Хората в кома мислят и чувстват | webcafe.bg
newscafe

Хората в кома мислят и чувстват


05.02.2010, 13:24 (обновена 05.02.2010, 19:05)
мозък

Цветните петна в мозъка, отговарящи на "да" (червено) и "не" (синьо) в мозъка на здрав човек (горе) и на човек във кома (долу)

Хората в кома чувстват, мислят и дори са в състояние да общуват, разкриха нови клинични опити във Великобритания и Белгия.

В опитите са участвали 23 пациенти, намиращи се във вегетативно състояние, изпаднали в продължителна кома след различни тежки инциденти.

При четирима от тях (17%) са констатирани безспорни признаци на съзнание. С помощта на мисълта си тези болни са били в състояние да отговарят на въпроси по същия начин, както биха го сторили с очи, говор и жестове, ако бяха здрави.

Лекарите правили изследване с ядрено-магнитен резонанс на мозъка на пациентите в т.нар. будна кома, докато им задавали въпроси. След това направили същото с 23-ма здрави доброволци, като им задали същите въпроси.

В изследването участвал и журналист от Би Би Си, който разказва: “Казах на лекарите името на майка ми. После те назоваха две имена, едното от които на мама. Когато го чуя, трябва да си представя, че двамата играем тенис. Когато чуя името на другата жена, си представям просто, че се движа някъде”, раказва Фъргъс Уолш.

Скенерът показал, че той веднага разпознава името на майка си чрез реакцията на мозъка. Същият резултат дали при същия въпрос и четирима пациенти във вегетативна кома.

Изследването дава надежди, че лекарите ще могат да комуникират с хората в кома и да ги питат например изпитват ли болка или даже да установят емоционалното им състояние.

Експериментът напомня за случая с белгиеца Ром Юбен, който след 23 години кома се събуди преди 2 месеца. Лекуващият го екип установил, че мозъкът му отговаря с “да” и “не” на различни въпроси, поради което го признал за жив. Пациентът вече е в състояние да движи единия си пръст - и сега с помощта на специален компютър ще пише книга за невероятната си история.

Резултатите от изследването ще са силен аргумент в борбата за и против евтаназията, доколкото доказват, че хората в будна кома са реално живи и поради това не би трябвало да бъдат обект на евтаназия.

Oще: кома  медицина 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани