узаконяването на ромските махали

Webcafe.bg, по Труд и КРОСС
12.06.2013, 13:19 (обновена 12.06.2013, 20:12)
роми, гето

Снимка: © БГНЕС

Узаконяването на ромските жилища е първата стъпка към решението на проблема

Ромските махали в градовете и селата ще бъдат узаконени със специална поправка в Закона за устройство на територията (ЗУТ) съобщи вчера депутатът от БСП Димчо Михалевски.

За същата промяна се обяви преди изборите и един от нашите автори - Огнян Исаев, към когото се обърнахме с предложение да изложи вижданията си за решение на проблема с ромите - "Пет решения на ромския въпрос".

Преди това временната парламентарна комисия гласува 3-месечен мораториум за събарянето на незаконни къщи - в случаите, когато са единствено жилище на собствениците. В периода на забраната кабинетът се задължава да промени ЗУТ.

Тъй като в казуса с мораториума, възникнал вследствие на споровете около рибарското селище "Ченгене скеле", попадат и ромските гета, Михалевски заяви, че те ще се узаконяват по специален ред.

"Промените в закона ще дадат възможност на общините да гласуват нарочни подробни устройствени планове (ПУП) за тези квартали. Ясно е, че те няма как да отговорят на застроителните стандарти - за плътност, отстояние на сградите, височина и т.н.", каза Михалевски.

Така плановете ще вкарат в рамките на закона съществуващото, вместо багерите да го събарят като незаконно, обясни той.

С узаконяването на ромските махали по специални правила според депутата ще се решат и ред други проблеми, като например кражбите на ток. "Те сега крадат ток, защото енергото не може да присъединява незаконни постройки", смята Михалевски. По същата причина не могат да се решат и други благоустройствени въпроси.

Михалевски изключва възможността от това изключение в закона да се възползват примерно вилни селища или незаконни обекти в защитени територии. "Ще запишем в закона, че подобни ПУП-ове могат да се правят само когато става въпрос за единствени жилища на хората. Изключвам изобщо възможността да узаконяваме нещо в защитени територии", каза соцдепутатът.

Предложението за мораториума за незаконните строежи бе внесено миналата седмица в парламента от Сергей Станишев и група депутати от Коалиция за България.

Колко са ромските махали

Не е ясно колко е точният брой на ромските гета у нас, в момента тече процес по картографирането им и преброяване на жителите в тях.

Парите за проекта са по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Бенефициент е социалното ведомство.

Процесът е започнал през август 2011 г. и би трябвало да приключи през октомври 2013 г.

До всичките 264 общини в страната са изпратени анкетни карти, в които се питат кметовете колко са хората в тези маргинализирани групи, основните им проблеми и колко средства са необходими за решаването им.

Целта на преброяването е да се види каква е досегашната практика за интеграция на маргинализираните общности и идентифициране на ромите сред етническите групи.

Oще: гета  зут  незаконни постройки  роми  узаконяване 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.11.2012, 11:12

15 Катя Литова | 08.07.201314:31

Хубавата новина е, че този мораториум не е приетат. Призовавам по-бързо да се събарят незаконните гета! Усмивка
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

14 Govedo13 | 08.07.201312:37

Ох напротив не само ще ги допуснат ами и Манго сам ще ходи да си записва имота. Нали ще му кажат, че е на келепир и че взима земята отдолу безплатно. Чуди се При въпроса към министъра как Манго ще регистрира бараката си като не може да чете и пише той казва,че от общината ще помагат... Намига
Министъра каза също,че няма да се узаконяват всички гета а само някой но не даде да се разбере на какъв принцип ще се решава, но аз знам- на пазарен. Ако земята под гетото има стойност всите мангали ще отидат под строй според заповед на месния тартор да регистрират, ако земята няма висока стойност никой нищо няма да узаконява.

А къде ще се дянат после много просто- нова поляна някъде другаде, Манго е номад днес е тук утре го няма, за него има значение дали може да бере жИлязо наоколо или не, като няма нищо за бране просто си вдига чукалата и каруцата и сменя локацията.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

13 Rowan | 07.07.201320:52

Говедо13 (ае ти очупи гипса с тоя ник), последния абзац от коментара ми го приеми като ирония. Всъщност дори не очаквам мангалите да допуснат служителите, да им опишат бараките за изготвянето на плановете. Колкото и служител на ЕРП може да влезе в махала, толкова и който и да е друг.

Иначе офертата ти е интересна, ама де ще се дянат бездомните вече цветнокожи? По-скоро подозирам реверанс на БСП/ДПС към тях за следващите избори. Много издънки станаха с това пазаруване на гласове, медиите и те се включиха, требе нещо друго да подхвърлят на този електорат.

Както и да е, поредната май нарочно пусната глупост за доразпалване на протеста, та да се изкарат после мъченици и да си активират твърдия електорат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.06.2011, 15:32

12 еднажена | 07.07.201316:01

http://www.youtube.com/watch?v=n4RjJKxsamQ&list=RD02OI2COawqMJQ
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.06.2011, 15:32

11 еднажена | 07.07.201315:42

Винаги има едно "ако" - то може да бъде "яко" , както и баш "ако". Много щастлив
Да не говорим за "яго" Смее се

http://www.youtube.com/watch?v=1w7OgIMMRc4

Важното е рок да се лее:

http://www.youtube.com/watch?v=OI2COawqMJQПлези се Смее се Пляскане китарист muhihihihi Ща схрускам на бира
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.06.2011, 15:32

10 еднажена | 07.07.201315:14

Политиците се грижат за бъдещите си избиратели - както овчарят извежда на паша стадото , за да може после да го остриже и заколи след време , не че му пука - не! -отчитайки психо-битовите характеристики на таргет групата , ги използва за определени стратегически и по-скоро тактически цели.

До 20 т-ина години , ако отчитаме миграционните , демографски , времеви и психически тенденции на развитие в обществото , няма да съществуват повече от 4 ясно определени групи , характеризиращи бълг. население:
-нещастни и болни пенсионери , оставени на доизживяване
-потурчени българи и цигани
-малко на брой балъци , дето вярват че са способни на промяна
-елитен кръг посмешища , изкарани на сергията за последното разграбване на тази тъй китна и многострадална територия

.....Всички останали - дали веем знамена и крещим по площадите , или просто скалъпваме по някое логическо и граматическо издържано изречение във виртуалното пр-во , други - дето живеят и работят честно тук или другаде , хора отдавна или отскоро отишли си отвратени , или дори такива стигнали дотам да ги избива на смях - повсевместната лудост и палячовщина , наред с болката и надеждата , сме емигранти , не пасваме в плана , няма ни. История сме приживе.
И това е страхотно , наистина.
Значи можем да си правим каквото искаме и то така , както ни изнася , при това когато и както желаем , със средствата и стремежите , изградена част от душевността ни , без да се стараем , а л е к о и п л а в н о - да бъдем публика , актьорки състав , и ако не режисьори - то поне оператори и монтажисти.
Важното е никога да не настава скука и обреченост.
Само детска игра за напреднали и свързване със себеподобни
- Удивителна
Така де - филмът е не само общ , но и личен ангелче
Пък и кой слуша режисьорите - със сигурност не и звездата Смее се

http://www.youtube.com/watch?v=8SbUC-UaAxE
китарист
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

9 Govedo13 | 07.07.201314:57

Добавка съкратена извадка от закона както беше, оставил съм изискванията който Манго няма шанс да изпълни>
ЗУТ § 127. (1)
Необходими документи за издаване на удостоверение за търпимост:

- документ за собственост

- декларация за периода, в който е завършена сградата /нотариално заверена/;

- копия от подробните устройствени планове към момента на построяване на сградата и действащите към настоящия момент на построяване на сградата и действащите към настоящия момент /заверени от районната администрация;

-геодезическо заснемане на сградата, изработено от правоспособно лице с отразена етажност, площ и отстояния до имотни и регулационни граници;
при намалени отстояния към имотните граници следва да се представят нотариално заверени съгласия от всички собственици на съседните имоти;

Как точно на Манго барака ще бъде узаконена без право на собственост на земята под нея? Партията решава проблема като му подарява земята.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

8 Govedo13 | 07.07.201314:42

Rowan идеята е леко по-сложна и доста по-ужасна.
Първа стъпка узаконяваме им къщите.
Първата кражба е тук- циганите получават държавна земя безплатно, не е ясно дали и други няма без да искат да "узаконят" някой друг апетитен скъпо струващ парцел така партийно и по между другото както направиха същите другари със заменките.

Стъпка две>
Циганите получават адресни регистрации и документи, легално както всички нас почват да получават и сметки и да плащат данъци. Обаче манго няма пари да си плати данъците и сметките трупа дългове , инкасатори и подобни му изземат имуществото и манго не е доволен.
Стъпка три>
Манго отива при месния цигански големец или наместник на месното мешере и взима заем. След това няма пари да плаща обратно. Големеца просто му предлага да го утрепе или да му продаде, разбирайте "подари" узаконения преди 1-2 години имот.
Стъпка четири>
Така месния големец, който е активна мутра контролирана от партията майка може да изкупи цялата махала без пари или за жълти стотинки. Такъв голям парцел близо до голям град, в регулация, напълно легален и с разрешение за строеж струва много милиони.
Стъпка пет>
Манго пак остава на улицата и заселва друга поляна. Партията става по-богата.
Този закон буквално подарява държавната земя на Партията дори и преди края на целия мандат. Трябва да им призная много са умни и са добри комбинатори. Изхода е протест до дупка, може също българи да заселят Борисовата Градина и да желаят там да бъдат узаконени. Като цяло ако този абсурд бъде допуснат всички освен Партията губят, губи и манго.
За манго решението е жилище и храна срещу работа и образование друго просто няма.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

7 Rowan | 07.07.201307:15

Пфф, аргумента, че като им узаконим бараките и те щели да почнат да си плащат тока, направо отвори черна дупка в главата ми....

Този дето я е изръсил тази умнотия или е рязко тъп, или безкрайно заблуден. Щото циганина е номад по произход и убеждение, той няма привързване към дом или територия, а към хранителна среда. Нещо като хлебарката - търси я там дето има боклук, там дето е чисто и подредено няма. От хилядолетия са си такива и нямат никакво намерение да се променят.

Всъщност реално тези мерки за узаконяване може да се окажат най-сигурното средство за справяне с гетата. Узакони им бараките да им плащат данък и сложи полиция, и електромери, и гетата ще се обезлюдят. Ще изникнат на други места, там дето не се налага да се спазват правила и да се плащат данъци ток. Или ще се изнесат зад граница или ще отидат в пустеещите райони, както предлага някой по-долу коментиращ.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 01.08.2012, 16:39

6 scuba | 07.07.201302:13

Оги,оти те нема в другио коментар,бе!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани