РЗС: Не искаме забрадки в училище! | webcafe.bg
newscafe

РЗС иска закон за забрана на забрадките

Webcafe.bg
01.07.2010, 11:05 (обновена 01.07.2010, 12:11)
яне янев

Снимка: © БГНЕС

Партията на Яне Янев настоява забраната за носене на забрадки да влезе в закон

Поредният (измислен) скандал за забрадки отново с епицентър Смолян възбуди, както си му е редът, политическите партии и РЗС поиска законодателната им забрана.

Забраната за носене на натрапчиви религиозни символи в училище беше предвидена в законопроекта за училищното образование, подготвен от предишното правителство, но ДПС успя да блокира приемането му.

През 2006 г. пак от Смолян дойде първата жалба за забрадки - от две ученички в икономическата гимназия в града, последвана от три други тийнеджърки от Девин. Подадоха я обаче не девойките, а регистрираната в Смолян Организация за ислямско развитие и култура (ОИРК), която съществува и до ден днешен.

Тогава Комисията за защита от дискриминация, която беше сезирана за случая, глоби МОН, инспектората, директора и организацията, която беше подала жалбата от името на ученичките. Комисията реши, че няма да се носят забрадки в училище, защото има въведена униформа. Със своето решение тя задължи МОН да регламентира този въпрос, но от ведомството, оглавявано тогова от Даниел Вълчев, не направиха нищо. 

Носенето на забрадки трябва да се забрани със закон, обяви политическият съвет на партия "Ред, законност и справедливост", който е категорично против носенето на забрадки като религиозни символи в училищата и висшите учебни заведения.

Народните представители от РЗС ще внесат до края на юли, когато приключва лятната пленарна сесия, предложения за промени в законодателството, свързани със забраната за носене на забрадки в учебните заведения.

Забраната за носене на забрадки в училищата и висшите учебни заведения ще предотврати възникването на сегрегация на основата на външни религиозни символи. Според РЗС така ще бъде ограничено капсулирането на общности с цел налагане на радикалния ислямизъм.

Българското образование трябва да бъде подчертано светско и да се осъществява в съответствие с българските национални традиции, съобщават от пресцентъра на РЗС. Религиозните символи противоречат на светския характер на образованието и нарушават основни принципи на Конституцията, смятат от партията на Яне Янев.

Много училища и джамии се използват като инструмент, чрез който се налага единомислие за приемане на радикален ислямизъм, смятат от "Ред, законност и справедливос". Изпълняването на ислямски порядки от учениците в етнически смесените райони противоречи на демократичните ценности и на европейската принадлежност на България, съобщават от РЗС.

В Смолян обаче оплаквания няма, значи имамите си измислят...

Оказва се, че в областната дирекция на МВР в Смолян няма нито едно постъпило оплакване от мюсюлманки, които искат да се снимат със забрадки в новите паспорти с биометричните данни.

Стотици мюсюлманки в Смолянски регион вече са подменили старите си лични карти с нови, но заведена жалба, че се потъпкват религиозните им права. 

Срещу изискванията да се вижда лицето, двете уши и поне сантиметър от косата на  жените, изповядващи исляма, скочиха районният мюфтия на Смолян Неджми Дъбов и имамът на Мадан. Двамата изпратиха протестни писма до смолянската дирекция на МВР с настояване родопчанките мюсюлманки да се снимат забулени.

Шефът на полицията в Смолян комисар Красимир Хаджихристев им отговори с писмо, в което се позова  на правилника за за издаване на личните документи. Според него "биометрични данни са цифровите изображения на лицето на гражданина и пръстовите му отпечатъци". Освен това биометричните данни са универсално изискване на ЕС, което важи за всички държави-членки, в това число и за България.

В момента паспортният отдел в смолянската полиция обработва освен личните документи на жителите на региона, и тези на родопчани от Кърджали заради софтуерен проблем там. Няма данни кърджалийци да се притесняват от изискванията на МВР.

Към момента в парламентарната група на ДПС няма получени жалби от мюсюлмански духовници от Родопите. Смолянският мюфтия се закани да отнесе и до парламента въпроса за отмяната на МВР-наредбата за биометричните данни.

Според депутати от ДПС държавата може да направи изключение, за  да удовлетвори очакванията на свои граждани да живеят според своя религиозен канон, но не и когато това влиза в противоречие с държавни разпоредби и обективни критерии.

Oще: данни  ес  забрадки  ислям  ислямизъм  канон  паспорти  рзс 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани