Георги Първанов в акция "Нахъсване" | webcafe.bg
newscafe

Георги Първанов в акция "Нахъсване"

Webcafe.bg
11.11.2011, 16:44 (обновена 11.11.2011, 17:53)
георги първанов, парад

Снимка: © Sofia Photo Agency

През май тази година президентът Георги Първанов се сбогува като главнокомандващ с армията

След продължително и дълго мълчание от 22 септември насам отиващият си след две петилетки държавен глава Георги Първанов даде днес пресконференция, чиято основна цел явно беше да нахъса левия електорат и ознаменува пътя му обратно към БСП. Той говори много и за много - за ГЕРБ, за вътрешния министър, за парламента, за ДПС, за Уорлик, за БСП, за Росен Плевнелиев...

И не каза нито една дума лично срещу Бойко Борисов. Едва когато обясни ролята на вътрешния министър на тези избори и му беше зададен въпрос, все пак се наложи да каже, че политическата отговорност за провеждането на изборите и този характер на кампанията е на премиера и лидер ГЕРБ Бойко Борисов. Толкоз. Леко го покритикува за държавната подкрепа за футболните отбори и че е преподавал в Симеоново. ДПС бяха "помилвани" изцяло в президентското слово.

"ГЕРБ създаде една машина за избори, в която ново е съчетанието на добре познати в миналото инструменти. Предизвика се програмиран и контролиран хаос", заяви държавният глава.

По думите на Първанов той съзнателно се е въздържал от публични коментари. "Направих това с ясното съзнание, че не трябва да отговарям на всички нападки, независимо дали имат обиден характер".

За изборите

Той отбеляза, че организирането на президентски с местни избори в едно е трудна задача и добави, че е предупреждавал, че промените в Изборния кодекс възпроизвеждат познати подходи и норми, които "трасират пътя за спечелването на служебна победа, вземане на своеобразна изборна зестра".

Проблем, според Първанов, са били неизчистените от фантоми избирателни списъци. Те обаче не са чистени изобщо. Мистерията с т.нар. забранителни списъци, които лишиха стотици български граждани от право на глас, е друг проблем.

"Технологията на изборния процес затрудни не само избирателите, но и самите изборни комисии. Безобразна слаба организация на изборния ден", коментира държавният глава. "Купуването на гласове, при това във все по-големи мащаби - за съжаление това явление го е имало през последните 20 години, но в такива мащаби досега не е било", каза президентът. Според него е имало вътрешен изборен туризъм.

"Режим на регистрация на застъпници, открито заобикаляне на основни правила като оповестяване на резултати преди изтичане на изборния ден - са другите проблеми в изборния ден", според държания глава.

„Вътрешният министър става ключовата фигура в изборния процес. Такъв случай в българската история няма", зави Първанов. По думите му на изборите е имало смесване на институционалните и политически функции на национално и местно ниво и намесването на МВР като страна в изборния процес.

В полето на Станишев - другарска критика...

"Опозицията не беше припозната в достатъчна степен като алтернатива. Основен извод е, че телевизорът победи хладилника", каза държавният глава. "Масовото пропагандно въздействие си каза думата. ГЕРБ спечели, независимо от икономическата криза. Не се сбъднаха прогнозите, че управлението ще се срине след Бойковата зима, не се състоя преливането на гласове към други партии. Тези партии трябва да разберат, че стоейки под ябълката на властта, ябълките няма сами да паднат", обясни президентът. По думите му ГЕРБ не доказала, че може да управлява добре, но е показала, че може да печели избори.

"Гласовете за общински съветници за БСП са крайно недостатъчни", категоричен бе Първанов. Той обаче подчерта, че оценява като много добро представянето на кандидатпрезидентската двойка на БСП Ивайло Калфин и Стефан Данаилов.

Държавният глава разказа и виц: "Състезават се съветски и американски отбор. Руснаците губят, след което в съветския печат излиза съобщение - нашите се класираха втори, американците предпоследни".

"100 хиляди гласа надолу или нагоре не дава възможност БСП да се чувстват бъдеща управляваща политическа сила. Ако БСП иска да спечели следващите избори и да бъде ясна убедителна алтернатива, промяната е неизбежна".

"Не искайте от тази трибуна да говоря за лидерството в БСП. Има време - след 23 януари. Този въпрос не е ключовият, той е елемент от идеята за промяна. Въпросът е дали левицата иска да управлява стабилно, модерно или иска да се задоволява с резултати от порядъка на 600 000 - 700 000", заяви Първанов в отговор на въпрос за лидерския пост в БСП.

"Ако питате, дали ще бъда кандидат-депутат, няма да бъда. Бях казал в провинцията и хората се зарадваха на тази формулировка - може би ще дам шанс на хората да гласуват за мен".

За ДПС - с топлота и уважение

"Връщайки се 5 години назад, мога да припомня, че подкрепата на ДПС за мен не беше решаваща, но беше важна. Важно е да подчертая, че тази подкрепа не създаде условия за етническа конфронтация. Няма място за етнизиране на предизборната кампания. Не знам докога ДПС ще служи на някого за универсален виновник", добави Първанов.

"Трябва да бъде направен анализ и да започне запълването не просто по пробойните на Изборния кодекс, а подготовката на нов такъв, който да позволява провеждането на честни демократични избори", изрази мнението си държаният глава.

"На тези избори умря политиката. Виждаме, че силни са тези, които владеят добре технологията на изборния процес. Това беше състезание на технолозите, не на личности и политики. ГЕРБ показа мускули на тези избори. Управляващите можеха да спечелят много повече от добрата организация, от отговорното отношение, отколкото от това, че спечелиха няколко общини повече.

Изборите са състезания, някои обаче не осъзнаха, че целта и най-важното е не да се спечели статистическо превъзходство. След края на октомври, ние се отдалечихме доста от възможността за постигане на каквото и да е съгласие по тревожните въпроси на деня", заяви Георги Първанов.

"У нас рухнаха двата антикризисни пакета. Виждаме един български парламент, в който всеки е срещу всеки. Рейтингът на парламентът е паднал до ниво, подобно на времето на Виденов", каза Първанов.

"Времето за оправдание с предишните е в рамките на стоте дни. Не знам защо се чувстваме задължени да се равняваме с американския посланик. Много българи са казали това далеч преди Уорлик да го каже", каза още президентът по повод изявление на посланика на САЩ у нас Джеймс Уорлик, че правителството вече няма право да се оправдава с предишните.

За Плевнелиев, посланиците и други работи

"За съжаление и президентският дебат не се състоя. Говореше се за всякакви несъществени, периферни въпроси. Не прозвуча отчетливото мнение на кандидатите по президентските правомощия", допълни той.

Първанов похвали новоизбрания президент Росен Плевнелиев за готовността му да продължи инициативи като Българската Коледа. Той добави, че това е "добър знак",

„Организираме тази инициатива и за тази година. Ще поканя г-н Плевнелиев да участва във финалния концерт и се надявам следващата година той да ме покани. Така разбирам отношенията в смяната в една институция", разкри настоящият държавен глава.

"Видяхме се с новоизбрания президент Росен Плевнелиев непосредствено след като получи удостоверение от ЦИК. Обсъдихме част от нещата, за да има приемственост. За десет години не сте ме чули да кажа една лоша дума за д-р Желев или за Петър Стоянов. Има какво да развие г-н Плевнелиев в президентската институция", обясни Първанов.

"Посланиците, сътрудници на бившата ДС, можеха да бъдат върнати с друга формулировка, която не ги набеждава, не ги огорчава и не хвърля такова петно върху тях, защото те не заслужават това", добави той.

"Разбрах, че първият указ на г-н Плевнелиев ще бъде точно за посланиците. Когато аз бях избран за държавен глава преди 10 години, по най-бързата процедура предишният президент издаде укази за нови посланици, без да ме питат за нито едно име.

Ако аз бях някакъв чепат характер, реваншист или ако поисках да играя на инат - край, спирам процедурата и чакам нови предложения. Но аз не го направих и издадох указа за тези 10-15 души и съм работил активно с тези хора", коментира президентът.

Oще: бойко борисов  власт  георги първанов  герб  избори  общини  президент  премиер  росен плевнелиев  сергей станишев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.04.2010, 20:40

2 lina | 12.11.201123:08

„Гаснещият президент” още много дълго ще ги стряска и ще ги държи на нокти, особено след като заяви, че остава в политиката. Като се има предвид, че не могат да му стъпят на малкия пръст нито като ум, нито като ерудиция, нито като стил на поведение, а най-малко като политическо хладнокръвие…. Неприятно е да има такава база за сравнение, спрямо която да трябва да подскачат или да стоят на палци…и пак да са много по-ниско…
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 12.11.201112:05

Очакваше се,че след изтичането на вторият и последен мандат на Първанов,медиите и политическите партии ще пренасочат вниманието си по нови теми и за актуални личности.Но,не стана така!Което подсказва,че има сили,които много се страхуват от гаснещият президент.Защо? Объркан
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани