Тихомълком в МОСВ "пуснаха" новия лифт в Банско | webcafe.bg
newscafe

Зелена светлина за нов лифт в Банско

Webcafe.bg, по БНР
19.02.2013, 12:04 (обновена 19.02.2013, 16:05)
Банско

Снимка: © Photo.Bansko.net

Преди шествието в подкрепа на втори лифт в Банско, функционерка от ГЕРБ спусна ЦУ

В ски зоната над Банско вече ще е разрешено да се строи. Зелена светлина на багерите даде Висшият екологичен съвет, който набързо одобри предложението на община Банско за промяна в Плана за управление на Национален парк "Пирин".

Докато заседанието течеше, местни жители протестираха пред сградата на МОСВ с искане за втори кабинков лифт, което щяло да им осигури препитания за поколение напред. Снощи на същото място се проведе противоположна акция - мирно бдение на екоорганизации против ново застрояване на Пирин.

Исканията за втори лифт и нови писти на община Банско бяха подкрепени от силовия министър Цветан Цветанов и председателя на парламента Цецка Цачева, която се дори се ангажира за бързо решаване на справедливите, по думите й, искания.

След одобрението на Висшия екологичен съвет, следва Министерски съвет да направи съответните промени в Плана за управление на парк "Пирин".

Районът на Пирин около Банско е защитена територия и попада под егидата на ЮНЕСКО. Единственият кабинков лифт там бе изграден от "Юлен" АД. Според еколозите концесионерът е "усвоил" много по-голяма територия от дадената му на концесия.Решението на Висшия експертен екологичен съвет се отнася до обособената туристическа зона в Пирин, която засяга около 2,2% от парка.

Заместник-министърът на околната среда Евдокия Манева опроверга твърденията на екоорганизациите, според които, разширяването на ски пистите ще засегне значителна част от Пирин.

Акция за втори лифт

Шествие от около 200 души с искане за построяване на втори кабинков лифт в Банско премина през централни софийски улици. Протестиращите, предвождани от няколко кукери, извървяха пътя от площад "Македония" по бул. "Витоша", ул. "Граф Игнатиев", за да спрат пред сградата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Днешният вторник в столицата ще бъде доста напрегнат, тъй като се очаква довечера поредна гражданска демонстрация срещу, официално честване 140-годишнината от смъртта на Левски, на което се твърди, че премиерът няма да се появи. А "Атака" провежда днес традиционното шествие в памет на Апостола.

С викове "Всеки ден ще е така, до кабинката", "Искаме си лифта", „Последна година без втора кабина", протестиращите бяха категорични, че искат изграждането на втори лифт. Те носеха плакати: "Самоков подкрепя зимния спорт" , "Спрете зелените милионери", "Пирин не е на Зелените", "Добринище - за ски туризъм", "Искаме да си ползваме планините".

Демонстрацията е шумно озвучавана от цигански оркестър. Пред сградата на МОСВ протестиращите скандират "Искаме ски". Първите протести на банскалии започнаха около Нова година. Тогава към бунта им срещу "екологичния фашизъм" се присъединиха Цецка Цачева и Цветан Цветанов.

Борбата срещу сечта и бетона продължава с протести

Първата реакция на зелените организации звучеше така: „Узакониха заграбеното и разрешиха още строителство в Национален парк Пирин". Довечера в 18:30 пред Министерски съвет ще има протест в защита на Пирин от ново строителство.

Коалиция „За да остане природа в България" поиска оставките на екоминистъра Нона Караджова и на заместничката й Евдокия Манева, както и разваляне на концесията на „Юлен" АД.
„Решението на ВЕЕС на практика цели узаконяване на построеното в ски зона Банско извън обхвата на концесията и отваря възможност за допълнително застрояване в Национален парк Пирин", предупреждават природозащитниците.

Според тях днешното решение противоречи на европейските разпоредби и може да доведе до наказателна процедура от Брюксел. Изтъкнати са нарушения на три европейски директиви - за местообитанията, за птиците и за екологична оценка.

„До момента за всеки ремонт на алея, поставяне на пейка или колова маркировка в парковете се минаваше през процедури за екологична оценка и оценка за съвместимост с НАТУРА 2000. Всички приети до момента планове за управление на национални и природни паркове са минавали през тези процедури. Днешното изменение на плана за Пирин не е минало тези процедури и позволява изсичането на нови 900 ха гори в парка (до сега тези площи бяха 218 ха). Тези нови 900 ха са между 600 - 800 000 вековни смърчове, ели, мури и клекове", реагира в социалните мрежи Тома Белев.

Oще: банско  лифт  протест  юлен 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.11.2012, 13:44

3 Atanas Neykov | 22.02.201315:54

Защото заради един скапан лифт ще изсечете дървата които растат и се развиват стотици години. ТИ ще си пукнал отдавна, а дървото ще те надживее, но не ти искаш на момента да ядеш и да живееш в помията която ще надробиш след това.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

2 Mile Manolov | 19.02.201315:40

давай... не остана... ако можете наредете са и витоша.. че другата седмица мое да не сте у власта ;)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.01.2013, 11:01

1 След час | 19.02.201314:48

Пак ще излагате. Ясно е, че някой седи зад вас, но чак пък толкова. Какво е това „тихомълком“. Знаеше се, че въпросът ще се решава днес от 1 месец, че и повече. Защо да няма втори лифт? Защото това ще помогне на бизнесът да се развие? Защото това ще доведе до нови работни места? Защото това ще изведе Банско напред?
   

оценка

+0 -1