Тлъста компенсация за символ на полицейската бруталност | webcafe.bg
newscafe

Тлъста компенсация за символ на полицейската бруталност

Webcafe.bg, по Reuters
25.10.2013, 15:49 (обновена 26.10.2013, 16:02)
Джон Пайк в действие

Снимка: © DailyCal

Джон Пайк в действие

Един от символите на полицейското насилие срещу „Окупирай Уолстрийт" също се оказа жертва. Джон Пайк стана световно известен заради кадрите, в които небрежно изпразва флакон с лютив газ в лицата на мирни демонстранти. Сега бившият полицай в Калифорнийския университет получи 38 000 долара компенсация за щети, които случилото се причинило на психиката му.

Пайк напуснал университета през юли 2012 г., като от ВУЗ-а не разкриват причината за това.

В пространен 190-страничен доклад по делото на бившия полицай се посочва, че неговите преки началници и академичното ръководството на университета са преценили погрешно протестната ситуация и са заповядали употребата на прекомерна сила. Не е пропуснат и фактът, че след инцидента образът на Пайк със спрей в ръка е монтиран от Интернет потребители върху разнообразни изображения - били те произведения на изкуството или на популярната култура.

Преди година Калифорнийският университет се съгласи на извънсъдебно споразумение на стойност 1 млн. долара с 21 студенти, които са получили панически атаки, проблеми с ученето и т.н. след контакта си с лютивия газ. Напръскалият ги Пайк също подал искане за обезщетение - заради психически травми и щети на нервната система, като не е посочено как ги е получил. В крайна сметка, спорът бил уреден с обезщетение на стойност 38 055 долара.

Според в.San Francisco Chronicle, официалните данни за заплатите на държавните служители показват, че Пайк е получил възнаграждения на обща стойност от над 110 000 долара през 2010 г. Според вестника, полицаят е получил над 17 000 гневни или заплашителни електронни писма, 10 000 текстови съобщения и стотици „нормални" писма, след като видеото с протеста започна да обикаля Интернет.

Oще: джон пайк  окупирай уолстрийт  полицейска бруталност  полицейщина  полиция 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани