Тлъста компенсация за символ на полицейската бруталност | webcafe.bg
newscafe

Тлъста компенсация за символ на полицейската бруталност

Webcafe.bg, по Reuters
25.10.2013, 15:49 (обновена 26.10.2013, 16:02)
Джон Пайк в действие

Снимка: © DailyCal

Джон Пайк в действие

Един от символите на полицейското насилие срещу „Окупирай Уолстрийт" също се оказа жертва. Джон Пайк стана световно известен заради кадрите, в които небрежно изпразва флакон с лютив газ в лицата на мирни демонстранти. Сега бившият полицай в Калифорнийския университет получи 38 000 долара компенсация за щети, които случилото се причинило на психиката му.

Пайк напуснал университета през юли 2012 г., като от ВУЗ-а не разкриват причината за това.

В пространен 190-страничен доклад по делото на бившия полицай се посочва, че неговите преки началници и академичното ръководството на университета са преценили погрешно протестната ситуация и са заповядали употребата на прекомерна сила. Не е пропуснат и фактът, че след инцидента образът на Пайк със спрей в ръка е монтиран от Интернет потребители върху разнообразни изображения - били те произведения на изкуството или на популярната култура.

Преди година Калифорнийският университет се съгласи на извънсъдебно споразумение на стойност 1 млн. долара с 21 студенти, които са получили панически атаки, проблеми с ученето и т.н. след контакта си с лютивия газ. Напръскалият ги Пайк също подал искане за обезщетение - заради психически травми и щети на нервната система, като не е посочено как ги е получил. В крайна сметка, спорът бил уреден с обезщетение на стойност 38 055 долара.

Според в.San Francisco Chronicle, официалните данни за заплатите на държавните служители показват, че Пайк е получил възнаграждения на обща стойност от над 110 000 долара през 2010 г. Според вестника, полицаят е получил над 17 000 гневни или заплашителни електронни писма, 10 000 текстови съобщения и стотици „нормални" писма, след като видеото с протеста започна да обикаля Интернет.

Oще: джон пайк  окупирай уолстрийт  полицейска бруталност  полицейщина  полиция 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.