ОЛАФ с 42 разследвания, в които е България | webcafe.bg
newscafe

ОЛАФ с 42 разследвания за България

Webcafe.bg, по БТА, БГНЕС
26.10.2012, 08:52 (обновена 26.10.2012, 13:24)
Ръце

Снимка: © Getty Images

Говорителят на ОЛАФ Йохан Уолт заяви, че България е с най-голям брой разследвания за изминалата година - 78

България продължава да бъде страната, срещу която Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) води най-много разследвания, съобщи говорителят на службата Йохан Уолт.
През миналата година те са били 78 от общо 378 за всички 27 страни-членки на ЕС, а през настоящата година - 42.

След нас се нарежда Румъния, където има обаче два пъти по-малко - 34, а след нея Италия с 33. И през 2010 г. България пак беше на първо място по брой разследвания - 81. По думите на Уолт тази статистика не може да се разглежда само негативно.

Според него причината да сме на първо място може да е, че у нас се изпращат голям брой сигнали до ОЛАФ, което не се случва в много други държави. По думите му в статистиката винаги има проблем, тъй като се коментират само нещата, които се докладват.

Сред приоритетите на ОЛАФ като цяло е намаляване на дългата продължителност на разследванията, каза Йохан Уолт. Едно разследване продължава средно 29 месеца. ОЛАФ има 463 открити разследвания в края на 2011 г.

Водят се 42 разследвания, които засягат България, каза и Соня Клисарска, директор на "Координация на борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на ЕС" (АФКОС). Най-много са тези свързани със земеделието, останалите са за структурните и кохезионни фондове и за рибарство.

АФКОС прави 6 административни разследвания в момента. Пет от тях са по инициатива на дирекцията, а 1 е по искане на ОЛАФ - за проект в Бургас по ОП "Административен капацитет".

Отделът АФКОС, който е партньор на ОЛАФ, има правомощия да извършва самостоятелни административни разследвания от средата на тази година. В него използват и електронната система на ОЛАФ за докладване на нередности IMS.

59% от общия брой докладвани нередности е при обществените поръчки, 21% при нарушаване на правилата и условията за финансиране, а 10% са в резултат на представяне на фалшиви документи или документи с невярно съдържание.

В икономическа полиция има заведени от началото на годината 70 преписки по сигнали за нередности по европроекти, обясни комисар Петър Мичев, началник сектор "Фондове на ЕС" в отдел "Икономическа полиция" към ГД "Национална полиция".

Най-много - около 80%, от преписките са от ДФ "Земеделие", останалите 20% са от МРРБ, свързани с проекти по трансграничното сътрудничество, и МОСВ. Мичев обясни, че има намаление в броя на подадените сигнали към тях. За 2010 г. например броят на преписките при тях е бил 178. Само по около 30% от преписките в сектора обаче се образуват дознания.

От създаването си през 1999 г. ОЛАФ е извършила 3991 разследвания, довели до възстановяване на повече от 1,8 млрд. евро в бюджета на ЕС.

Йохан Уолт допълни, че скандинавските страни са най-примерни - с най-малък брой на разследвания. Говорителят на ОЛАФ добави, че средната продължителност на едно разследване е 29 месеца.

Само преди дни Европейската комисия обяви, че започва процедура за спиране на средства по оперативни фондове на Румъния заради нарушения при обществени поръчки и корупция.

Букурещ има срок от 2 месеца да отстрани нередностите.

Преди седмица еврокомисарят по здравеопазването - малтиецът Джон Дали, беше отстранен от поста си заради разследване на ОЛАФ, уличило го в лобизъм на производител на енфие (тютюн за смъркане).

Oще: земеделие  мвр  олаф  разследвания 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани