С циганско потекло, турски език и българска самокритичност. Що е то? | webcafe.bg
newscafe

С циганско потекло, турски език и българска самокритичност...

Webcafe.bg
17.09.2011, 11:47 (обновена 17.09.2011, 13:42)
село

Снимка: © Sofia Photo Agency

Навсякъде в Делиормана полагат усилия да ограмотяват децата

В края на миналата учебна година седмокласниците от с. Голямо Ново - Търговищко, се прославиха с най-слабия си успех в страната - 2.00, се казва в репортаж на Милена Бойчева във в. "Труд", озаглавен: "Делиормана - демографски бум и просветен срив". А bTV показа репортаж за випускник оттам, който се похвали, че може да чете и пише.

Според публикацията в "Труд" около кръглата двойка кръжи успехът и на повечето околни села - Руец, Лиляк, Ломци, Кардам, Вапцаров, Дралфа, Светлен, Подгорица. Общата им оценка е между 2 и 3.

Представяме ви извадка от статията:

"Ако проблемът е само при нас - с мед да ни намажат. Той е общ за целия район", твърди Стилиана Димитрова, директор на голямоновското училище от 15 години. Според нея навсякъде полагат усилия да ограмотят децата. Основните затруднения обаче идват от това, че те не владеят български език.

Общуват помежду си и в семейството на турски. Те са билингва, но не завършени - т.е. знаят напълно майчиния си език, а български - елементарно. Те са от т.нар. цигани - милет, мюсюлмани по вероизповедание и туркоезични. "Като дойдат в първи клас - цялата учебна година се посвещава на овладяване на езика", обяснява директорката.

Друг проблем е, че училището няма средства да поддържа занималня, понеже не е средищно. "А детето не е ли целия ден тук, да е откъснато от средата си, усвояването на езика не върви", показва опитът на Димитрова. Затова са започнали и да отпадат ученици - наложило се сливане на класове - шести и осми клас да учат заедно.

"Материалната ни база иначе е хубава, но политиката на държавата е такава, че само средищните училища поддържат ученически столове. А нашето е местно заведение с 125 ученици", продължава директорката. "За да разкрия занималня, ми трябват средства. Към общината за помощ не мога да се обърна. Толкова е бедна, че тя иска от нас - е, сега ми иска едни дървени плоскости.

Трябвали му на кмета за изборите. Даже и нафта преди време ни искаха и като не им дадохме, кметът се обиди. Нафтата е скъпа. Училищата, които се отопляват с дърва, са по-добре. Мръсно е, но им стигат парите. Тук е топло и чистичко, но давам 40 хил. за нафта". Димитрова обяснява, че е трябвало да избира - занималня или учениците да студуват.

Въпреки това в училището успели да разкрият занималня - сборна група - първи и четвърти клас - на своя отговорност. Хранят децата на кетъринг, обядът излиза 1,80 лв. 80 ст. са от тях, един лев от училището. Така са се справяли две години. Сега мечтата на директорката е да открият още една занималня - за втори и четвърти клас.

"Докато средищните училища си получават целеви средства, аз отделям от своя бюджет. Добре, че за втората занималня ще получа по 427 лв. за ученик на целодневно обучение. Плюс 65 лв. за хранене и 23 лв. за извънкласна дейност. По толкова им се полага годишно! Не месечно! Да, смешно звучи!", казва Димитрова.

Далеч от стереотипа "селски даскал" преподавателите полагат неимоверни усилия, за да вдигнат езиковата бариера - препятствие за обучението. Но резултатите са плачевни.

В училището няма българчета, нито турчета. Само две са от смесени бракове. "Имаме и деца природно интелигентни, схватливи, но те са малко", казва директорката. От друга страна цели 15 са на ресурсно обучение. Със забавено умствено развитие. С тях работят 3-ма учители 2 пъти седмично.

Катастрофата с просвещението в Делиормана не е образователна. Тя е демографска. Онова, което изследователите предвиждат за бъдещето на България, тук вече е факт.

(Децата) идват с радост на училище.

Честни са. За тях кражбата е грях. Имаме танцово-театрална трупа "Чамале ромале" (Ромски деца), печелила награди на международни фестивали, ателие за приложни изкуства "Амалипе" (Приятелство), футболен отбор "Черна магия"... И технически се ориентират. Циганин да не се справи с джиесем, и с компютър се оправя даже. Но като са на сцената и някое сбърка нещо, другото му се скарва на турски. И аз, ако изнасям рецитал на английски, ще се скарам на български..."

Няма да е чудно, ако и специалната програма не сработи, в даден момент властите да въведат обучение на турски. Така мъчителната комуникация ще отпадне и току-виж голямоновското училище стане национален отличник. Ала надали.

Местен циганин на мегдана бистри политиката с един от чезнещите българи: "Ние сме стадо - вика. - Затуй най-добре да гласуваме за Таир - козаря. Той поне знае коя коза на кого е, а ние в махалата не се знаем кой на кого е. Кой на ДПС, БСП, ГЕРБ... Затуй гласуваме за парите. Те са ясни."

Такъв е тукашният индивид - с циганско потекло, турски език и българска самокритичност.

Oще: голямо ново  делиормана  деца  образование  турски език  училище  цигани 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.08.2011, 09:38

7 paps | 19.09.201108:36

Nikolai Martinov | 18.09.2011

Това не е до засягане. Не съм част от малцинствата, но смятам, че е несправедливо всички малцинства да се слагат по знаменател "цигани".
А колкото до "бъдещето на България" мисля, че ние българите сами допускаме това да се случи. Някой направи ли нещо, когато видя как ДПС транспортира "избирателите" си с автобуси до урната и обратно? Само се вдигна шум и до там. Защо нямаше разследване, процес, наказани? Нали купуването на гласове е престъпно? Или се лъжа?
Бъдещето на България, което описва Гризли, ще стане реалност ако продължаваме да си стоим и мълчим. И да поясня - не казвам всички малцинства да се изнесат, избият, да се направят на сапун и веро и тн... Ами да се вземе пример от Европейските страни...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

6 Mile Manolov | 18.09.201110:55

В Гоцев мангалистан ги броят само по избори ^^
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.07.2011, 20:34

5 Nikolai Martinov | 18.09.201101:52

3 янаки | 17.09.2011 18:15

еми това е крайния вариант - ще стане гражданска война и ще дойде кфор да ни раздели
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.07.2011, 20:34

4 Nikolai Martinov | 18.09.201101:51

1 paps | 17.09.2011 13:46

еми това сте негодни за нищо извинявам се ако съм ви засегнал

в българия има 250 000 турци и 250 000 цигани, които се мислят за турци

300 000 цигани и 100 000 цигани, които казват че са българи и нямат нищо общо с останалата паплач


и 50 000 които са цигани ама са интегрирани
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

3 янаки | 17.09.201118:15

В Пловдив има една къща, чувал съм да казват за нея „родопския пансион”. Полюбопитствах и ми казаха, че тя е била пансион за помакинчета, ученички в училище по текстил. Наистина това е комунистическа практика, като част от атеистичната пропаганда. Целта на комунистите е била да ги откъснат от средата им и от исляма и заедно с това да си осигурят работна ръка за текстилните комбинати в Пловдив и Хасково.

Но трябва да се направи нещо подобно. Да се намерят пари така че тези деца да се откъснат от средата си, ако не искаме в този регион да се оформи нещо подобно на Косово, с всички последствия, които се изсипаха на главите на сърбите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

2 Гризли | 17.09.201117:12

Мда... Това е България след 20 години!
Да се готвим отсега! И да почваме да учим малцинствени езици, които тогава ще са официални!
След като държавата не прави нищо по въпроса, скоро въпроса изобщо няма да има значение, защото отговора ще е очевиден!

Е-ех, българско бъдеще мъгляво!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2011, 09:38

1 paps | 17.09.201113:46

"цигани - милет, мюсюлмани по вероизповедание и туркоезични."


WTF?! Значи турци няма така ли? Всички турскоговорящи мюсюлмани са "цигани" така ли? Аве майтап ли си правите бе? Вие за цигански език чували ли сте? А знаете ли, че между циганския и турския има Балкан разлика?

Ейййй... тъп, по-тъп, българин... Бесен
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани