Нов пакт за стабилност на еврозоната обмислятя Ангела Меркел и Никола Саркози | webcafe.bg
newscafe

Нов пакт за стабилно евро

Webcafe.bg
27.11.2011, 12:12 (обновена 27.11.2011, 12:22)
Никола Саркози и Ангела Меркел

Снимка: © Getty Images

Моторите на ЕС обмислят как да закрепят еврото

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози обмислят създаването на нов пакт за стабилност, който ще се ограничава до няколко страни от еврозоната, cъобщава  германският вестник "Велт ам зонтаг".

Според изданието, което се позовава на правителствени източници, двамата лидери искат създаването и прилагането възможно най-бързо на нов пак за стабилност между Франция и Германия и още няколко страни от еврозоната по модела на шенгенското законодателство.

Париж и Берлин ще направят предложението идната седмица, преди срещата на върха на ЕС на 9 декември. Двете страни искат в Пакта за стабилност да влезе и Италия.

Според публикацията планът съдържа серия от двустранни споразумения и е много по-бърз за реализиране от тромавата процедура по подготовка, внасяне и одобряване на поправки в Лисабонския договор - основополагащият документ на ЕС.

"Велт ам Зонтаг" посочва, че прилагането на новия Пакт за стабилност на еврото може да започне още от началото на 2012 г. Едва след това ще последва процедурата за промяна в Лисабонския договор.

В споразумението ще има много по-строги правила за допустимия национален дефицит на всяка от 17-те страни, използваща единната европейска валута, и по-широки права за външен контрол над националните бюджети.

Европейската централна банка ще започне да играе много по-активна роля в борбата с кризата. Институцията е независима и правителствата в еврозоната не могат да й нареждат какво да прави, но на всички е ясно какви са очакванията към ЕЦБ, пише "Велт ам Зонтаг".

"На базата на тези мерки би трябвало в ЕЦБ да има мнозинство за предприемане на по-силна интервенция на капиталовите пазари", се казва в статията. В нея се цитира централен банкер, който казва: "Ако политиците могат да се споразумеят за всеобхватни мерки, ЕЦБ ще помогне".

Други негови колеги обаче продължават да пазят независимостта на банката и се опасяват, че нейна намеса на паричния и на дълговия пазари ще съсипе изтъняващото доверие на инвеститорите към еврото.

Планът още не е финализиран, но от сега е ясно, че в него ще залегне принципът от Лисабонския договор той да влезе в сила, когато поне 9 от 27-те страни в ЕС имат споразумение, пише "Уолстрийт джърнъл". Така не се налага събирането на пълно единодушие на 27 държави, необходимо за промяната на основополагащия договор на целия съюз.

Одобряването на поправки в Лисабонския договор - ако изобщо се приеме от всички в съюза - е сложна процедура, защото в едни държави това става от парламента, докато в други е нужен референдум.

Oще: ангела меркел  евро  еврозона  ес  ецб  италия  лисабонски договор  никола саркози  пакт  споразумения  стабилност 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

3 Pavur Pezev | 28.11.201108:47

Туй евро с десет байпаса,няма да изкара дълго.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

2 Чинчифон | 27.11.201114:31

В природата дори и най високият човек не повече от сто пъти по-висок от най-ниския.Най-дебелият пък не може да бъде сто пъти по тежък от най-мършавият.Обикновенният човек може да прескочи един метър,световният шампион-по малко от три.Природата е наложила естествени пропорции за равновесие между хората и в обществото.А при капитализма най-алчният човек може да бъде безкрайно по-богат от най-умния.Това е проблемът.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.01.2011, 15:01

1 WWW_ORIGINALNI_BE | 27.11.201112:33

Скоро ще си направят ЕС само от 5 държави
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани