Правителството прие проект на закон за промени в Кодекса на труда | webcafe.bg
newscafe

Сбогом на старите отпуски след 31 декември 2011 г.

Webcafe.bg
28.04.2010, 13:57 (обновена 28.04.2010, 17:11)
Тотю Младенов

Снимка: © Бгнес

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов съобщи промените, които правителството подготвя в Кодекса на труда

31 декември 2011 г. е окончателният срок, в който трябва да бъдат изчистени всички натрупани отпуски. „Лично премиерът и цялото правителство дадохме по-дълъг срок за ползване на неизползваните отпуски", съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Платеният отпуск, който се полага на служителя, ще се ползва в рамките на годината. Най-много по производствени причини ще могат да се ползват 10 дни в следващата година.

„Отпуската се дава, за да може човек да я ползва. Това са завоювани права от синдикатите, за да могат служителите да си възстановят силите и да няма трудови злополуки", каза министърът.

МС прие днес проект на закон за промени в Кодекса на труда.

Те са в три групи. Посочени са основания за прекратяване на трудовия договор без предизвестие от работника и служителя. Например - когато след проверка се установи от съответните органи, че работодателят е прекратил дейността си. Причината е, че има такива случаи с работодатели, гръцки фирми, които са прекратили дейност, напуснали са страната, но не са прекратени трудовите правоотношения на работниците документално и те не могат да се регистрират в Бюрата по труда.

От 1 януари до 31 януари 2010 работодателите ще могат да въвеждат непълно работно време за още три месеца при условие, че изпълняват мерки за заетост.

При намаляване на обема на работа работодателят ще може да пуска работника 60 дни в неплатен отпуск, който обаче ще се счита за трудов стаж.

Днес не са гледани промените в Кодекса за социално осигуряване, които касаят болничните и най-вероятно това ще стане на следващото заседание, обясни министър Младенов.

Oще: болнични  кодекс на труда  отпуски 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани