8 на сто данък лихва догодина | webcafe.bg
newscafe

8 на сто данък лихва догодина

Webcafe.bg
05.11.2013, 16:08 (обновена 05.11.2013, 21:11)
250713

Снимка: © Явор Николов

ГЕРБ се опасяват от дупка в бюджета

С по 2% всяка година ще се стопява данъкът върху лихвите от следващата година, като целта е през 2017 г. ставката да е нулева. Това решиха депутатите, след като с 93 глава "за", 31 "против" и 23 "въздържали се" приеха промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, предаде БТА.

Налогът, приет по времето на ГЕРБ предвиждаше 10-процентово облагане на лихвите по депозитни сметки в търговски банки. След днешното решение на НС, данъкът пада на 8% през 2014 г., 6% през 2015 г. и 4% през 2016 г.

Не е добре

От ГЕРБ се обявиха срещу отмяната на данъка. „Ако имахте намерение да въведете необлагаем минимум за данъците върху доходите на физическите лица, няма защо да вървите по линия на намаляване данъка по лихвата", възрази Менда Стоянова.

Бившият зам.-финансов министър Владислав Горанов (ГЕРБ) упрекна мнозинството, че променя при второто гласуване параметри от държавния бюджет за догодина, преди той да е минал на първо четене в залата.

По думите му намаляването с два пункта на ставката ще доведе до свиване със същия процент на очакваните постъпления и затова приходната част на бюджет 2014 трябва бързо да бъде прекроена. „Става дума за около 18 млн.лв. годишно постъпления от налога върху лихвите по депозитите", уточни той.

Добре е

Вносителят на поправката, Корнелия Нинова, отговори, че управляващите започват работа по цялостната промяна на доходите на физическите лица, за да може през втората половина на мандата да въведат и семейното подоходно облагане. Промяната в данък "лихва" се налагала първо от политическа гледна точка, за да се спази последователната позиция на левицата, която в 41-то НС беше против този данък.

Икономическият аргумент беше защитен с цитати от стенограмите на предишния парламент, в които ГЕРБ обясняват нуждата от въвеждане на данъка с очаквано "изваждане" на парите от банките и инвестирането им в производство. Тогава, припомни Нинова, управляващите обясниха, че българите са рентиери и лихвари, мързи ги да развиват бизнес, не могат да се създават работни места като се държат парите в банките и се чакат лихвите.

„Една година по-късно това не стана, обобщи председателят на социалната комисия, няма ръст на икономиката, времето опроверга вашите мотиви и е добре да преосмислите вашата позиция".

Oще: бсп  герб  данък лихва  данъци  десятък  закон  лихва 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани