Борбата с корупцията в Китай: И срещу мухите, и срещу тигрите | webcafe.bg
newscafe

Борбата с корупцията в Китай: И срещу мухите, и срещу тигрите

Webcafe.bg
17.03.2013, 10:20 (обновена 17.03.2013, 11:08)
Китай

Снимка: © Getty Images

Новият президент Си Цзинпин подчерта, че жизненоважно за китайската компартия е да премахне корупцията в своите редици и наблегна, че ще бъдат взети строги мерки "и срещу мухите, и срещу тигрите"

Новото китайско правителство ще развива отношенията си с Русия и със САЩ, заяви новият министър-председател на КНР Ли Къцян, предаде РИА Новости.

Развитието на отношенията между Москва и Пекин е изгодно за двете страни, а също така съдейства за поддържане на международния и регионалния мир и стабилност, посочи Ли на първата си пресконференция след закриването на сесията на Общокитайското събрание на народните представители, на която бе утвърден за нов премиер на КНР.

Новото правителство се надява между Китай и САЩ да се установят отношения от нов тип, посочи Ли, отбелязвайки, че такива отношения отговарят на коренните интереси на народите на двете държави и съдействат за международния мир и развитие.

Той призна наличието на противоречия между двете страни и добави, че те трябва да се преодоляват на основата на взаимното уважение.

Във вътрешнополитически план Ли Къцян обеща да извърши съкращения в огромната китайска бюрокрация и да ограничи разходите на държавния и партийния елит.

Ще има намаляване, а не увеличаване на броя на хората, чиято заплата се поема от правителството, каза той.

Предвижда се намаляване, а не увеличаване на сумите, изразходване за жилищно настаняване на официалните лица, за пътуванията им в чужбина и за закупуването на коли за официални нужди, добави той.

Преди седмица Китай обяви преструктуриране на големите си министерства, за да подобри ефикасността им, както и техния имидж, опетнен от чести скандали.

Борбата срещу подкупите и злоупотребите се сочи всяка година като приоритет от китайското ръководство, но днес тя придобива особено значение заради издигането на власт на нов подмладен ръководен екип.

Новият президент Си Цзинпин подчерта, че жизненоважно за китайската компартия е да премахне корупцията в своите редици и наблегна, че ще бъдат взети строги мерки "и срещу мухите, и срещу тигрите", с други думи както срещу нисшите кадри, така и срещу ръководителите.

Корупцията е бедствие в Китай, на което не може да противодейства нито свободен печат, нито независима съдебна система.

Oще: държава  китай  корупция  отношения  правителство  русия  сащ 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани