Цветан Василев - в чужбина от страх за живота си | webcafe.bg
newscafe

Цветан Василев се страхува за живота си

Webcafe.bg
25.07.2014, 15:54 (обновена 25.07.2014, 17:30)
цветан василев

Банкерът се концентрира върху оздравяването на КТБ

Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев не е в страната заради личната си сигурност. Това пише самият той в изявление, разпратено до медиите. Банкерът заявява, че се концентрира изцяло върху оздравяването на КТБ и ще се бори за възстановяването на банката и "възтържествуването на справедливостта".

Василев е готов да се яви в прокуратурата, когато бъде призован и твърди, че изясняването на истината до голяма степен е и в негов личен интерес. "Моите адвокати ще предприемат всички действия срещу лицата, които смятат, че могат безнаказано да петнят името ми, за да понесат предвидената в закона отговорност за извършеното от тях набедяване", казва в писмото си Цветан Василев.

"Вярвам, че моята активна дейност в тази посока е изцяло в интерес на клиентите на КТБ АД, на служителите на банката, както и на държавата като цяло. Не бих могъл пълноценно и ефективно да работя в полза на преодоляване на кризата в КТБ АД в България, тъй като определени кръгове, желаещи да възпрепятстват моите инициативи на всяка цена, биха имали непосредствена възможност да го направят", казва банкерът.

В съобщението си до медиите Василев  изразява съжаление, че в резултат на атаката срещу него и банката са пострадали трима нейни добросъвестни служители. техните колеги, които "ежедневно са тормозени и унижавани", а също и хилядите вложители и клиенти на банката, които нямат достъп до своите средства.

"Убеден съм обаче, че тази нелепа ситуация, предизвикана от нечистоплътни лични интереси, ще намери благоприятното си решение. Имам твърдото намерение да се боря докрай за възстановяването на КТБ АД и за възтържествуването на справедливостта. Надявам се хората, които вярват в тази кауза, да направят същото", заявява банкерът.

Откакто започнаха проблемите с КТБ това е поредното писмо на банкера, в което той отговаря на медии и институции. На 16 юли финансистът Стоян Александров заяви, че Василев е във Виена и се страхува за живота си - да не би например в ареста да му поставят инжекция и да „получи инфаркт".

Александров каза още, че банкерът е дал показания пред органите в Австрия и там евентуално може да е обявил свои връзки с политици.

Междувременно стана ясно, че Цветан Василев е отпаднал от консорциума, който е фаворит за покупката на австрийската банка Hypo Alpe Adria. В началото на месеца Reuters съобщи, че Василев е сред тримата основни кандидати, които се опитват да купят балканската мрежа на национализираната австрийска банка. Според източници на агенцията Василев вече не е част от консорциума на бизнесмена Денис Бареков, който оглавява българско-руския консорциум.

Основни претенденти за купуването на банката са инвестицинната компания Advent International в партньорство с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и група български инвеститори начело със Денис Бареков, който има авиокомпания и бизнес с недвижими имоти, подкрепяни от руската банка VTB.

От българо-руския консорциум обаче е отпаднал мажоритарният собственик на затворената в България КТБ, според източниците на Reuters. Това е станало поради "непреодолими трудности с Бареков".

Oще: банка  банкер  бнб  василев  ктб  прокуратура  финанси  цветан василев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани