Руски дипломати точат US здравни помощи чрез фалшиви раждания | webcafe.bg
newscafe

Руски дипломати точат US здравни помощи чрез фалшиви раждания

Webcafe.bg, по БТА
06.12.2013, 13:43 (обновена 06.12.2013, 14:17)
долари, пари

Властите на Ню Йорк повдигнаха обвинения на настоящи и бивши руски дипломати за измама със здравни помощи за 1.5 млн. долара, предадоха световните агенции.

Нюйоркската прокуратура е повдигнала обвинения срещу 49 бивши и настоящи руски дипломати и техни съпруги. Според разследването руснаците са укривали доходи и са твърдели, че техни деца са американски граждани, за да получават помощи при забременяване, раждане и грижи за малки деца. Измамата е лишила от 1.5 милион долара американската здравна програма "Медикейд", предназначена за американци от уязвими в социално отношение групи.

Разследването на ФБР е установило, че нарушенията са извършени в периода 2004- август 2013 г.

Москва определи обвиненията като "евтина пропаганда" и заяви, че разследването е било незаконно.

Повдигнатите обвинения включват заговор за извършване на измама със здравни помощи и заговор за кражба на държавни средства, както и даване на лъжлива информация по въпроси, свързани със здравното осигуряване. Наказанието по такива обвинения е общо до 15 години затвор.

Обвинени са 25 бивши и настоящи дипломати и 24 съпруги. Задържани по делото обаче няма, тъй като всички обвиняеми имат дипломатически имунитет. Към момента само 11 от обвиняемите се намират на територията на САЩ.

Обвиненията се отнасят до действащи и бивши служители на генералното консулство на Русия в Ню Йорк, постоянното представителство на Русия в ООН и нюйоркския отдел на търговското представителство на Русия в САЩ, както и техни съпруги.

По данни на ФБР 58 от 63-те раждания, за които са съобщили руски дипломати и съпругите им в Ню Йорк между 2004 и 2013 г., са били финансирани от "Медикейд".

През това време дипломатите и съпругите им, които са лъгали за имотното си състояние и националността на децата си, са харчили десетки хиляди долари за ваканции, луксозни часовници, скъпи бижута и маркови дрехи в луксозни магазини.

"Дипломацията би трябвало да е протягане на ръка за помощ, а не за бъркане в джобовете на страната-домакин", заяви прокурорът на Ню Йорк Прийт Бхарара. Той определи измамата като "позорна и системна корупция".

Бхарара посочи, че за да бъде снет дипломатическият имунитет на обвиняемите, Държавният департамент на САЩ трябва да отправи съответната молба до руските власти. Ако молбата бъде одобрена, американските власти ще могат да арестуват руските обвиняеми, в противен случай е възможно обвиняемите да бъдат експулсирани от САЩ.

Прокуратурата на Ню Йорк не изключва в измамата със здравните помощи да са замесени и други дипломатически мисии. "Разследването ни продължава. Всички държави, чиито дипломати са замесени в подобни измами трябва да имат предвид, че тези измами ще бъдат разкрити и ще последва повдигане на обвинения. Няма да търпим подобни деяния", заяви прокурорът на Ню Йорк.

Москва категорично отхвърля обвиненията срещу служители на руски мисии в САЩ, заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков.

Русия има много поводи да критикува действията на служители от американски мисии във федерацията, но "не желае да върви по пътя на риторичната война, взаимните обвинения и претенции". "На фона на известните резултати в уреждането на големи конфликти някой във Вашингтон е изпитал голяма нужда да отрови атмосферата" между Русия и САЩ, добави московският дипломат.

Руският зам.-министър вижда в обвиненията "опит за реванш с цел уреждане на въпроси, незасягащи руско-американските отношения", но не уточни какво има предвид.

Oще: дипломати  здравни помощи  медикейд  ню йорк  раждания  русия  сащ 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани