Цифровите носители на данни издържали едва 5-10 години | webcafe.bg
newscafe

CD-та и DVD-та не са надеждни


30.03.2010, 11:02 (обновена 30.03.2010, 11:18)
CD

Снимка: © БГНЕС

"Вечните" дискове се оказаха боклук...

Ново изследване твърди, че цифровите носители имат продължителност на живота не повече от 5-10 години. Оказва се, че след този срок те не са надеждни за съхраняване на информация.

Когато те се появиха дигиталните дискове се твърдеше, че те са изключително надеждни и издържат по 20 и дори 100 г. Поради това не само обикновените хора, а и големи компании се обърнаха към тях за съхранение на информация. Предимствата им са безспорни - малки, компактни, лесен достъп и голям капацитет за съхранение на информация. Като резултат се оказва, че ежегодно се продават 10 млрд. диска.

Много от потребителите обаче постепенно забелязаха, че CD-та и DVD-та не са особено надеждни. Драскотина или по-продължително излагане на слънце могат да ги направят неизползваеми или да изтрият данните. В крайна сметка днес се оказва, че 8% от CD-та стават неизползваеми след 4 години.

Новото научно изследване доказва, че това важи за всички цифрови носители - включително твърди дискове и флаш памети. Проведено е от френската Академия на науките и Академията за технологии и ще бъде публикувано на 9 април.

Тревожен е и изводът на изследователите, че освен че трайността на дисковете не надхвърля 5 - 10 години, тя се оказва и функция на това кой е производител. Някои марки са по-качествени от други. Така лошо качество на носителите може да доведе до загуба на огромно количество данни както при частни лица, така и в компаниите.

"Голямо количество лични, медицински, научни, технически административни и други данни са в реална опасност от изчезване", предупреждават авторите на изследването. Те препоръчват да се заложи на иновации и да се търсят нови начини за по-надеждно складиране на информация.

Oще: дискове  технология 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.